DACĂ POLITICHIE NU E, NIMIC NU E. Cu Tudor Petruț (Los Angeles)

Mult așteptata dezbatere între candidații la preșidenția Statelor Unite a fost doar atât, o gâlceavă băbească din care nimeni nu a înțeles mai nimica. Decât că cea mai importantă națiune din lume este la o răscruce de drumuri, debusolate în perspectiva unui viitor pentru care leaderii momentului nu sunt pregătiți. Dincolo de păreri personale despre celălalt candidat și partidul pe care îl reprezintă în altercații vocale gălăgioase, ceea ce n-am aflat este, de fapt, încotro America și cu cine?

În schimb, am dedus în ce constă cel de-al treilea val, care în acest moment, ar distruge orice șansă a președintelui Donald Trump. În Februarie, după eșuata procedură de suspendare a președintelui, Trump era de departe favorit în alegeri. Primul val a sosit din China și a distrus, în numai câteva săptămâni, cea mai importantă realizare a președintelui, prospera economie americană. Cu mască, fără mască, și pe neașteptate, a sosit al doilea val, datorat unui polițist diletant și inconștient, fară respect pentru o viață umană.

Moartea unui afro-american în mâinile oamenilor legii (în general albi) a generat manifestații de stradă care s-au transformat, încet dar sigur, într-o revoluție cu implicații politico-ideologice cu tentă socialistă, anti-Trump și anti-republicane. Cele două lovituri sub centură, amplificate la maxim de majoritatea mass-media americane, n-au reușit să-l doboare pe combatantul domn Trump și susținătorii săi republicani.

Scandaluri mărunte, bazate pe scurgeri de informații, anonime, sau pur și simplu pe minciuni, au venit și au trecut fară impact. Numai că o întrebare a moderatorului adresată președintelui în seara dezbaterii a devenit subiectul zilei. Pentru că Trump a fost evaziv în a înfiera cu mândrie patriotică extremă dreapta americană, formată în majoritate de albi. În umbra acestei neînțelegeri – pentru că Trump s-a exprimat de multe ori public împotriva extremiștilor albi – se insinuează, de fapt, cel de-al treilea val, propagat sârguincios de majoritatea canalelor “de știri” (ghilimelele nu sunt întâmplătoare…).

Dacă s-ar isca o confruntare (cu atât mai bine armată) între extrema dreptă a albilor și revoluționarii străzii, susținători ai mișcării Black Lives Matter, ca un (potențial) mini război civil în care să curgă ceva sânge și să mai ardă ceva orașe, președintele activ ar trebui să intervină concret, deci cu armata, și așa mai departe.

Ar fi un scenariu propice pentru democrați și pentru stânga americană să-l acuze pe candidatul Trump (care deja a ucis oameni cu SARS Cov-2, și încurajează polițiștii să-i căpăcească pe non-albi, și așa mai departe, după cum se vehiculează în presă) că principal vinovat pentru starea de învrăjbire. Și nu cumva să negați că multă lume politică, elemente din presă, sau cetățeni votanți nu ar milita pentru acest al treilea val. Ba din contră…

Da, e adevărat, chiar scriu despre Statele Unite ale Americii. Care încep, pe ici-colo, să arate ca o republică bananieră. Cel puțin până pe 3 Noiembrie anul curent.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro