Agențiile de presă internaționale au distribuit ieri șrirea și imaginile în care ambasadorul rus la Varșovia, Serghei Andreev, a fost stropit cu vopsea roșie atunci când încerca să depună o coroană de flori la cimitirul soldaților sovietici căzuți în Al Doilea Război Mondial.
Imaginile filmate acolo îl arată pe ambasadorul rus plin de vopsea pe haine și pe față. Nu doar el a fost atins de substanța colorată, ci și soția sa și mai mulți oficiali care îl însoțeau. 

Mulțimea din jurul lui Andreev a scandat „fasciștii" în timp ce vopseaua era aruncată peste grupul de diplomați ruși.

Polițiștii polonezi au ajuns câteva minute mai târziu la fața locului și i-au ajutat pe diplomații ruși să ajungă la mașinile lor.  Potrivit Sky News, imaginile cu incidentul au fost difuzate și de agenția de știri rusă RIA, dar înregistrarea audio a mulțimii care scanda „fasciștii” a fost eliminată ulterior. 

În urmă cu câteva zile, monumentul dedicat soldaților sovietici din cimitirul aflat la Varșovia a fost vandalizat, scrie presa poloneză. Evident, protestul este legat de agresiunea rusă în Ucraina. Dar există și o rădăcină istorică dureroasă, legată de Al Doilea Război Mondial. Cimitirul cu pricina comemorează soldații sovietici căzuți în luptele pentru eliberarea Varșoviei. Numai că...

Episodul cu pricina este unul controversat. Înaintea sosirii trupelor sovietice s-a mai întâmplat ceva. Revolta din Varșoviaa fost o operațiune importantă a mișcării poloneze de rezistență Armata Teritorială (Armia Krajowa). Scopul acestei operațiuni a fost eliberarea Varșoviei de sub ocupația Germaniei naziste înaintea sosirii Armatei Roșii. Rebeliunea a coincis cu retragerea trupelor germane și apropierea trupelor sovietice de suburbiile estice ale orașului. În mod ciudat, însă, ofensiva sovietică s-a oprit chiar la porțile orașului, în vreme ce luptele din oraș dintre polonezi și germani au continuat timp de 63 de zile, fără ca revolta polonezilor să fie sprijinită semnificativ din exterior. 

Revolta a început pe 1 august 1944, când Armata Roșie se apropia de Varșovia, ca parte a planului de rebeliune națională denumit Operațiunea Furtună. Principalul obiectiv era eliberarea orașului de sub ocupația germană și sprijinirea luptelor împotriva Germaniei Naziste. Al doilea obiectiv era de natură politică: eliberarea Varșoviei înaintea sovieticilor, pentru a evidenția suveranitatea poloneză prin împuternicirea Statului Secret Polonez, înaintea Comitetului Polonez de Eliberare Națională sprijinit de sovietici. De asemenea, printre cauzele pe termen scurt s-au numărat și adunarea polonezilor apți de către forțele germane și mesajele radio transmise de Moscova care încurajau declanșarea rebeliunii. Inițial, polonezii au ocupat zone însemnate din oraș, dar forțele sovietice nu au avansat dincolo de marginea orașului până la mijlocul lunii septembrie. În interiorul orașului, luptele aprige dintre germani și polonezi au continuat.

La 16 septembrie, forțele poloneze aflate sub comanda sovieticilor ajunseseră la câteva sute de metri de pozițiile rezistenței, dincolo de râul Vistula, dar nu au mai avansat ulterior în timpul revoltei. Din acest motiv, liderul sovietic Stalin a fost acuzat că dorea eșecul insurecției pentru ca ocupația Poloniei să fie necontestată. Winston Churchill a pledat pentru sprijinirea polonezilor în fața lui Stalin și a lui Franklin D. Roosevelt, fără succes însă. Fără a obține culoar aerian din partea sovieticilor, Churchill a trimis peste 200 de zboruri de aprovizionare a trupelor poloneze. Misiunile de aprovizionare au fost realizate de avioanele Royal Air Force, South African Air Force și Polish Air Force, care zburau la joasă altitudine. Mai târziu, când au obținut permisiunea sovieticilor, forțele aeriene americane au realizat o singură misiune aeriană masivă de aprovizionare, ca parte a Operațiunii Frenetic. 

Deși numărul exact al victimelor rămâne necunoscut, aproximativ 16.000 de membri ai rezistenței poloneze au fost uciși și aproape 6.000 au fost răniți. În plus, între 150.000 și 200.000 de civili au murit, majoritatea fiind victimele crimelor în masă săvârșite de forțele Axei. În timpul luptelor din oraș, aproximativ 25% din clădirile Varșoviei au fost distruse. După predarea forțelor poloneze, trupele germane au demolat sistematic 35% din oraș, clădire cu clădire. Din cauza distrugerilor anterioare, din timpul invadării Poloniei (1939) și a revoltei din ghetoul Varșovia (1943), când sovieticii au ocupat orașul în ianuarie 1945, acesta era distrus în proporție de 85%...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro