CITITORUL NOSTRU, JUPÂNUL NOSTRU - cu Tudor Petruț 

Mă bucur că, în sfârșit, m-au găsit cititorii și mi-au transmis prin email opiniile, comentariile și mai ales întrebărilor lor. Ceea ce vă încurajez pe toți să o faceți, atâta vreme cât folosim cu toții un ton civilizat, respectând dreptul la opinie al tuturor. Sunt la tudor@petruț.biz, căsuța poștală a paginii mele de pe internet. Știrile despre situația din Europa de Est nu domină emisiunile americane de știri și de opinie de pe canalele de televiziune prin cablu, și apar doar fugar în popularele emisiuni de seară de pe canalele principale. Acesta ar fi răspunsul simplu la întrebarea domnului Vasile D. din Slatina, care este curios de părerea americanilor despre conflictul din Ucraina. Din păcate mulți dintre americani de-abia descoperă pe unde e Ucraina și că România, Polonia și Ungaria sunt prin împrejurimi. Și că întreagă zonă este sub presiunea expansiunii NATO pe de-o parte și ambițiile politice rusești pe de alta.

Democrații americani își amintesc de Ucraina că fundal al procedurii de suspendare a președintelui de atunci, Donald Trump, în urma unei convorbiri telefonice scurse în presă. Republicanii recunosc Ucraina că leagănul corupției familiei Biden, acolo unde fiul prezidențial Hunter a făcut avere. Cu atât mai puțin înțeleg americanii, mai ales că nu se subliniază în media, conjunctura istorica și țesătură socio-politica care influențează zona din vremuri imemoriale.

Rușii sunt portretizați că dușmanul etern, într-un continuu ecou al războiului rece. Vladimir Putin nu numai că l-a manevrat abil pe Donald Trump, pe care tot el l-a pus președinte – un basm politic care încă mai permeaza presa de stânga – ci îl joacă și pe actualul președinte Joe Biden pe degete, demonstrându-i inabilitatea în politica internațională. Tensiunile din Ucraina devin astfel obișnuita ciondăneală ideologică. Majoritatea politicienilor încearcă să proiecteze o poziție de forță, subliniată și de președintele Biden. Care continuă să susțină că Europa, prin NATO, și opinia publica internațională sunt unite în eforturile de a salva Ucraina de la atacul rusesc.

Publicul american pare mai circumspect. Simpatizanții republicani se întreabă de ce administrația e mai îngrijorată de granițele uncrainiene și nu de situația de la granița de sud a SUA pe unde trec ilegal milioane de migranți. Până și susținătorii democrați par a fi mai interesați de inflația în creștere și prețurile mărite la carburanți și alimente. Într-un neașteptat sentiment de unitate, majoritatea susține că în nici un caz nu trebuie implicate trupele americane într-un posibil război armat în Ucraina.

În avantajul romanilor, dragă domnule Vasile D., este că mass media americane menționează poziția țării noastre ca membru NATO și partener valoros al SUA în Europa de Est. Și că membrii administrației americane sunt în dialog cu omologii lor români pentru a se coordona de pe poziții de cooperare echitabilă. O imagine pozitivă care ne descrie indiscutabil ca țară europeană și ca un aliat necesar al Statelor Unite.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro