Interviu acordat publicației Observatorul din Toronto - partener Comentator.ro

Atrasã de misterul culturilor orientale, Nicoleta Oprisan începe prin a studia limba japonezã la București. Pleacã din România în urmã cu mai bine de 20 de ani, la o vârstã fragedã - abia “rãsad”- cum îi place sã spunã, și dupã ce trãiește în mai multe țãri, se stabilește la Tokyo, cu soțul și cei doi copii. Începe sã studieze ikebana în stil Sogetsu în Japonia și devine profesor acreditat precum și cunoscut artist ikebana.

Creațiile ei sunt de un simt estetic deosebit, de la mici și delicate, la scarã mare, impunãtoare și pline de sensibilitate ; instalații pentru spații publice, comerciale, hoteluri, și evenimente.
 

Editura Integral alături de regizorul și scriitorul Alexander Hausvater, în colaborare cu Institutul Cultural Român Titu Maiorescu Berlin vor susține o cvadruplă lansare de carte, Miercuri 14 iulie, ora 19.00, pe Zoom.

Evenimentul va aduce în atenția publicului romanele:

Joi, 8 iulie, Editura Integral și-a prezentat colecțiile de cărți la Ambasador's Garden Party, unde a participat alături de regizorul și scriitorul Alexander Hausvater. Evenimentul s-a desfășurat la Crowne Plaza Bucharest.

Toate cărțile regizorului Alexander Hausvater au fost publicate la Editura Integral și pot fi comandate online, cu livrare în toată lumea, de pe www.eIntegral.ro

O prezență vie în peisajul bucureștean al începutului de secol XX era și excentricul Costică Paciuris, fiul lui Leon Paciuris și soțul Hortensiei (Hortense) Suditu, femeie frivolă și infatuată ale cărei însușiri Mateiu i le-a împrumutat personajului său Rașelica Nachmanson. Nu e de mirare că părinții acestuia manifestau o ostilitate permanentă față de Hortense, prilej de certuri, uneori violente, între bătrânii Paciuris și fiul lor. Și pe Costică Mateiu l-a transformat, vindicativ, în ridicolul personaj Custică/Custigă Păciurică/Păciurigă. Iată un portret fidel al lui Custigă, după o descindere a acestuia la unul dintre localurile de lux ale epocii (și singurul care a rezistat până în ziua de azi: „Alaltăieri, la Capșa pe terasă s-a așezat Custică Păciurică lângă mine, avea o pălărie fină de paie ca a mea (un Delion de 18 000 de frcs), era în frac sub pardessus și cu niste escarpins ca o damă, foarte fini, cu fundă mică. Toți se uitau la el ca la o curiozitate. A povestit unuia câte aventuri a avut el în tinerețe, cum s-a amorezat odată de el o englezoaică care era cea mai splendidă femeie din une ville d'eaux, cum ea îi trimetea lui în fiecare seară un  trandafir să i-l puie pe masă, cum el nu dădea atenție crezând că e o farsă. Atunci ea i-a trimis un bilet în englezește dar el n-a înțeles și s-a dus la unul să i-l traducă, cum și-au scris ani întregi etc., etc. Era ceva poetic. Pe urmă a plecat cu Arthur Rosetti să dineze. (Hortense trebuie să fie la Paris)"