Șocant, dar adevărat! Gazdele şi invitaţii la unul dintre cele mai urmărite programe de televiziune din Rusia au discutat despre perspectiva unui război nuclear.  A fost prezentată şi o hartă care detaliază cât timp ar dura ca rachetele să lovească capitalele europene. Aleksey Zhuravlyov, un politician naţionalist, a spus: „O rachetă Sarmat şi Insulele Britanice nu vor mai exista”, conform unui articol apărut în ziarul britanic Daily Mail. 

Televiziunea de stat rusă a simulat modul în care Vladimir Putin ar lansa o lovitură nucleară asupra a trei capitale din Europa, declarând că „nu vor exista supravieţuitori”, ca răspuns la comentariile făcute de ministrul Forţelor Armate din Marea Britanie care sprijină atacurile ucrainene asupra infrastructurii ruse. Gazdele programului 60 minute de pe canalul TV Rossia 1 au anunţat că oraşele Londra, Paris şi Berlin  ar putea fi lovite în 200 de secunde de la lansarea rachetelor nucleare. Acesta vine în momentul în care fostul şef NATO, Richard Sherriff, a avertizat că Occidentul trebuie să „se pregătească” pentru un război în „cel mai rău scenariu” cu Rusia, în Ucraina, pe fondul rapoartelor că preşedintele rus ar putea folosi parada de ziua victoriei a ţării din 9 mai pentru a declara război total asupra vecinului său. 

În emisiunea de televiziune, preşedintele partidului naţionalist Rodina, Aleksei Juravliov, s-a gândit la ce s-ar întâmpla dacă Rusia ar lansa arme nucleare împotriva Regatului Unit, spunând: „o rachetă Sarmat şi insulele britanice nu vor mai exista”. Coprezentatorul emisiunii Evgheni Popov a cerut prudenţă, spunând că „nimeni nu va supravieţui în acest război” dacă se folosesc arme nucleare între Rusia şi Marea Britanie. Când a fost susţinut de un comentariue, el a insistat că „spune acest lucru serios”, în timp ce un alt participant a adăugat că şi Marea Britanie are arme nucleare şi că „nimeni nu va supravieţui în acest război”. 

Producătorii emisiunii au arătat apoi spectatorilor o hartă care pare să sugereze că ar putea fi lansate rachete din Kaliningrad, enclava rusă dintre Polonia, Lituania şi Marea Baltică. A sugerat că acestea ar putea ajunge la Berlin în 106 secunde, la Paris în 200 de secunde şi la Londra în 202 secunde. Această amenințare vine în timp ce Marea Britanie şi alte naţiuni occidentale continuă să sprijine Ucraina, aliaţii furnizând echipamente, vehicule militare şi arme ţării asediate. Ca răspuns la sprijinul vestic al Ucrainei, Vladimir Putin ar fi ordonat armatei să testeze rachetele Sarmat, cunoscute şi sub numele de Satan II. Săptămâna trecută, Putin s-a lăudat că rachetele hipersonice ale ţării sale ar evita „toate sistemele defensive ale adversarilor” şi ar putea fi gata să lovească Marea Britanie „până în toamnă”. Comentariile alarmante au fost făcute la emisiunea, care este unul dintre cele mai urmărite programe TV din Rusia, în timp ce gazdele şi oaspeţii au discutat despre comentariile făcute de James Heappey, ministrul Forţelor Armate, care a spus că loviturile Ucrainei pe teritoriul Rusiei ar fi „legitime”. Emisiunea este găzduită de soţii Olga Skabeieva şi Evgheni Popov6 şi este unul dintre cele mai urmărite programe din Rusia. În cadrul emisiunii, Juravliov a spus furios: „O rachetă Sarmat şi atât - Insulele Britanice nu mai există”. Când Skabeieva, care a fost supranumită „Păpuşa de fier a lui Putin TV” pentru criticile ei la adresa partidelor de opoziţie, a avertizat „dar suntem oameni serioşi”, politicianul a răspuns „Și eu spun asta serios”. „Ne acuză de terorism de stat”, a spus el, făcându-l pe Popov să spună „Marea Britanie are şi ea arme nucleare”. Popov a adăugat: „Nimeni nu va supravieţui în acest război când vei propune lovitura cu un Sarmat. Înţelegi că nimeni nu va supravieţui? Nimeni de pe planetă”. Juravliov a declarat  că rachetele „nu pot fi interceptate”. 

O hartă care arată cât de repede ar putea rachetele să lovească capitalele Regatului Unit, Franţei şi Germaniei a fost apoi pusă pe ecran de către producători, indicând că rachetele ar putea fi lansate din Kaliningrad. Skabeieva a cerut prudenţă, spunând: „Rachetele Sarmat nu sunt încă în Kalinigrad”...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro