Parlamentul a adoptat acum câteva momente Legea carantinei şi izolării, după votul dat în plenul Senatului. Călin Popescu Tăriceanu și Eugen Teodorovici au fost printre singurii care au votat împotrivă.

Iată care sunt prevederile:

 * Persoanele bolnave cu semne şi simptome sugestive vor fi izolate. Totodată vor fi izolate și persoanele purtătoare ale agentului înalt patogen chiar dacă acestea nu prezintă semne şi simptome.

* S-a stabilit o lista a bolilor pentru care se poate institui izolarea persoanelor la domiciliul lor, la o locaţie aleasă și declarată de acestea sau, în cadrul unităţilor sanitare, dacă este cazul.

* Izolarea trebuie să fie pe durata limitată, dispusă în mod nediscriminatoriu. Scopul izolării trebuie să fie prevenirea răspândirii unei boli infecțioase și periculoase pentru siguranţa persoanei şi sănătatea publică. 

Într-o primă etapă, izolarea este de 48 de ore, în vederea efectuării evaluărilor biologice și a examinărilor clinice și paraclinice. Medicul poate constata risc de transmitere a unei boli infectocontagioase cu risc iminent de transmitere comunitară și în acest caz, medicul poate recomanda prelungirea măsurii izolării, într-o unitate sanitară sau la domiciliul persoanei.

* În cazul persoanelor care nu respectă izolarea și carantinarea, vor exista sancțiuni. Dar au fost eliminate din lege toate referirile la carantinarea bunurilor suspecte de a fi contaminate cu un agent înalt patogen.

* Copiii persoanelor infectate care nu au rude apropiate care să aibă grijă de ei, vor fi ajutați de Serviciul de Asistență Socială, care va analiza situația și numai dacă este necesar, copiii vor fi preluați temporar pentru a li se asigura îngrijire corespunzătoare.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro