Zahereaua pentru 6 comeseni:

* 500 grame linte cu bobul mic, cu coajă subțire, sănătoasă, curățată de gărgărițe
* cam trei litri de apă de isvor
* o ceapă mare
* căței de usturoi (restul cațeilor se dau pe gârlă)
* cimbru din belșug

Boabele de linte spălate, descântate se lasă de cu seară, după rugăciune, în apa rece în tingire de aramă.

De dimineață se pune la foc potrivit cu apa rece de isvor. După primul clocot, prima apă se aruncă, urându-i să ieie toate relele cu ea. Se toarnă apa de sfârșit, cam un litru și jumătate.

Se...

Pentru 6 castroane pline, zahereaua ar fi următoarea:

* un kilogram de carne de miel (adică o căpățâna cu ceva umăr)
* o ceapă
* un morcov
* un păstârnac pitic
* o jumătate de rădăcină de pătrunjel
* o țâră de sare
* piper mai mult
* 8-10 grame (Piper nigrum)
* un litru de borș de putină

După rețept ucrainean câteva fire de ceapă verde, 3 - 4 mărar, pătrunjel verde si leuștean.

Umărul din față cu cap al sacrificatului miel se taie în potrivite bucăți. Capul se lasă în apă un ceas, storcându-se bine, spre gonirea sângelui rămas.

Se...

Cârnații de pe Valea Vărdarului se pot face cu orice feliu de carne tocată dar adevărați sunt doar cei umpluți cu tocătură grasă de curcan.

Se folosește pieptul de curcan cu grăsimea strânsă la, scuzați, târtița paserii.

Pentru carnea unui singur curcan adult, se mai adaugă la desigur:

* 3-4 căpătâni de usturoi
* 3-4 cepe mari
* 10 grame piper măcinat (Piper nigrum)
* 3-4 ardei de Cayenne (Capiscum frutescens) sau 10 grame paprika dulce
* 5 grame paprika iute (Capiscum annuum)
* 10 grame cimbru (Satureja hortensis)
* 10 grame șovârf (Origanum...

Grigore Trancu-Iași (23 octombrie 1874, Târgu Frumos - 7 ianuarie 1940, București) a fost un om politic, economist, avocat, profesor universitar, scriitor și memorialist român de origine armeană.

Strămoșii săi provind din familia nobiliară armenească Trancu și se află menționați într-un hrisov domnesc din anul 1613, cu ocazia vânzării unei moșii de către Armeanca, văduva unui anume Trancu (Treanholian). Aceștia s-au împrăștiat, cu timpul, în toată Moldova, ulterior și în Muntenia, înrudindu-se prin căsătoriile efectuate cu mari familii...

De trebuință:

* o gușă mare de curcan
* 200 grame măruntaie de berbec fără grăsime
* 100 grame șorici proaspăt de porc
* 200 grame șuncă crudă de porc
* 2 căpățâni de usturoi
* 2-3 ardei de Cayenne (Capiscum frutescens)
* 10 grame piper negru boabe (Piper nigrum)
* 3-4 frunze de laur (Laurus nobilis)
* 5 grame rosmarin (Rosmarinus officinalis)
* 5 grame șovârf (Origanum majorana)
* 10 grame cimbru (Satureja hortensis)
* sare montană

Într-o tingire de aramă cositorită se pun la fiert măruntaiele de berbec, șunca porcului, șoriciul, boabele de...