Pentru cine nu a trecut prin patru ani de regență trumpiană, a polemiza despre libertatea de exprimare în lumea noua, unde libertatea de exprimare e sculptată în spiritul și în litera națiunii, pare doar o ciudățenie trecătoare. Este evident că în ultimele decenii, mai întâi presa scrisă și mai apoi media televizată au navigat către stânga politică. Și au simpatizat mai mereu partidul democrat și politicienii săi. Subtil, majoritatea mass-media au subliniat și promovat valențele liberalismului american de centru-stânga. Culminând cu suportul fățis, și uneori exagerat, pentru Barak Obama, unsul întregului popor. Consumatorii de presă și telespectatorii n-au părut însa prea preocupați de aproape imperceptibila lipsă de balanță politică. Cu obișnuitul lor profesionalism, mass-media au creat o aparentă senzație de normalitate. Contestată mereu de susținătorii partidului republican, ai cărui politicieni au fost mai mereu ținta unor – în general – manierate critici și scandaluri.
Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale și majoritatea media au explodat. În patru ani de zile, majoritatea organelor de presă și a emisiunilor de știri și de comentariu politic s-au transformat în instrumente de propagandă anti-Trump. Prin această dezaxare, media au devenit instrumente ideologige ale partidului democrat, pe scurt, o presă de partid. Și de la scopul declarat de a-l detrona pe Trump, poate fără să evalueze impactul, media au glisat către o majoră manipulare. Promovând fundamentala transformare a națiunii americane, unii jurnaliști au devenit vocile acide ale unei emergente extreme stângi, ai cărei reprezentanti socialiști s-au insinuat în Congresul american. Acestă tendință este din ce în ce mai evidentă și astăzi.
Retelele de socializare în continuă expansiune și cu o rază de influență mondială au urmat aceeași traiectorie. Dublată de o nedisimulată politică a cenzurii, fără precedent în Statele Unite ale Americii. Care a culminat cu anularea pe Twitter a celui mai popular cont, cu peste 90 de milioane de adepți, al guralivului președinte Donald Trump. Si care continuă printr-o fățișă hărțuială mai ales a conservatorilor și a dreptei religioase.
Din toată acestă încrâncenare ideologică s-a erodat tocmai libertatea de exprimare, atât de întipărită in mintea americanului de rând. Lupta politică s-a acutizat, generând o fractură de neimaginat a societății americane.
Elon Musk, un miliardar cu principii, a plătit miliarde de dolari pentru marea eliberare. Achiziționând Twitter, Musk cel puțin preconizează o întoarcere la balanța ideologică, tocmai prin forța libertății cuvântului. O eliberare de îndoctrinare și cenzură. Și aparența unui reînnoit civism necesar comunicării prin rețelele de socializare, fără apartenență politică.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro