În contextul lucrărilor de reabilitare a sensului Calea Crângași - Strada Turda al Podului Grant, care aglomerează traficul rutier pe Calea Giulești, pe Podul Basarab și pe Șoseaua Nicolae Titulescu, că în cazul unei urgențe la una din adresele cartierului Triaj de peste CF301Q+CF700+CF300,CF301Q și CF100 ambulanțierii, pompierii și polițiștii sunt dependenți de traficul feroviar, șoferii care vor să treacă de pe Șoseaua Chitilei pe Calea Giulești sunt nevoiți să ocolească prin Pasajul Bucureștii Noi Grivița și pe Podul Grant, neavând treceri...

Am savurat recent un Torre de Ona de la Finca San Martin, însă astăzi vom trece la citit - …picătură cu picătură! – alt capitol de vinotecă. Așadar, ne-am orientat spre un Muga Selección Especial 2018, cu 14% alcool, care, pe lângă Tempranillo, oricum majoritar (70%), mai are și 20% Garnacha (franțujii îi zic Grenache, iar în Sardinia este cunoscut drept Cannonau), 7% Mazuelo și 3% Graciano.

În Rioja, Crianza înseamnă un vin tânăr dar care a stat minimum un an în barrique și un an în sticlă înainte de a ieși pe piață. Nu e un vin scump, dar este un vin cinstit, care poate fi băut cu diverse ocazii, în asociere cu brânzeturi maturate, fripturi de vită ținute anterior în baiț sau o selecție de mezeluri iberice. Cu un platou de tapas, se descurcă întotdeauna perfect!

În lume, în colecții publice sau private, se mai păstrează încă destule sticle de vin vechi de sute de ani. Sau chiar de mai mult timp, de pildă una datând din secolul IV d.Hr., descoperită de arheologi în sarcofagul unui nobil roman. Într-un număr copleșitor de cazuri, cam orice sticlă de vin mai veche de treizeci de ani nu mai poate fi băută, licoarea respectivă evoluând pe o sinusoidă temporală, atingând un apogeu gustativ și apoi decăzând treptat.