DACĂ POLITICHIE NU E, NIMIC NU E - cu Tudor Petruț

Stimata doamnă Kamala Haris, vice-președinte al Statelor Unite ale Americii a fost un politician controversat încă de la începuturile carierei. Pentru că a intrat în arena politică în urma unei idile cu năbădăi. Propulsată în elita politică californiană și devenită procuror general al statului, puternică Kamala și-a demostrat “imparțialitatea” în toate direcțiile, stârnind nedumeriri. Și fară să militeze cu voce tare pentru dreptate socială sau judiciară, așa cum avea să facă mai tărziu, după ce și-a descoperit “minoritatea”.

Ajutată de mașinăria politică made în California marea politiciană a aterizat în post de senator tocmai la Washington. Numai bună ca să facă valuri. Și să perpetueze murmure de intenții prezidențiale. Zvonurile, manipulate în presa prietenoasă, au lansat-o pe doamna Harris între greii partidului, candidați pentru nomnalizarea prezidențială democrată. În luminile rampei și sub lupa telespectatorilor, zâmbăreața Kamala s-a dovedit a fi, de fapt, cam lipsită de farmec. Și a rămas memorabilă doar pentru că l-a acuzat pe candidatul Joe Biden de rasism. Visul de prea-mărire s-a evaporat încă din primul tur când mai că nici un american n-a votat-o, drept pentru care s-a retras și s-a dat dispărută.

A urmat apoi nominalizarea lui Joe Biden și dorința sa nemăsurată de-a alege un vice femeie non-albă. Și cine ar fi întrupat mai bine această descriere amănunțită și valoroasă decât vedeta de Californa? Când o parte din comentatori au opinat că a fost aleasă exclusiv pentru cele două calități descrise mai sus și nu pentru competență, tăvălugul presei de partid i-a redus la tăcere pentru rasism misogin. După ce electoratul l-a înlăturat de Donald Trump din biroul oval, votanții s-a trezit cu cuplul Biden – Harris instalat la Casa Albă. Bucuria nespusă că au scapăt de teroarea portocalie nu a durat prea mult. Suma gafelor prezidențiale au obligat-o pe vice-președinta să se ascundă, departe de presa dezlănțuită. Ca să nu-și distrugă ambiția politică încă din primele luni. Că să-l lase pe unchiul Joe să-și rupă gâtul singur și ferice.

Numai că șeful doamnei, politician abil, a reușit s-o bage în față cu câteva răspunderi care garantează anularea politică. După atâta miere și pupicuri dulci, relația prezidențială a devenit o gâlceavă între amanți politici. Au urmat apoi sondajele de opinie în care numerele lui Biden au ajuns mai mici și mai dureroase decât ale predecesorului sau cel hulit. O singură persoană a reușit să se plaseze mai jos decât tătuca Joe, nimeni alta decât mâna lui dreaptă, Kamala. În mijlocul unui zbor fară parașută, echipa președintelui a început să lanseze anonime că madame Haris e incompetentă și nu face nimica. Vice-președinta a ripostat tot anonim că se simte marginalizată. Și numai pentru că e o simplă femeie non- albă într-o lume bântuită de bărbați albi misogini și rasiști. În divorțul incognito s-au implicat și alti neștiuți din anturajul de la Casa Albă și au ieșit la iveală tot felul de scântei. Inclusiv că doamna Jill a lui Biden nu poate s-o sufere pe șmechera californiană. Și așa mai departe. Jucând golf cu amicii pe propriu-i teren, Donald Trump nu poate decât să se bucure.

Divorțul în stil democrat îi înlătură din ecuația prezidențială din 2024 pe principalii săi contracandidați. Ocupați ca divorțul să fie cât mai furtunos – pe cât de “ascuns” în culise, Joe și Kamala se ajută reciproc ca să piardă definitiv și irevocabil orice fel de suport din partea partidului. Divorțând politic, amândoi se pun pe linia moartă a unui singur mandat, și acela, cel puțin până acuma, mizerabil.

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro