DACĂ POLITICHIE NU E, NIMIC NU E. Cu Tudor Petruț (Los Angeles)
Una dintre surprizele alegerilor prezidențiale din SUA a trecut aproape neobservată. Ar fi fost o bombă pe prima pagină a ziarelor dacă cursa prezidențială ar fi atârnat într-un singur vot electoral, care a fost speculația din seara alegerilor când Donald Trump era favorizat în câteva state cheie pe care ulterior le-a pierdut. Un singur vot electoral? Există? În două state americane electorii sunt aleși la nivel local, de district electoral, și nu pentru întregul stat. Aici apare marea surpriză, în Nebraska, un stat în care democrații n-au avut niciodată success. Joe Biden și fostul sau șef Barak Obama sunt singurii democrați care au reușit să câștige un elector în Nebraska! În districtul dominat de cel mai mare oraș din zona, Omaha.
După seara alegerilor, în care, în direct la televiziune, Donald Trump avea sute de mii de voturi în plus, peste noapte când au început să fie numărate voturile prin corespondență, balanța alegerilor prezidențiale s-a înclinat covârșitor de partea lui Joe Biden. Majoritatea voturilor în toate statele competitive au venit din marile zone metropolitane ale statelor respective. În proporție de peste 70% orășenii au votat cu democrații, până la 95% în capitala Washington, DC! În vreme ce 70% din județele americane, “la țară” cum ar veni, l-au preferat pe președintele Trump. Se subînțelege că restul de județe sunt marile metropole și zonele suburbane adiacente, cu densitate mare ca în orice aglomerație urbană. Astfel e mai clar de ce harta electorală a Americii este în majoritate roșie (republicană) cu puncte albastre (democrată) pe cele doua coaste oceanice și în jurul metropolelor.
Trebuie menționat că majoritatea metropolelor sunt administrate de aleși democrați, unele dintre ele de decenii. Cu toate problemele municipiilor moderne, citadinii preferă disproporționat stânga politică. Să nu uităm, de asemenea, că toate procesele campaniei Trump de anulare a unor rezultate sunt intentate câtorva metropole unde se pare că există dovezi și mărturii de posibila încălcare a legilor electorale.
Dacă analiștii politici menționează de câtăva vreme influența politic-ideologică a celor două mari metropole Los Angeles și New York, este pentru prima oară când impactul votului urban a influențat radical rezultatele alegerilor. Și a punctat faptul că, din păcate, exista două Americi. Una din lumea largă, rurală și pastorală, în majoritate albă, și una în și în jurul marilor orașe, diversă și activă și zgomotoasă. Ceea ce până acum era doar o speculație filosofică a devenit, din păcate, o realitate politico-socială: SUA a intrat în dictatura metropolitană...
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă.
Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro

Dictatura metropolitană
- Detalii
- Tudor Petruț
- Politichia