Prostia simptomatică este o afecţiune de care suferă, de când e lumea, o bună parte a populației. Este, în general, o afecţiune benignă care nu provoacă dureri sau mari necazuri, decât celor din jur. Există chiar şi vorbe din popor care constată, printre altele, că mama proştilor este mereu gravidă sau că prostul nu-i prost destul dacă nu-i şi fudul.

Ion Creangă a scris și o povestioară numită chiar „Prostia omenească”, în care râde cu destulă blândeţe de spaimele cumplite provocate unor femei sărace cu duhul, de posibilitatea ca un drob de sare sa cadă peste un bebeluş şi să-l strivească , fără a face însă nimic pentru a înlătura riscul, foarte mic de altfel.

Forma asimptomatică a prostiei tinde să devină credulitatea. O boală de care sunt atinşi tot mai mulţi români. Sunt cei care tind să ia de bună tot ce află de la tot soiul de persoane rău intenţionate, care le servesc de bune tot soiul de gogoşi, pe care credulii le înghit pe nemestecate, fără a-şi pune la treabă discernamăntul (foarte redus în majoritatea cazurilor) de care dispun.

Majoritatea acestora fac parte din categoria analfabeţilor funcţionali, oameni care sunt în stare să reproducă verbal un text dar fără să-i înţeleagă conţinutul. Foarte mulţi dintre negaţioniştii şi conspiraţioniştii care-şi fac tot mai simţită prezenţa în aceste zile suferă de acest defect. Pot reproduce nişte vorbe pe care le aud din diverse surse dar le reproduc fără a avea capacitatea de a le filtra cu propria lor minte.

În condiţiile actuale, în care omenirea se confruntă cu epidemia de Coronavirus, prostia asimptomatică devine deosebit de periculoasă, uneori şi pentru viaţa celor care suferă de ea. PSD-ul a simţit oportunitatea de a-şi spori procentele electorale pe seama acestor oameni, care sunt convinşi că ralierea la un curent, oricare ar fi acela, le dă o calitate in plus.

Oricum majoritatea asimptomaticilor face parte din categoria susţinătorilor acestei formaţiuni, dar personajele aflate în conducerea partidului care se consideră „de stânga” fac eforturi susţinute pentru a le câştiga adeziunea deplină, recurgând la mijloace de multe ori lipsite de orice scrupule.

Tergiversarea fără noima a Legii Carantinării în Senat, dupa ce a fost votată în Camera Deputaţilor are drept scuză grija pentru drepturile românilor, uitând că dreptul fundamental este, fără dubiu, acela la viaţă. Ar fi de dorit ca numărul morţilor sa fie cat mai mic. Chiar şi aşa, cineva va trebui să deconteze decesele cauzate de această tergiversare despre care, doar suferind de prostie simtomatică nu îţi dai seama că este provocată cu intenţie.

Dacă, însă, situaţia se agravează tragic, decontul va fi pe măsură!

iulie 2020

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro