De la bacal s-au adus dis-de-dimineață:

* 5 sardele de Lisa 250 grame unt de vacă carpatină
* o ceapă mare
* 10 grame ardei de Cayenne (Capiscum frutescens)

Sardelele se spală bine cu apă rece, se îndepărtează mațele, capetele și se lasă în apă rece cam două quarturi de ceas.

Se scot oasele iar sardelele se mărunțesc fin cu un cuțit, pe tocător de lemn. La fel i se întâmplă și ceapei. Se amestecă cele rezultate într-un mojar, cu untul și se freacă spre omogenizare, adăugînd și ardeiul pisat, ce poate fi înlocuit, la nevoie, cu paprika iute....

Odisseus și camarazii săi, ascunși în Peștera Nimfelor, stând la sfat pentru aflarea de ascunzătoare dobânzii de pe mare, s-au îndestulat cu hrana navigatorilor - cu venețianul pesto, dar meșterit după darurile muntelui natal:

* 300 grame măsline Finiki Lakonias
* 200 mililitri untdelemn de măsline extravergin
* 100 mililitri lapte de capră sucul de la 2 lămâi
* 200 grame miez de pâine
* 2 cepe
* 10 grame șofran (Crocus sativus)
* 5 grame sare de mare

Măslinele se desfac și sâmburii se îndepărtează.

Se înmoaie măslinele în lapte împreună cu...

Suflet larg, precum îi este felesugul, Nastratin face salată doar pentru doi  călători - el și cine o mai fi pe drum. Deci, în traista măgarului se găsesc pentru doi drept-credincioși:

- 200 grame năut
- 3 roșii mari
- 3 castraveți mici
- o ceapă roșie
- o legătură de pătrunjel
- un sip cu 100 mililitri ulei de măsline extravergin
- celălalt sip, cu 100 mililitri oțet balsamic
- 5 grame coajă de nucșoară pisată (Myristica frag-rans)
- 5 grame piper negru măcinat (Piper nigrum)
-  5 grame sare de mare

Boabele de năut se pun la înmuiat în apă...

Socotind pentru 6 galengii, de trebuință ar fi:

- 12 ardei grași peste poate, de felurite colori
- 3 căpățâni de usturoi
- 200 mililitri ulei extravergin de măsline
- 200 mililitri oțet aromat din vin
- 10 grame cimbru (Satureja hortensis)
- câteva grame piper negru pisat (Piper nigrum)
- o legătură de pătrunjel
- 10 grame sare de mare

Ardeii se spală cu apă rece apoi se pun la copt pe tablă subțire, rostuită de la șantierul naval. Se întorc cu răbdare, pe toate părțile. După periplul focului, se adună în blid de pământ, cu capac de lemn și se lasă...

Ingrediente:

- 100 grame parmezan
- 100 mililitri ulei extravirgin de măsline
- 4 căpățâni de usturoi
- 50 grame semințe de pin
- 2 tulpini de busuioc (Ocimum basilicum)

Desigur, înșiruirea ingredientelor arată doar proporțiile. După cercarea produsului, întreaga ființare omenească dorește încă și încă!

Se spală și se usucă 2 mănunchiuri de busuioc, se culeg frunzele de pe tulpina ierboasă și se taie pe lung. Alături, semințele de pin (iacă, avem și ocupațiune la plimbările prin parcuri!) se prăjesc într-o tigaie fără grăsime și se lasă să se...