Majoritatea alegătorilor, indiferent de culoarea politică, au descoperit, unii cu stupoare, că cei doi candidați democrați n-au câștigat degajat alegerile pentru guvernator în două state americane. Ba chiar în Virginia a fost declarat câștigător candidatul republican. Asta după ce cu săptămâni în urmă sondajele de opinie și megafoanele democraților anunțau că sigura biruință democrată la diferențe astronomice. Lupta electorală nu a mai fost împotrivă lui Donald Trump, că anul trecut.
De data asta alegătorii, mai ales cei independenți, au chestionat acid starea economiei, politica externă și nu în ultimul rând ideologizarea sistemului de învățământ. După eșecurile preșidentiei, votul a fost, de data aceasta, împotriva lui Joe Biden. Majoritatea politicienilor democrați, și ecourile lor din media americane, sunt printre puținii care n-au asimilat rezultatele alegerilor. Pentru ei și mai ales aripa socialistă din partid, faptul că cetățenii au decis prin votul lor să critice până la refuz o parte din politicile democrate demonstrează doar că rasismul este încă prevalent în Statele Unite ale Americii. Că de data asta au votat numai bogații și săracii au stat acasă. Că minoritățile nu s-au implicat.
Orice explicație elucumbrantă a prins contur, în loc de simpla analiza politică din care să reiasă că majorității americanilor – care au votat local astăzi și vor vota pentru membrii congresului anul viitor – nu agreează cu direcția în care se îndreaptă țara lor. Mesaj care ar trebuie să amuțească amatorii de socialism, fie și de tip american. Marea izbândă republicană din Virginia, stat în care pluralitatea este democrată (prin prisma alegerilor din din ultimii ani), mai are și o altă dimensiune. Președintele Joe Biden și vice-președinta lui Kamala Harris au pierdut masiv din popularitate. Fapt care a convins o mare parte din independenții americani, o clasa politică din ce în ce mai relevantă, să nu mai aibă încredere în democrați. Ceea ce ar putea debalansa viitoare alegeri în favoarea partidului republican. Marea izbândă i-a umilit și debusolat pe democrați. Până și unii dintre aliații lor tradiționali din presă au început să-i critice, insinuând că ar fi dispuși să se dea cu învingătorii. Că așa e în jurnalism.