De trebuință:

* 400 grame orez
* 500 grame carne de berbec
* o ceapă mare
* 90 grame unt
* 40 grame semințe de pin
* 40 grame stafide (preferabil stafide de Corint)
* 20 grame nucșoară de Eletaria (Elettaria carda-momum)
* 20 grame scorțișoară (Cinnamomum verum)
* un usturoi mărunțit
* sare de mare

Se înmoaie orezul în 600 grame apă caldă cu un vârf de sare; după jumătate de oră se strecoară și se pune deoparte. Se înmoaie stafidele în apă caldă o jumătate de oră, apoi se scurg și se pun într-un mojar.

Într-o tigaie mare se topește untul, se...

Proviant:
* o caracatița de Dodecanez de circa 1 kilogram
* o ceapă mare
* 150 mililitri ulei extravirgin de măsline
* 50 mililitri oțet de mere
* 10 grame piper măcinat (Piper nigrum)
* cimbru o rămurică (Thymus vulgaris)
* 10 grame busuioc (Ocimum basilicum)
* 10 sare grame marină

Caracatița, bătută bine, să-i iasă alegerile democratice din cap, se închide într-o oală cu puțină apă, cam 300 grame și se fierbe 20 minute la foc mic.

Se controlează sub capac și se mai lasă puțin la fiert, adăugând apă până se înmoaie. Se scurge apa, se...

Pentru un singur comesean, nu prea înfometat, de trebuință sunt:

* 200 grame calcan sau limbă de mare
* 200 grame vin alb
* o ceapă mijlocie
* ceva pătrunjel frunze
* o lămâie
* sare de mare
* piper (Piper Nigrum)

Pentru baia de galangal se cere:
* o bucată de galangal (Alpinia galanga) de 3 centimetri lungime
* 2 ardei iuți de Cayenne
* cam 5 grame (un vârf de cuțit) chimion (Cuminum cyminum)
* o ceașcă de lapte de cocos

Se curăță peștele și se porționează. Se șterge cu o lămâie tăiată, partea albă a peștelui.

Într-un vas metalic de mărime...

* 10 grame semințe de annatto (Bixa orellana)
* câteva boabe de capere (Capparis spinosa)
* 10 grame sare de mare
* câteva frunze de dafin (Laurus nobilis)
* paprica roșu (Capiscum annuum)
* câteva vârfuri de cuțit, sau, la nevoie, înlocuit cu pulbere de ardei iute de Cayenne (Capiscum frutescens)

Adjuvantele:
* 250 grame de făină
* 100 mililitri lapte
* 200 mililitri ulei de măsline
* una legătură de mărar
* una legătură de pătrunjel
* 100 grame măsline verzi fără sâmburi
* usturoi - o căpățână
* 100 grame icre curățate și spălate
* 500...

Nu-i vreme astăzi de taifas, vin pescarii către port și nimica nu-i pe masă. Dar câte ceva tot mai găsi Sevastița, rămas de cu seară, de la zaiafet:

* una bucată calcan de 1 kilogram
* 500 grame cartofi
* 3 cepe mari
* 3 morcovi vânjoși
* 2 roșii coapte
* 1 legătură de țelină verde
* 150 grame ulei de măsline extravergin
* 100 grame orez
* 2 ouă de găina
* o lămâie
* 10 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)
* 10 grame sare de mare

Peștele se curăță, i se scot urechile, se taie în bucățele și se dă un praf de sare. Se lasă la odihnă una oră...