DACĂ POLITICHIE NU E, NIMIC NU E. Cu Tudor Petruț (Los Angeles)

În momentul în care citiți aceste rânduri Joe Biden nu este încă președinte-ales și cu durere în suflet pentru stânga politică Donald Trump este încă președinte. Adevărat, pe baza unor modele matematice, domnul Biden este preconizat să devină președintele-ales și fară drept de apel viitorul locatar de la Casa Alba.

Pentru că încă se mai numără voturi, pentru că sunt cazuri în instanță în mai multe state americane și la Curtea Suprema, nici un candidat nu are asigurat numărul necesar de electori, cei care la mijloc de Decembrie vor parafa rezultatele alegerilor. Desigur că printr-un elementar calcul al hârtiei și fară elucubrații statistice Biden/Harris sunt pe cale de a deveni viitorul cuplu celebru din biroul oval. Dar dacă ar fi să întoarcem câteva numere, sume, diferențe de la stânga la dreapta?

Să presupunem că re-calcularea voturilor în două state pot să dea câștig de cauză lui Trump, statistic posibil din cauza diferenței minime de voturi între candidați. Să bănuim că printr-un complex joc judiciar Curtea supremă constată că într-un alt stat legea a fost schimbată arbitrar de către birocrație și nu de către legislativ. Asta ar anula un număr mare de voturi, în majoritate câștigate de Biden și l-ar face pe actualul președinte posesor al unui număr mare de electori.

Să speculăm că într-un stat jucăuș (daca înțelegeți ce vreau să spun) se descoperă că prea mulți decedați au votat, bineînțeles cu Biden, și dintr-o dată Trump câștigă cu câteva voturi în plus, puține dar bune. Aplicând aritmetica în urma acestor ajustări s-ar putea atinge sublimul electoral: ambii candidați ar avea câte 269 de voturi electorale! O remiză perfectă în context. Și apoi? Ajungem în Camera Reprezentanților, dominată de democrați, pentru un vot esențial care determină cine va fi viitorul președinte.

Spre deosebire de voturile organice, de această dată fiecare stat va avea doar un vor, iar victoria este asigurată când unul dintre candidați își asigură 26 de state/voturi. În acest calcul, republicanii sunt în avantaj și, cu voia dumneavoastră, Donald J. Trump rămâne să plătească chiria la Casa Alba încă patru anișori.

După care începe revoluția...

Din fericire pentru democrați și candidatul lor adorat, acesta este doar un scenariu bun de Hollywood. Spre bucuria oamenilor de afaceri și negustorilor care și-au acoperit vitrinele cu placaj.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro