Supranumit „șoim între șoimii Rusiei”, un fost șef de KGB (FSB) și actualmente șeful Consiliului de Securitate al Rusiei urmează să-l înlocuiască cel puțin temporar pe Vladimir Putin în perioada operației pe care o va susține în curând și a convalescenței care va urma.
Un personaj radical și conspiraționist, Nikolai Patrușev este unul dintre cei mai importanți oameni din Rusia, care îl împinge pe liderul de la Kremlin să ia decizii tot mai extreme, spun experții citați de The Moscow Times, Politico și The Guardian. 

Patrușev se bucură de o atenție specială în ultimele zile, pe fondul informațiilor cum că el ar fi posibilul înlocuitor al lui Vladimir Putin, în cazul în care liderul de la Kremlin ar fi incapacitat. Informațiile cu pricina, furnizate de un canal rusesc de Telegram care a spus că Putin ar putea suferi o operație în curând, nu au fost confirmate oficial. În plus, Kremlinul a negat în mod repetat că președintele ar avea probleme de sănătate, deși nimeni nu mai crede asta, după recentele apariții ale lui Putin, vizibil slăbit. Dar discuția despre importanța lui Patrușev la vârful statului rus se bazează pe o realitate cât se poate de obiectivă. Nikolai Patrușev, în vârstă de 70 de ani, este oficial secretarul Consiliului de Securitate, un organism influent care răspunde direct în fața lui Putin și care formulează politici cu privire la problemele militare și de securitate ale Rusiei. Influența sa depășește însă cadrul portofoliului pe care îl deține, Patrușev fiind  un personaj foarte implicat în politica externă a Rusiei. 

Considerat un radical al Kremlinului, alături de alte personaje precum Serghei Șoigu, face parte din grupul Siloviki, oamenii din structurile de forță care conduc Rusia. Patrușev este cunoscut pentru naționalismul său, pentru punctele de vedere conspiraționiste, dar și pentru vasta sa experiență în domeniul spionajului. 

Patrușev s-a alăturat KGB-ului în 1974 și se crede că l-a întâlnit pentru prima dată pe Putin – de asemenea, un fost ofițer de informații – la începutul anilor 1990. După 10 ani la șefia FSB, succesorul KGB-ului, el a fost mutat în 2008 în fruntea Consiliului de Securitate. Ținând cont că mare parte din cariera sa a fost petrecută în spatele scenei, Patrușev are puține antecedente publice de implicare în politica externă. Se știe însă că el a făcut parte din micul grup de consilieri apropiați lui Putin care au plănuit anexarea regiunii ucrainene Crimeea în 2014. 

Patrușev a fost acuzat că a aprobat asasinate și alte operațiuni ilegale, inclusiv dincolo de granițele țării. O anchetă publică britanică din 2016 a constatat că „operațiunea FSB de asasinare a lui Alexander Litvinenko a fost probabil aprobată de Patrușev”, scrie The Guardian. Iar surse diplomatice au declarat pentru cotidianul britanic că agenții ruși acuzați că au încercat să răstoarne guvernul din Muntenegru în 2016 au primit dreptul de a părăsi țara mulțumită intervenției lui Patrușev. Și cu avionul lui Patrușev! 

În timp ce politica externă rusă este oficial atributul ministrului de externe Serghei Lavrov, procesul decizional real este condus din ce în ce mai mult de un mic grup de ofițeri de informații și de oficiali din domeniul securității. 

„Patrușev este cu siguranță unul dintre acei oameni care cred că Rusia se află într-o luptă existențială pentru supraviețuirea sa”, spune politologul Mark  Galeotti. „Este o viziune maniheistă, de Război Rece, asupra lumii. Și una în care orice răsturnare de situație pentru Occident este implicit bună pentru Rusia”, a explicat expertul. Și alți observatori au remarcat rolul important jucat de Patrușev. Jurnalista Catherine Belton, fostă corespondentă a Financial Times la Moscova și autoare a cărții „Oamenii lui Putin”, a susținut că Patrușev este „arhitectul planului de subjugare a Ucrainei”. Potrivit jurnalistei, Putin și Patrușev „cred cu adevărat că Washingtonul controlează Kievul”.  În cadrul reuniunii televizate de la Moscova care a avut drept scop recunoașterea independenței autoproclamatelor „republici populare” Donețk și Luhansk, toată lumea arăta de parcă le este frică de Putin. Toți, cu excepția lui Patrușev. El este cel care spune cu voce tare ce crede liderul rus, a argumentat Catherine Belton într-un interviu. 

În declarațiile sale publice din trecut, Patrușev a afirmat că Statele Unite se străduiesc să dezmembreze statul rus pentru „a căpăta acces la resursele pe care ei consideră că Rusia le controlează în mod nedrept”. De asemenea, a criticat în mod repetat ceea ce a considerat a fi un comportament din ce în ce mai agresiv din partea NATO și a afirmat că politica externă a Uniunii Europene este dictată de la Washington, avertizând și asupra creșterii influenței „nazismului” în Europa de Est. 

Într-un articol pentru The Moscow Times, Galeotti a subliniat că îl consideră pe Patrușev drept „cel mai periculos om din Rusia” din cauza modului în care acesta îl împinge pe Putin în poziții și mai extreme, alimentându-i ambițiile cu discuții despre misiunea istorică a Rusiei și paranoia cu avertismente privind comploturile occidentale. El este, în multe privințe, principalul purtător de cuvânt al Siloviki și cel mai naționalist dintre ei, a explicat Galeotti, vorbind despre oamenii din structurile de forță care controlează practic regimul de la Moscova. Galeotti a făcut referire, printre altele, la un interviu recent acordat de Patrușev ziarului Rossiiskaya Gazeta. „Acest interviu a fost, în multe privințe, un manifest formulat de Siloviki. Acesta descrie o imagine apocaliptică a unei lumi în care o Americă ce «a împărțit de mult timp întreaga lume în vasali și dușmani» s-a întors împotriva Rusiei”, a observat Galeotti. În interviu, Patrușev a mers chiar mai departe, susținând că Rusia ar trebui să înceteze să își mai pună încrederea în „mecanismele pieței, fără a ține cont de specificul țării noastre”. În schimb, el a susținut că Rusia își poate crea cumva propria economie, condusă de nevoile statului și pusă în aplicare prin „înăsprirea disciplinei de implementare”. „Trebuie spus că toate acestea sună foarte asemănător cu economia sovietică”, a observat Galeotti. 

Patrușev a mai spus că Ucraina se îndreaptă, în spirală, spre o divizare în mai multe state, din cauza a ceea ce el consideră a fi încercarea SUA de a folosi Kievul pentru subminarea Rusiei. 

Există multe legende despre Patrușev la Moscova. În principal, pentru că acest fost ofițer KGB are un temperament foarte agresiv. Nu cunoaște alt comportament – a declarat o persoană din apropierea sa, într-un interviu cu Catherine Belton. „Pur şi simplu nu poate face altfel. Vine la o întâlnire și începe așa: «Bine, javrelor, cu ce vă ocupați de data asta?» – a adăugat sursa. „Este un tip destul de simplu, un sovietic de școală veche”, a completat o altă persoană care lucrează îndeaproape cu Patrușev. „Patrușev vrea revenirea Uniunii Sovietice, dar într-o versiune capitalistă. El vede capitalismul ca pe o armă, un drum către renașterea imperiului rus. Aceste viziuni ale unui politician dur și fără compromisuri sunt apă pentru moara lui Vladimir Putin”, a adăugat această sursă, într-o discuție cu Belton. 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro