De la Kera Calița, jupîneasa de la Jariștea Locantă, citire:

VARZĂ FĂRĂ CARNE

Ingrediente:
„Pentru zilele de post se caută :
1 varză alba de 1 kilogram
200 gr orez alb
1 ceapă roșie
200 ml ulei de măsline extravirgin
5 gr boabe de piper
5 grame piper râșnit
5 grame ardei de Cayenne pisați
2-3 foi de dafin
1 legătură de pătrunjel
3 gr șofran
10 gr sare de mare
Pentru cei ce vor a frânge rânduiala, se pregătește oarece sos, ferit de ochii părintelui paroh și de babele de peste gard, din:
200 ml lapte de vacă
3 ouă de găină
200 gr brânză sărată dată pe răzătoare

Preparare: Varza, după spălare, se taie în șuvițe subțiri.
Ceapa se toacă mărunt-mărunt, iar orezul se spală bine în câteva ape reci. Rezultatul laborului se toarnă într-o oală încăpătoare.
Se adaugă foile de dafin, piperul boabe, jumătate din piperul râșnit și jumătate din praful de ardei.
Se sărează și se toarnă un litru de apă rece și uleiul de masline.
Se dă la foc domol, preț de o ora și se amestecă mereu, spre a nu se prinde fideluța de fundul vasului.
Sosul se pregătește amestecând bine ouăle bătute cu laptele și brânza rasă.
Într-un vas rezistent la căldură se înghesuie varza, iar pe deasupra se toarnă sosul pregătit mai înainte și, dacă chiar se dorește mâncare de post, se toarna apă cu ceva pastă de tomate, incorporată în locul sosului.
Se dă la cuptor și se lasă până se rumenește crusta de suprafață.
La scoaterea din cuptor se presară restul de piper, ardei pisați, șofranul și pătrunjelul mărunțit.”