În ciuda numelui, Tortul Napoleon nu este un desert franțuzesc de epocă, ci unul... rusesc, inventat la ceva vreme de la evenimentele pe care le omagia triumfal. Prăjitură festivă, deosebit de fină și de elegantă, tortul face trimitere la bătăliile de la Smolensk și Borodino și la întreaga poveste a războiului ruso-francez de la începutul veacului al XIX-lea. În fapt, popularitatea desertului a crescut enorm o dată cu celebrarea a 100 de ani de la victoria Rusiei împotriva lui Napoleon Bonaparte în 1812, ocazie cu care, la curtea ultimului Țar al Rusiei, Nicolae al II-lea Romanov, au fost servite sute de porții din acest deliciu.

Tortul este creat dintr-o multitudine de straturi, realizate din foi de aluat fraged, umplute cu crema aromată de vanilie și glazurat cu un strat subțire de cremă, peste care se presară bucăți fine de foaie uscată de aluat, fin pisată. Nimic nu este întâmplător în simbolistica acestei compoziții. Multitudinea de foi suprapuse reprezintă numeroasele trupe franceze, armata invadatoare a lui Napoleon fiind cunoscută în istorie ca „La Grande Armée’’ (număra, inițial, în jur de 700.000 de oameni, bine antrenați, dar care s-au trezit neputincioși în fața teribilei ierni rusești, la finalul campaniei doar 120.000 reușind să se retragă dincolo de hotarele vestice ale Imperiului Pravoslavnic). Aspectul triunghiular al porției face referire la forma pălăriei lui Napoleon (faimosul său tricorn), iar bucățelele de foaie de aluat uscat pisat care acoperă tortul asemenea unor fulgi trimit direct la zăpada rusească, care a anulat forța armatei franceze, cea care, până atunci, se umpluse de glorie în toată Europa, din Peninsula Iberică și până la porțile Moscovei. Practic, după dezastrul rusesc, Napoleon nu și-a mai revenit niciodată din punct de vedere militar, fapt certificat finalmente de eșecul de la Waterloo din vara lui 1815.

Foietajul – pentru un tort este nevoie de 8-10 foi! - se face din 600 grame de unt rece (cu peste 80% grăsime), 3 ouă mari, 1 kilogram de făină albă atent cernută, 4-5 linguri de cognac sau rom alb, 1 lingură de oțet din cidru, un pahar cu apă rece (200 mililitri) și un praf de sare neiodată.

Într-un bol mic, se face un amestec din ouă, sare, apă rece, oțet și rom. Făina se pune direct pe masă, iar în mijlocul ei se face o adâncitură, în care se pune untul tăiat în bucățele foarte mici. Se acoperă cu un pic de făină, după care se mărunțește și mai mult untul cu un cuțit, aducând ușor făina dinspre margini spre centru, amestecând ușor până se obține un aluat sfârâmicios. Apoi, se face din nou o gaură în mijloc și se toarnă în ea amestecul lichid din bol, puțin câte puțin, amestecând ușor în continuare și aducând aluatul de pe margini spre centru. Prin frământare continuă, aluatul este omogenizat, apoi este împărțit în cinci bucăți, învelindu-se în folie de plastic fiecare bilă astfel obținută, acestea fiind lăsate la rece în frigider minimum două ore. Succesiv, din fiecare jumătate de „bilă” de aluat se întinde câte o foaie circulară pe blatul presărat cu un pic de făină. Separat, se tapetează cu puțină făină și fundul unei tăvi rotunde pentru cuptor, dându-se la copt în cuptorul încălzit ușor în prealabil. Foile de aluat se înțeapă din loc în loc cu furculița și se lasă la copt 9-10 minute, până se rumenesc ușor, dar fără a se pierde din frăgezime.

Pentru cremă fac trebuință 10 galbenusuri, 1,8 litri de lapte, 700 grame de zahăr, 1 linguriță de esență de vanilie, 250 grame de făină și 300 grame de unt gras. Se amestecă energic gălbenușurile cu zahărul, se pun, în fir subțire, 100 mililitri de lapte pentru a subția putin amestecul, dupa care se adaugă făina, se amestecă din nou foarte bine și se pun încă 50 ml de lapte. Restul de lapte se încălzește până aproape de fierbere și se toarnă puțin câte puțin în compoziție, amestecând continuu. La final, se pune vasul la fiert la foc moderat și se amestecă constant, până când crema începe să se îngroașe, lăsându-se după aceea încă 3 minute la fiert, fără a mai învârti cu spatula în vas. După aceea, se picură esența de vanilie și se incorporează untul tăiat în bucăți mici. Teoretic, întreg procesul de pregătire a cremei durează aproximativ o jumătate de oră. După ce crema este gata, se opresc 8-10 linguri într-un pahar separat, urmând a se folosi pentru ornat.

„Fulgii de zăpadă” cu care se îmbracă tortul pe toate părțile sunt, practic, un fel de pesmet care se obține din două foi de aluat uscate. Acestea se pot toca în robotul de bucătărie sau se pot mărunți din cuțit și se pot pune într-o pungă de hârtie, fiind strivite ulterior cu făcălețul.

Asamblarea tortului este, în sine, destul de laborioasă. Se întinde mai întâi puțină cremă pe suportul de tort și se așază prima din cele opt foi de aluat rămase. Între acestea se pun câte trei linguri de cremă călduță, ultima foaie fiind lăsată curată deasupra. Această parte și lateralele se ornează cu crema oprită anume de la bun început. Se glazurează totul apoi cu pesmetul obținut din cele două foi de aluat și se apasă ușor, cu palmele, astfel încât „fulgii” să se fixeze definitiv pe toată suprafața tortului. După asamblare, tortul se lasă două ore la temperatura camerei, apoi se ține peste noapte la rece la frigider înainte de a fi tăiat în forme triunghiulare.

...Foarte probabil, această desăvârșită rețetă de tortă i-ar fi plăcut chiar și celui atât de umilit de iarna rusească, unicul Napoleon, cel care, din negurile istoriei, ne salută cu tricornul ridicat într-o mână!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro