DACĂ POLITICHIE NU E, NIMIC NU E. Cu Tudor Petruț (Los Angeles)

Pe scurt, Partidul Democrat american este în criză! Probabil că nu e transparent în imaginile și comentariile de pe majoritatea canalelor de televiziune care prezintă o edulcorată unitate în jurul candidaturii Joe Biden și Kamalah Harris. Chiar dacă declarațiile politicienilor democrați sunt uniforme și demonstrează (ca întotdeauna) o elementară disciplină de partid, voci distonante se insinuează pe ici-colo.

Pentru că în Partidul Democrat există o reală lupta pentru putere. La un moment dat, pre-pandemie, se părea că președintele Donald Trump și republicanii au toate șansele în alegerile de la sfârșitul acestui an. La vremea respectivă, Joe Biden era spulberat de către valul de extremă stângă din partid și de vârful lor de lance Bernie Sanders.

Socialiștii gălăgioși erau pe cale să-și impună punctele de vedere, capacitând o parte a electoratului de stânga. Și atunci democrații au apelat la un compromis: pentru că tot o să piardă alegerile ce-ar fi să-l nominalizeze pe Joe Biden la președinție, că un cadou de adio din viața politică și să includă în platforma politicii direcției ideologice ale grupării Sanders. Mișcare prin care tradiționaliștii din partid (liberali americani de stânga), pierzând alegerile pe o semi-platformă socialistă, ar epura extrema stângă din partid care le dă dureri de cap. Ceea ce se poate întâmpla bineînțeles dacă Trump e învingător.

Apoi a sosit din străinătăți SARS-Cov-2, s-a creat un haos care a degenerat în pandemia Covid-19, un “dar de la Dumnezeu pentru democrați”, așa cum a declarat celebra doamnă a ecranului american Jane Fonda. Joe Biden, simpaticul unchi Joe, e devenit relevant și democrații s-au trezit că există posibilitatea ca să fie competitivi în alegerile prezidențiale. Foarte competitivi. Adică să câștige majoritatea în Congres, și poate chiar și Casa Albă. Moment în care aripa socialistă și-ar lua zborul către culmile aparatului de partid.

Decimând în ascensiunea sa, birocrația cu părul alb din partid. Care, în spatele ușilor închise, deja crează strategii viabile prin care să manevreze o eventuală victorie democrată împotriva propiilor lor revoluționari. Acuma înțelegem de ce sunt comentatori care preconizează că, dacă ajunge președinte, Joe Biden nu o să fie altceva decât o marionetă a socialiștilor din partid.

Că nu trebuie să privim mai departe decât la drepata sa (în fotografii) la doamna Kamalah Harris de la San Francisco (leagănul socialismului american) pentru a deduce direcția ideologică a viitorului american sub conducerea Partidului Democrat. Vor accepta rechinii din partid să nu mai primească invitație la marele festin?

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro