DACĂ POLITICHIE NU E, NIMIC NU E - cu Tudor Petruț

N-am mai auzit atâta despre România în mass media americane probabil de la “revoluția în direct” de acum treizeci de ani. Criza ucraineană ne-a adus din nou în prim plan, de această dată solid ancorați în NATO și într-un durabil parteneriat cu Statele Unite. Din păcate, așa cum am învățat din istoria seculară, țara noastră, indiferent cum balanteaza politica externă, ajunge mai devreme sau mai tărziu într-o menghină cu frații ortodoxi ruși de la răsărit într-o parte și cu frații catolici/reformați vestici în partea opusă.

Și de fiecare dată când există presiuni între cele două civilizații, România și Ucraina sau Bulgaria sau țările baltice ajung necondiționat la mijloc. Chiar cu trupe și rachete americane în teritoriu. Comentariile din presa americană nu nuanțează conflictele din zonă ci simplifică tensiunea politic-militară doar la ambiția rusă de a-și reface imperiul sovietic pierdut. Și totuși Vladimir Putin a fost destul de clar când a subliniat ce dorește de fapt. Să se oprească extinderea NATO și Ucraina să rămână ca un “tampon”, în zona de influență rusească. Președintele american Joe Biden, consilierii săi și aliații din NATO au refuzat să negocieze.

Constrâns de situația (nu tocmai convenabilă) politic-economică din America și mai ales de sondajele de opinie nefavorabile, unchiul Joe are mare nevoie de o criza internațională. Prin care să demonstreze că este un mare conducător mondial prin a cărui influență remarcabilă Rusia va fi înfierată și învinsă. Astfel opinia publică își vă schimba părerile și-l vă adopta din nou și îmbrățișa că pe un mare politician. Dintr-o dată România a ajuns la o răscruce în care trebuie să manevreze abil între cei mai puternici conducători de stat care vor, fiecare, să demonstreze popoarelor lor cât sunt de crânceni. Cât de mult merită să rămână în putere.

Pe de altă parte probabil sunt români care au aspirații naționaliste. Implantate în istorie. Un comentator politic american, istoric și analist militar de profesie, a remarcat că o eventuală incursiune rusească în Ucraina are toate șansele de a deveni un conflict global. Și a punctat că există posibilitatea că România să fie prima țară care să intervină în conflict. Pentru că are tot interesul strategic de a avea trupele rusești cât mai departe de granițe. Sau că poate folosi volatila situație pentru a recupera teritorii românești. De altfel, și Ungaria poate să aibă asemena idealuri teritoriale în vestul ucrainean. Implicarea miltara a oricărei țări din NATO ar crea o situație fară precedent care ar constrânge o mare presiune în Washington. Indiferent cum vor decurge ostilitățile în următoarele luni, România, aflată din nou în menghina istoriei, trebuie să fie pregătită să aleagă, dacă e cazul și așa cum a mai făcut-o de nenumărate ori, o direcție poltica clară și eficientă care să satisfacă bunăstarea pe termen lung a poporului român.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro