Românii sunt înnebuniți după cârnați dar, dintre toate varietățile cunoscute la noi, probabil cârnații de Pleșcoi sunt cei mai populari! Denumirea acestor cârnaţi vine de la localitatea Pleşcoi, acum parte a comunei Berca.

Conform istoricilor, o primă atestare a legăturii dintre localnicii din Pleşcoi şi creşterea oilor vine din timpul voievodului Radu Paisie (1545-1554). În hrisoavele unor negustori braşoveni sunt pomenite două transporturi de piei de oaie din Pâcle, un alt sat recunoscut din comuna Berca, şi Pleşcoi, în valoare de aproape 1.500 aspri, semn că în această zonă se tăiau multe animale, iar pregătirea cărnii era încă de pe atunci o îndeletnicire de bază a localnicilor.

Cele mai bune rețete de post - dar nu numai! și de frupt! - sunt cele gătite de măicuțe și călugări, monahii având o înzestrare anume pentru gastronomie, pe care o practică folosind ingrediente de demult, asupra cărora se pogoară Harul.

Biografii luminatei măicuțe povestesc: „Maica Sofronia s-a născut în 1910 în satul Mereasa din nordul judeţului Buzău, ca mezină a familiei, între cele patru surori. A fost trimisă de către tatăl său să studieze în cadrul unui colegiu parizian, iar mai apoi a urmat cursurile facultăţii de istorie de la Sorbona. În 1939, urma să-şi dea doctoratul cu o teză despre mitologia românească. Iminenţa războiului a întrerupt-o din lucru, fiind nevoită să revină în România. Aici a cunoscut un tânăr avocat bucureştean cu care s-a logodit şi mai apoi căsătorit, în 1941. După terminarea războiului, comuniştii au preluat puterea şi au început epurările.

Dacă salata (de) boeuf rămâne în topul preferințelor culinare ale românilor de Sărbători, nici „verișoara” ei mai sobră (...fără carne!) nu stă mai prejos. Salata rusească („a la russe”) este aproape la fel de populară.

Să trecem în revistă ingredientele, modul de preparare și câteva variante de servire a acestei minunății gustoase (o compilație realizată din câteva cărți de bucate clasice).

5 nunți, 5 divorțuri și aproape 200 de procese - aici au ajuns Adriana Bahmuțeanu și Silviu Prigoană, care au fost căsătoriți, cu diferite întreruperi, în perioada 2003-2015, Aparent, lucrurile se liniștiseră, mai ales că au trecut deja cinci ani de la ultima separare și, între timp, ambii au întemeiat noi relații stabile.

Dar, dacă spui Bahmuțeanu și Prigoană, automat spui un nou proces!