Donald Trump a câștigat alegerile prezidențiale și majoritatea media au explodat. În patru ani de zile, majoritatea organelor de presă și a emisiunilor de știri și de comentariu politic s-au transformat în instrumente de propagandă anti-Trump. Prin această dezaxare, media au devenit instrumente ideologige ale partidului democrat, pe scurt, o presă de partid. Și de la scopul declarat de a-l detrona pe Trump, poate fără să evalueze impactul, media au glisat către o majoră manipulare. Promovând fundamentala transformare a națiunii americane, unii jurnaliști au devenit vocile acide ale unei emergente extreme stângi, ai cărei reprezentanti socialiști s-au insinuat în Congresul american. Acestă tendință este din ce în ce mai evidentă și astăzi.
Retelele de socializare în continuă expansiune și cu o rază de influență mondială au urmat aceeași traiectorie. Dublată de o nedisimulată politică a cenzurii, fără precedent în Statele Unite ale Americii. Care a culminat cu anularea pe Twitter a celui mai popular cont, cu peste 90 de milioane de adepți, al guralivului președinte Donald Trump. Si care continuă printr-o fățișă hărțuială mai ales a conservatorilor și a dreptei religioase.
Din toată acestă încrâncenare ideologică s-a erodat tocmai libertatea de exprimare, atât de întipărită in mintea americanului de rând. Lupta politică s-a acutizat, generând o fractură de neimaginat a societății americane.
Elon Musk, un miliardar cu principii, a plătit miliarde de dolari pentru marea eliberare. Achiziționând Twitter, Musk cel puțin preconizează o întoarcere la balanța ideologică, tocmai prin forța libertății cuvântului. O eliberare de îndoctrinare și cenzură. Și aparența unui reînnoit civism necesar comunicării prin rețelele de socializare, fără apartenență politică.