Premiera piesei „O scrisoare pierdută” a lui Caragiale a avut loc pe scena Teatrului Național la data de 13 noiembrie 1884. Pe 6 decembrie 2020, noi încă ne prezentăm la alegeri după același tipic, bulversați de aceeași întrebare obsesivă: „Eu cu cine votez?!?”.

Bun prieten cu Caragiale, actorul Iancu Brezeanu rămâne cel mai celebru interpret al Cetățeanului Turmentat. Într-o carte de amintiri, Iancu Brezeanu povestea că a fost inspirat de un individ îmbrăcat fistichiu, care purta gambetă la vreme de caniculă, era vizibil abțiguit și înjura necontenit - „Răscrucea mă-sii de ciocoi!”.

Un cârciumar l-a lămurit asupra identității sale: „— Proprietarul de la «Ioropa»... Marinică Ivănescu. Stai la el la han și nu știi cu cine ai onoare”. Actorul s-a împrietenit cu el și pe toată durata ministagiunii estivale s-au îmbătat strașnic împreună, punându-și mereu întrebări existențiale fără de răspuns.

De precizat că toate acestea s-au petrecut la Târgoviște, adică exact locul unde, peste un secol și ceva, avea să fie împușcat Ceaușescu.

...Iar eu tot nu știu cu cine votez. Știu doar, sigur, cu cine NU votez. Sunt turmentat la rându-mi, de bună seamă, fără să fi băut nimic.

Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro