* 500 grame linte cu bobul mic, cu coajă subțire, sănătoasă, curățată de gărgărițe * cam trei litri de apă de isvor * o ceapă mare * căței de usturoi (restul cațeilor se dau pe gârlă) * cimbru din belșug
Boabele de linte spălate, descântate se lasă de cu seară, după rugăciune, în apa rece în tingire de aramă.
De dimineață se pune la foc potrivit cu apa rece de isvor. După primul clocot, prima apă se aruncă, urându-i să ieie toate relele cu ea. Se toarnă apa de sfârșit, cam un litru și jumătate.
Pentru 6 castroane pline, zahereaua ar fi următoarea:
* un kilogram de carne de miel (adică o căpățâna cu ceva umăr) * o ceapă * un morcov * un păstârnac pitic * o jumătate de rădăcină de pătrunjel * o țâră de sare * piper mai mult * 8-10 grame (Piper nigrum) * un litru de borș de putină
După rețept ucrainean câteva fire de ceapă verde, 3 - 4 mărar, pătrunjel verde si leuștean.
Umărul din față cu cap al sacrificatului miel se taie în potrivite bucăți. Capul se lasă în apă un ceas, storcându-se bine, spre gonirea sângelui rămas.
Grigore Trancu-Iași (23 octombrie 1874, Târgu Frumos - 7 ianuarie 1940, București) a fost un om politic, economist, avocat, profesor universitar, scriitor și memorialist român de origine armeană.
Strămoșii săi provind din familia nobiliară armenească Trancu și se află menționați într-un hrisov domnesc din anul 1613, cu ocazia vânzării unei moșii de către Armeanca, văduva unui anume Trancu (Treanholian). Aceștia s-au împrăștiat, cu timpul, în toată Moldova, ulterior și în Muntenia, înrudindu-se prin căsătoriile efectuate cu mari familii...