Unde sunt imaginile de altădată cu Vladimir Putin făcând baie la copcă în Siberia sau călărind la bustul gol?
La defilarea de Ziua Victoriei - 9 Mai - din Piața Roșie, liderul de la Kremlin, tot mai vizibil slăbit de boală, și-a pus pe genunchi... o păturică! Deși erau 9 grade Celsius, a simțit nevoia să se protejeze de frig, ceea ce veteranii de război nonagenari așezați lângă el în tribuna oficială nu au făcut.
Nici parada aeriană obișnuită nu a mai avut loc, ci doar a trupelor de uscat.

Iar discursul lui Putin, care a reluat temaele sale favorite - denazificarea Ucrainei și provocările Occidentului decăzut moral - nu a adus nimic nou. Nu s-a glorificat vreo victorie în Ucraina, iar liderul Rusiei a recunoscut implicit pierderile umane de pe front, anunțând că a semnat un decret pentru ajutorarea militarilor care și-au pierdut viața.

Discursul lui Vladimir Putin din Piața Roșie de la Moscova în care, printre altele, președintele rus a justificat declanșarea războiului din Ucraina spunând că Occidentul ar fi fost pregătit să invadeze teritoriul Rusiei, a atras criticile mai multor oficiali occidentali și activiști și politicieni ruși aflați în exil.
Ben Wallace, Ministrul Apărării din Marea Britanie: „Nu poate fi nicio zi a victoriei, doar dizgrație și înfrângere sigură în Ucraina. [Putin] trebuie să înțeleagă că a pierdut pe termen lung și că e complet pierdut. Rusia nu mai e ce a fost.”

Kira Iarmiș, purtătorul de cuvânt al liderului de opoziție aflat la închisoare – Alexei Navalnîi: „Un om bătrân, nebun în autoizolarea sa, stă singur pe un podium pentru că nimeni nu a venit să fie cu el, tușește și spune ceva despre naziștii din NATO. Nici cei mai devotați fani ai lui Putin nu cred că o să considere asta o imagine a victoriei.”

Mihail Hodorovski, fost oligarh rus și critic al Kremlinului, aflat în exil: „Astăzi este o sărbătoare pe care am serbat-o din copilărie. Pe 9 mai 1945, naziștii care au bombardat Kievul la ora 4:00 pe 22 iunie 1941 au capitulat. La ora 4:00 pe 24 februarie 2022, sub semnul spiritelor rele fasciste, Kievul a fost bombardat din nou. Urmașii unora dintre cei care au câștigat [războiul]. Care au devenit fasciști. Uitați de 9 mai. Asta nu este sărbătoarea voastră.”

Aliați ai activistului politic aflat la închisoare Andrei Pivovarov, postare Twitter: „Putin a depus flori la memorialele orașelor-erou Kiev și Odesa. Nu e nevoie de niciun comentariu.”

Gennady Gudkov, fost parlamentar și membru al opoziției liberale, aflat în exil: „Putin repetă citate din sertarul cu zombie, neîndrăznind nimic mai serios. Asta înseamnă că Kremlinul nu mai are niciun truc la dispoziție. Acum, înfrângerea lui Putin este doar o chestiune de timp.”

Michael McFaul, fostul ambasador american în Rusia: „De Ziua Victoriei, Putin pierde războiul său din Ucraina. Este timpul ca soldații ruși să meargă acasă.”

Meniurile televizoarelor prin satelit din Rusia au fost alterate luni pentru a arăta telespectatorilor de la Moscova mesaje despre războiul din Ucraina, precum: „Aveți mâinile mânjite cu sânge”, „Pe mâinile voastre curge sângele a mii de ucraineni și sute de copii morți”, „TV-ul și autoritățile mint. [Spuneți] nu războiului”.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro