După fulminanta victorie din alegerile din Noiembrie 2020 (alegeri despre care se va mai comenta încă multă vreme), președintele ales Joe Biden și partidul democrat american care îl susține și-au plătit imediat datoriile. Chiar dacă cu o majoritate fragila în congres, democrații au reușit sa valideze un pachet financiar de aproape două trilioane de dolari, prin American Rescue Plan Act. Oferind milioanelor de americani ajutor financiar și susținând indirect o parte din marile sindicate, democrații au demonstrat că apreciază aportul tuturor celor (optzeci de milioane) care au ales pe cine trebuie.

Până la urmă voturile au costat cam mult: inflația galopantă care a generat o creșterea dobânzilor, o piață a muncii volatilă din cauza procentului scăzut de angajați doritori de locuri de muncă și diminuarea PIB două trimestre la rând.

Aripa socialistă din partidul democrat (autodenumită aripa progresistă), extrem de activă și influentă în alegeri, nu a primit tot ce a cerut la schimb, din cauza unor ciocniri din interior. Exercitând însă o presiune politică permanentă și amenințând retragerea sprijinului, insinuată prin amicii din mass-media, extrema stângă a convins partidul și pe președintele lor ales să le facă cadoul dorit. Și astfel ne-am trezit cu cel mai amplu pachet legislativ ecologic (Green Deal), o necesitate pentru a păstra aripa socialistă în echipă. Apoi a fost satisfăcuta și dorința necurmată a fiecărui socialist de a taxa bogații la sânge și a le redistribui averile, prin extinderea capacității și scopurilor fiscului (Internal Revenue Service). Printr-o semnătură în valoare de peste șapte sute de miliarde de dolari, Biden și democrații cred că și-au asigurat entuziasmul socialiștilor în alegerile din Noiembrie.

După ce o vară întreagă i-au hărțuit pe Donald Trump și republicanii săi în ample mișcări stradale, tinerii revoluționari americani n-au primit niciun impuls din partea democraților pentru care au votat în proporție de 60%. Uitați și cu datoriile neplătite, fără locuri de muncă pentru titrați, cu toate diplomele lor universitare simandicoase, absolvenții de învățământ superior păreau că se reorientează politic. Doar o treime dintre cei incluși în câteva sondaje de opinie păreau dispuși să mai susțină stânga. Așa că Joe Biden, președinte al tuturor americanilor, le-a făcut un cadou care să-i liniștească și să-i mobilizeze, plătindu-le – din bănuțul public – o parte din datoriile școlare. Chiar dacă generozitatea prezidențială s-ar putea să se împotmolească prin tribunale, gestul contează. Chiar dacă până și voci din presa (mai mult sau mai puțin) „de partid” a menționat ca filantropia aduce mai mult a... cumpărare de voturi (vote buying).

Între timp, republicanii, care păreau să domine alegere parlamentare din toamnă, par că preferă să-și vândă valoarea politică pe mai nimica. Înaintemergătorul republican din Senat, Mitch McConnell, pedalează pe faptul că preferații săi pierd alegerile preliminare în favoarea protejaților lui Donald Trump. O fisură în partid, care poate să creeze un cutremur. Apoi, nominalizații republicani își pierd timpul ca să-l apere public pe neascultătorul fost-președinte, implicat, ca de obicei, în continua „vânătoare de vrăjitoare” a organelor abilitate care înlesnesc calea către zdup. În loc să își bazeze discursul pe nemulțumirile cetățenești, din ce în ce mai vocale, și pe posibile soluții politico-economice, mulți dintre republicani se vând ieftin și inefectiv, ceea ce oferă o breșă democraților, care, din perdanți, încep să apară la paritate în sondajele de opinie.

Cât despre din ce în ce mai tăcutul Donald Trump, numai bine. Doarme în pătuțul lui, încă.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro