Vladimir Putin a fost căsătorit cu Liudmila Putina (născută în 1958) începând din anul 1983 și a divorțat de ea în 2013. Cei doi au împreună două fete: Ekaterina (născută în 1985 la Dresda, în Germania – fosta RDG) și Maria (născută în 1986, tot la Dresda). Soția sa a studiat filologia la Universitatea din Sankt Petersburg. După efectuarea studiilor a lucrat ca stewardesă la Kaliningrad și apoi ca profesoară de limbi străine, vorbind curent limbile germană, franceză și spaniolă. În casa familiei Putin se mai afla și un pudel alb, numit Tosca.
Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a fost căsătorit cu prima sa soție timp de treizeci de ani. Liudmila Alexandrovna l-a cunoscut pe Vladimir Putin la Leningrad. În prezent, ea și-a refăcut viața alături de Artur Oceretnîi, un om de afaceri, cu douăzeci de ani mai tânăr (născut pe 29 martie 1978), care activează în cadrul unei importante agenții de organizare de evenimente, prestatoare de servicii inclusiv pentru partidul lui Putin, Rusia Unită. Cei doi locuiesc în Franța, într-o vilă amplasată lângă stațiunea Biarritz, vilă în valoare de șapte milioane de euro. Liudmila a povestit că fostul ei soț o agresa și că avea numeroase relații extraconjugale. Ea a mărturisit că Putin ar mai avea o fiică, dintr-o relație cu o milionară rusă.

Liudmila Aleksandrova, fosta soție a „țarului de la Kremlin” a declarat că liderul autoritar din estul Europei este de fapt mort de șapte ani. Asta s-ar fi întâmplat pe data de 15 martie 2015. Fosta parteneră a lui Putin susține că președintele de la Moscova a fost înlocuit atunci cu o sosie, manipulată de șefii serviciilor secrete, după ce a decedat.

Asasinarea lui Vladimir Putin ar fi fost pregătită în amănunt, susține Aleksandrova. Astfel, liderii de la Kremlin au ales din mai multe sosii pentru a-l înlocui pe fostul ofițer KGB. O bună perioadă de timp, liderul rus nu s-a afișat în public, iar marii reprezentanți ai Federației ar fi ascuns adevărul. Politicienii din jurul lui Putin ar fi povestit populației că președintele era grav bolnav. Mai mult, divorțul dintre Vladimir Putin și Ludmila Aleksandrova ar fi fost inventat pentru că femeia nu ar fi acceptat să trăiască alături de o sosie. Cei doi au divorțat în 2013, după 30 de ani de relație, potrivit BBC. Președinții de stat, obișnuiți să angajeze sosii Până în prezent, nu au fost dezvăluite mai multe informații cu privire la presupusa moarte lui Vladimir Putin. De-a lungul timpului, celebrii președinți de state sau vedetele internaționale din zona artistică au folosit sosii, pentru a nu se expune unor pericole, fie pentru a bifa anumite apariții publice la care „personajul original” nu putea fi prezent din diverse motive. În timpul administrației Putin, personajul de la Kremlin – premier, respectiv președinte, s-a schimbat destul de mult din punct de vedere fizic. În vârstă de 69 de ani, Putin arată mai tânăr decât la începutul primului mandat de președinte, susțin diverse voci din spațiul public. Unii sunt de părere că este vorba doar despre efectele înaintării în vârstă, alții sunt de părere că Putin a apelat la intervenții chirurgicale. Vladimir Putin ar fi apelat la injecții cu botox, acid hialuronic și lifting facial la ochi și pomeți, scrie The Sun.

Căsătoria soţilor Putin era pe ducă de mult timp, iar divorţul lor nu a uimit pe nimeni, mulţi ruşi afirmând că cei doi nu mai locuiau împreună de ani de zile. Animozităţile din interiorul cuplului Liudmila Putina - Vladimir Putin au făcut obiectul unei cărţi, în care ea îl numea „vampir”, iar el spunea că nu o poate suporta mai mult de trei săptămâni. În 2001, pe piaţă apărea volumul Prietenii fragile, o carte scrisă de Irene Pietsch, soţia unui bancher din Hamburg şi o apropiată a familiei Putin. Pietsch, care i-a cunoscut pe soţii Putin în 1995, a stat de vorbă cu cei doi şi a reliefat câteva dintre problemele care au erodat cuplul prezidenţial de la Kremlin. Liudmila s-a împrietenit cu Irene în 1995, când Putin era viceprimar al oraşului Sankt Petersburg, iar familia lui era în vizită la Hamburg, oraş înfrăţit cu marele oraş din nordul Rusiei. „Din nefericire, e un vampir”, i-a spus Liudmila Putina prietenei ei nemţoaice. Pietsch spune că Liudmila avea pasiuni foarte diferite de cele ale fostului agent KGB. Liudmila este atrasă de astrologie, iar acest lucru îl scotea din sărite mereu pe Putin, care îi spunea să tacă de fiecare dată când acestea începea să vorbească despre semne zodiacale. Conform prietenei sale, Liudmila a stat mereu de partea dreptăţii şi a adevărului, însă a fost mereu reprimată de soţul ei, care îi spunea adesea: „Cui îi pasă de adevărurile tale?”.

De altfel, tensiunea din interiorul cuplului Putin era atât de mare, încât liderul rus i-a spus lui Pietsch că oricine rezistă alături de soţia lui trei săptămâni merită să i se ridice o statuie, scrie The Moscow Times. Putina s-a plâns lui Irene că soţul său şi-a încălcat o promisiune când, în iulie 1998, a acceptat să conducă Serviciul de Siguranţă Federală (FSB), fostul KGB. Putin îi promisese soţiei sale că se va îndepărta de lumea spionajului. „E oribil”, s-a plâns Liudmila lui Irene Pietsch, în ultima lor conversaţie, imediat după preluarea conducerii FSB de Putin. „Nu ne vor mai da voie să vorbim niciodată”, a mai spus Liudmila în acea ultimă conversaţie. „Această izolare groaznică! Nu vom mai putea călători unde vrem, nu vom mai putea spune ce vrem. De abia începusem să trăim”, a mai spus Liudmila, plină de regret.

În ciuda tuturor lucrurilor pe care i le povestise lui Irene, Liudmila susţinea că, la începuturile căsătoriei, Vladimir era soţul perfect, fiindcă nu bea şi nu o bătea. Totuşi, soţia preşedintelui rus se plângea adesea de faptul că Putin îşi petrece prea mult timp cu prietenii; la aceste reuniuni zgomotoase, ea trebuia să servească masa şi să se asigure că nimeni nu rămâne cu paharul gol. În 1997, Irene îşi aminteşte că Liudmila, în timpul unei călătorii de patru zile la Hamburg, şi-a petrecut cea mai mare parte a timpului doar în magazine. Liudmila era nervoasă că soţul ei, aparent la curent cu revolta populară împotriva cărţilor de credit oferite familiei lui Boris Elţîn, a refuzat să-i dea un astfel de card. „Nu voi fi niciodată ca Raisa Gorbaciova”, a spus îmbufnată Liudmila.

În momentul divorțului, în 2013, salariul oficial al lui Vladimir Putin se ridică la circa 180.000 de dolari (5,8 milioane de ruble) pe an, iar declaraţia de avere pe care este obligat s-o publice arată că deţine trei maşini de fabricaţie rusească, un cont  cu mai puţin de 200.000 de dolari, un apartament şi un teren în Moscova. Pentru unul dintre cei mai puternici oameni din lume, valoarea acestor bunuri este însă de-a dreptul derizorie. Adevărata lui avere este estimată la peste 70 de miliarde de dolari. Numele fostului ofiţer KGB se leagă invariabil de istoria post-sovietică a Rusiei, iar apropierea lui Vladimir Putin de oligarhii ruşi este o dovadă clară a rolului jucat de actualul şef de la Kremlin în amplul proces de privatizări de după 1991, în urma căruia au apărut mulţi dintre cei mai bogaţi oameni din lume. Nu de puţine ori a circulat ipoteza că personaje  precum Alişer Usmanov, Vladimir Lisin, Roman Abramovici, Viktor Vekselberg şi Mihail Prohorov sunt, de fapt, paravanele prin care Putin îşi desfăşoară afacerile în întreaga lume. Publicaţiile internaţionale de business îi estimează astfel averea reală undeva în jurul valorii de 70 de miliarde de dolari, însă nimeni nu poate obţine dovezi solide în legătură cu finanţele personale ale preşedintelui rus. Dacă nivelul este real, averea lui Putin este comparabilă cu cea a magnatului mexican Carlos Slim Helu, considerat multă vreme cel mai bogat om din lume.

Când Putin şi soţia sa, Liudmila, cu care are două fiice, au anunţat că divorţează, în acte fosta parteneră era mai bogată decât el. Femeia care a fost căsătorită cu Vladimir Putin timp de aproape trei decenii avea conturi bancare cu o valoare totală de 260.000 de dolari, deşi pentru 2013 ea anunţase un salariu lunar de 3.900 de dolari. Stilul de viaţă al lui Putin, deşi ferit cu grijă de lumina reflectoarelor, arată un cu totul alt tablou. Preşedintele a fost văzut de mai multe ori purtând un ceas Patek Philippe, a cărui valoare este estimată la 150.000 de dolari. Valoarea totală a ceasurilor cu care a fost văzut de-a lungul timpului se ridică la peste 700.000 de dolari. A fost fotografiat pe un iaht de lux, care costă în jur de 40 de milioane de euro şi care, evident, nu este pe numele lui. Ambarcaţiunea are, pe lângă dotări „standard” precum bar cu lounge şi jacuzzi, şi heliport. Asta doar pentru ca Putin, care are acces neîngrădit la cele 15 elicoptere din flota prezidenţială a Rusiei, să vină şi să plece după bunul său plac. Este mai greu atunci când alege să meargă cu unul dintre cele 40 de avioane private din aceeaşi flotă. O mare parte din averea lui ar fi însă deţinută sub formă de proprietăţi imobiliare. Vladimir Putin ar avea nu mai puţin de 20 de vile, cabane de ski şi castele medievale risipite în întreaga lume. „Perla coroanei” ar fi însă un ansamblu rezidenţial de lux, cu o valoare estimată la un miliard de dolari, pe care-l controlează printr-un fond anonim de investiţii. Proprietăţile s-ar afla undeva pe malul Mării Negre. (Singurul lider mondial care ar fi acumulat o avere mai mare decât preşedintele de la Kremlin este Muammar Gaddafi, fostul preşedinte al Libiei, detronat şi ucis în octombrie 2011, în timpul Primăverii Arabe. „Colonelul” ar fi strâns peste 200 de miliarde de dolari din ţiţeiul pe care-l controla.)

Potrivit legislaţiei din Rusia, la partaj soţia are dreptul la jumătate din bunurile acumulate de soţ în timpul în care au fost căsătoriţi. Este însă foarte puţin probabil să se fi întâmplat aşa, iar cel mai bun exemplu în acest sens a fost partajul dintre soţii Abramovici, în care Putin s-ar fi implicat direct. În 2007, când Roman Abramovici a divorţat de soţia sa, Irina, aceasta cerea jumătate din averea soţului, estimată atunci la aproape 19 miliarde de dolari. Putin l-ar fi avertizat pe Abramovici să-şi facă ordine în casă, apoi a purtat o discuţie lămuritoare cu amândoi. Irina a primit până la urmă un miliard de dolari şi patru proprietăţi imobiliare.
Liudmila Alexandrovna susține că președintele Rusiei a decedat și că cel care conduce acum Rusia este, de fapt, o sosie a acestuia. Ea spune că Vladimir Putin a plecat la un moment dat de acasă și nu s-a mai întors. După presupusa dispariție a acestuia, Liudmila a declarat că totul fusese gândit de mult timp și că au fost pregătite mai multe sosii pentru a-i lua locul lui Putin. Evident, această teorie a conspirației este aproape imposibil de dovedit...

De-a lungul lungii sale cariere politice, Putin și-a ținut mereu fetele din prima căsătorie, acum trecute de 35 de ani, departe de lumina reflectoarelor. După ce Vladimir Putin a devenit președinte interimar al Rusiei, cele două fiice ale sale au beneficiat de profesori privați și au studiat doar acasă. Ulterior, ambele fiice ale liderului de la Moscova au urmat studii superioare însă sub identități false. Maria „Voronțova” a început școala la Dresda, după care a continuat studiile într-un gimnaziu german din Sankt Petersburg. A frecventat și cursurile unei școli cu profil german din Moscova, o unitate de învățământ aflată într-o strânsă legătură cu Ambasada Germaniei la Moscova și unde învățau copiii diplomaților. În schimb, Katerina „Tihonova” a făcut studii orientale. Aceasta nu a fost interesată deloc de politică și și-a urmat visul de a ajunge acrobat. Ca dansatoare de rock’n’roll, a terminat pe locul cinci la Campionatul Mondial din 2013, desfășurat în Elveția.

Maria s-a născut pe 28 aprilie 1985. Ea este prima fiică a lui Putin, provenită din căsnicia cu Liudmila Alexandrovna Ocheretnaia (numele de acum al mamei ei, care s-a recăsătorit). Tânăra este medic endocrinolog și și-a făcut o carieră în cercetarea medicală. Potrivit presei, fiica cea mare a lui Putin este expertă în nanism. Maria ar fi căsătorită cu omul de afaceri olandez, Jorrit Faassen. Se pare că Maria și Faassen au un copil, pentru că Putin i-a spus cineastului Oliver Stone în 2017 că este bunic, mai scrie sursa citată. Când Stone a întrebat dacă s-a jucat cu nepotul său, Putin a răspuns: „Foarte rar, din păcate”.

Ekaterina, fiica mai mică, cunoscută sub numele de familie al bunicii ei materne, Tihonova, a trecut de la a fi o dansatoare de rock’n’roll la conducerea unei noi inițiative majore de inteligență artificială rusă. Ea a fost căsătorită anterior cu cel mai tânăr miliardar al Rusiei, Kiril Șamalov, în vârstă de 38 de ani. Astăzi, cei doi sunt divorțați. Cunoscută sub numele de Katerina, ea a obținut un doctorat de la Universitatea de Stat din Moscova după ce a finalizat un studiu despre cum pot fi ajutați cosmonauții și piloții să se orienteze în condiții dificile.

Trădarea conjugală avea să-l coste jumătate de avere pe Kiril Șamalov. Cei doi soți dețineau două miliarde dolari, fiica lui Putin fiind oficial mai bogată chiar și decât liderul de la Kremlin care a declarat cu câțiva ani în urmă o avere de 9,8 milioane dolari. Bloomberg nota că ginerele lui Vladimir Putin a fost silit în anul 2017 să renunțe la acțiunile pe care le deținea la gigantul de gaze și petrochimie Sibur, pe care le primise înainte de nunta sa cu fiica cea mică a președintelui rus. Ulterior, acesta și-a pierdut statutul de miliardar. În acel an, averea sa a fost estimată la 1,3 miliarde de dolari, potrivit publicației Mirror. Un an mai târziu, în 2018, ea cobora la „numai” 800 de milioane de dolari. Așadar, Kiril Șamalov a plătit cu vârf și îndesat pentru că a înșelat-o pe fiica președintelui rus.

Deși are o imagine de tip dur, Vladimir Putin s-a dovedit a fi un tată iubitor. Acesta le-a oferit fiicelor sale toată dragostea și confortul. Fosta soție a acestuia spunea: „Nu toți tații sunt la fel de iubitori cu copiii lor ca el. (...) Și el le-a răsfățat întotdeauna, în timp ce eu eram cea care trebuia să le disciplineze”, a adăugat Liudmila Șkrebneva (numele de fată ale fostei soții a lui Putin).

Cele două fete nu sunt singurele progenituri ale președintelui rus. Presupusa sa a treia fiică ar proveni dintr-o relație extraconjugală pe care Putin a avut-o cu o fostă femeie de serviciu, ajunsă apoi milionară. Copilul rezultat, Luiza Rozova, mai tânără cu aproape două decenii ca surorile sale vitrege, este creatoare de modă și DJ, a făcut furori pe Instagram și seamănă foarte mult cu Putin. Putin nu a recunoscut că este tatăl Luizei și neagă că ar fi avut o relație cu mama acesteia, care rămâne și ea extrem de discretă în privința speculațiilor. Totuși, Hassan Ugail, un expert în grafică computerizată de la Bradford University, susține că fata seamănă „izbitor” cu președintele rus.

De când a fost dezvăluită existența ei de către presa de opoziție din Rusia în anul 2021, studenta Luiza a devenit o vedetă a rețelelor sociale. Luiza a recunoscut pentru GQ din Rusia că „probabil” arată „asemănător” cu un tânăr Putin, dar nu a confirmat că ar fi fiica acestuia. Despre Luiza – în acte, Elizaveta - se zvonește că ar fi fiica președintelui rus și a fostei femei de serviciu, Svetlana Krivonogih, care apoi și-a schimbat complet destinul, acumulând o avere impresionantă. Elizaveta se prezintă pe rețelele sociale sub numele de Luiza și postează poze cu ea în ținute scumpe, semnate de casele mari de modă din lume.

Tânăra a făcut furori în toate colțurile lumii după ce a lansat o colecție de haine controversată. Evenimentul s-a desfășurat într-un vechi palat rusesc din Sankt Petersburg, iar modelele au surprins prin aparițiile extravagante, dar și prin ținutele destul de sumare. Tânăra, care este și studentă și care lucrează și ca DJ în cadrul prezentărilor de modă, a declarat că brandul ei oferă „haine croite de un designer amator, pentru fiecare zi”.

Pe rețelele sociale, presupusa fiică a lui Vladimir Putin nu își prea arată nici fața, ci postează mai mult fotografii artistice sau doar cu trupul. Ar exista însă un detaliu care o dă de gol pe fată. În acte, la rubrica dedicată tatălui nu apare niciun nume, iar celălalt prenume al ei ar fi Vladimirovna, acesta fiind un patronim care înseamnă „fiica lui Vladimir”. Ea ar locui cea mai mare parte a timpului într-un apartament de lux din Monaco al cărui proprietar este un mister. Oficial, ar fi vorba despre Brockville Development Ltd, o companie offshore înregistrată în Insulele Virgine Britanice.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro