La 73 de ani, Charles al III-lea, fiul cel mare al Reginei Elisabeta a II-a, este cel mai vârstnic suveran britanic în momentul propriu-zis al urcării pe tron și, totodată, Prințul Moștenitor al Coroanei Britanice care a așteptat cel mai mult ca să preia această demnitate! De aceea, încă din timpul vieții defunctei și extrem de longevivei regine, multă vreme s-au și făcut tot felul de speculații cum că, totuși, îmbătrânind, Charles ar putea renunța la locul său în linia de succesiune dinastică în favoarea fiului său cel mare, Prințul William, care, la momentul dispariției bunicii lui, avea numai 40 de ani și, în plus, avea o familie perfectă, alături de noua Prințesă de Wales, Catherine Middleton, și de cei trei copii ai lor - George, Charlotte și Louis. Asta în condițiile în care, după cum bine se știe, Charles se situa la polul opus, după ce a divorțat de mama lui William, Lady Diana, pentru a se recăsători cu Camilla Parker-Bowles, o femeie, la rândul ei, divorțată. (O altă versiune, bazată pe interpretarea catrenelor lui Nostradamus, l-ar da, spre surprinderea generală, pe Harry drept posibil succesor...)

În istoria recentă a monarhiilor europene, există, de altfel, mai multe exemple în care dinaștii aflați pe tron, ajunși la o vârstă respectabilă, au făcut un pas în spate în favoarea mai tinerilor lor moștenitori (e drept, uneori au fost forțați să facă asta în anumite contexte stânjenitoare pentru respectivii suverani). Totuși, la Londra, termenul „abdicare” este tabu încă din 1936, când unchiul Elisabetei a II-a, Edward al VIII-lea, și-a abandonat tronul pentru a se căsători cu femeia pe care o iubea, americanca Wallis Simpson (divorțată, precum, mai târziu, Camilla și Charles...).
Pe fondul unui imens scandal provocat de participarea la vânători de elefanți costisitoare în Botswana și alte extravaganțe în vreme ce țara trecea prin mari greutăți financiare, la 76 de ani, Juan Carlos I al Spaniei a abdicat în 2014, iar pe tron a urcat fiul său Felipe, în vârstă atunci de 46 de ani. La 3 iulie 2013, Regele Albert al II-lea (79 de ani) a participat la o reuniune a Cabinetului de la Bruxelles, în care a anunțat că la 21 iulie, va abdica din motive de sănătate, urmând a fi succedat de fiul său, Prințul Philippe al Belgiei (53 de ani). Cu puțin timp înainte, pe 30 aprilie 2013, abdicase și Regina Beatrix a Olandei (75 de ani), Coroana fiind preluată de fiul ei Willem-Alexander (46 de ani), după 123 de ani în care tronul de la Amsterdam a fost ocupat exclusiv de către personalități feminine. Și în Luxemburg, în anul 2000, Marele Duce Jean (79 de ani) abdicase în favoarea fiului său Henri (45 de ani).

Însă în Regatul Unit nu s-a întâmplat așa fiindcă Charles a ținut cu morțiș să ajungă pe tron și să poarte coroana regală! Pentru cât timp, însă, se întreabă unii comentatori britanici sceptici? Asta mai ales după ce, în ultimele sale fotografii de dinainte accederii pe tron, Charles nu părea deloc să debordeze de sănătate - avea degetele foarte roșii și umflate, semn al unui posibil edem sau al unei artrite.
După mai multe speculații și îngrijorări pe tema stării de sănătate a Regelui Charles, medicii britanici au oferit câteva lămuriri cu privire la degetele umflate și roșii ale Regelui și cauzele care ar putea duce la acest aspect îngrijorător al lor. Dr. Gareth Nye, lector principal la Universitatea din Chester, a explicat pentru publicația Daily Star ce se întâmplă, de fapt. Specialistul a precizat că „o mulțime de cauze” ar putea duce la umflarea degetelor, iar o posibilă cauză ar putea fi edemul sau retenția de lichide, poate și în contextul unei alimentații în care sarea este prezentă în exces sau, mult mai probabil, al folosirii unor medicamente menite să țină sub control hipertensiunea arterială.
Pe de altă parte, o artrită ar putea reprezenta o problemă mai gravă. „Artrita este o altă afecțiune comună la vârsta de peste 60 de ani. Ea afectează adesea trei zone principale ale mâinii – articulația degetului mare sau oricare dintre articulațiile degetelor. Degetele devin de obicei rigide, dureroase și umflate și, deși medicamentele pot ajuta la durere, inflamația poate rămâne”, a mai dezvăluit același specialist citat de presa britanică.

Dar, nu cu mult timp înainte, au existat și zvonuri mult mai îngrijorătoare. Revista People susţinea la un moment dat că ar fi în posesia unui raport medical secret care confirmă faptul că Charles suferă de Alzheimer, având tulburări de memorie și de orientare în spațiu, acesta fiind motivul pentru care exista posibilitatea ca Prinţul William să urce pe tron după Regină. Potrivit tabloidului InTouchWeekly, o sursă a dezvăluit că moștenitorul de atunci al tronului le-ar fi spus celor apropiați că aude voci ale unor oameni dispăruți. „A primit chiar și o tablă Quija pentru a lua legătura cu unchiul său, Contele Mountbatten, decedat de mult. Dar cel mai îngrijorător este pierderea memoriei. Charles devine mai uituc pe zi ce trece. Soția lui, Camilla, și valeții personali trebuie să-i reamintească totul și trebuie să-l urmărească în mod constant”, a spus sursa în 2021, potrivit tabloidului.

Totuși, dincolo de orice speculații, deși profund îndurerat de pierderea mamei sale, noul Rege a părut a fi într-o formă destul de bună în ultimele zile și este, după toate probabilitățile, apt de a-și duce la îndeplinire toate obligațiile constituționale. God save the King!
Cartea o găsiți aici (cu o reducere semnificativă): https://www.neverland.ro/carte/charles-al-iii-lea-biografia-neoficial/

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro