Klaus Iohannis, Pre;edintele României, a organizat o ședință de lucru urgentă astăzi, pe tema deschiderii școlilor din 13 septembrie, care a început de la ora 17:00, la Cotroceni.

Administrația Prezidențială a anunțat implicarea Președintelui, într-o informare de presă. La ședință au participat Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, și Ministrul Educației, Sorin-Mihai Cîmpeanu.

După ședință, Președintele României susține o declarație de presă, programată să înceapă la ora 18:20.
Urmăriți aici LIVE declarațiile:

colectii.libertatea.ro%20

Președintele a anunțat că începerea școlii rămâne programată pe 13 septembrie, cu prezență fizică. Accentul declarațiilor a fost pus insistent pe vaccinarea copiilor!
Președintele a subliniat contextul actual, cu un număr tot mai mare de infectări, dar și situația celor care ajung la Terapie Intensivă, majoritatea fiind persoane nevaccinate.

Declarații Klaus Iohannis LIVE text:

* Virusul este departe de a fi ținut sub control!

* Am convocat astăzi o întâlnire de lucru cu ministrul sănătății și cu ministrul educației pentru a discuta măsurile
care urmează să fie luate pe fondul unei noi creșteri a infectărilor cu coronavirus. Ne aflăm în valul patru al pandemiei de COVID-19 și am ținut să discut cu cei doi miniștri, pe de o parte despre gradul de pregătire a sistemului medical, iar, pe de altă parte, despre începerea noului an școlar.

* Un lucru este cert: amploarea efectelor acestui val pandemic depinde direct de gradul de vaccinare a populației României. Chiar zilele trecute, experții din sănătate au făcut publice o serie de analize din care rezultă că persoanele nevaccinate constituie majoritatea covârșitoare a cazurilor de infectări cu SARS-CoV2 și de decese din cauza COVID înregistrate în ultima vreme în România.

* Școala va începe pentru al doilea an consecutiv sub spectrul pandemiei, dar procesul educațional trebuie să se desfășoare cât mai mult posibil cu prezență fizică, în condiții de siguranță sanitară sporită. Față de anul trecut avem însă la dispoziție un instrument esențial - vaccinarea anti-COVID. Este singura soluție eficientă pentru a crește siguranța elevilor, studenților și a cadrelor didactice. Fac un apel către părinți, către personalul din învățământ, să arătăm că ne pasă cu adevărat de școală și de viitorul copiilor și să ne vaccinăm în număr cât mai mare!

wevelvet.ro%20

Ministrul Educației Sorin Cîmpeanu, declarații:

„La nivelul Guvernului ne-am asumat ca prioritate începerea și menținerea învățământului față în față cât mai mult posibil. Voi trece scurt în revistă principalele modificări față de ce s-a întâmplat anul trecut. În acest sens, se va opta pentru participarea zilnică cu prezență fizică a tuturor preșcolarilor și elevilor în unitățile de învățământ, cu respectarea și aplicarea tuturor normelor de protecție până când incidența cumulată în ultimele 14 zile a cazurilor din localitate se menține sub 6 la mia de locuitori. 

Când incidența trece peste 6 la mia de locuitori, lucrăm acum cu două posibile scenarii:

  1. Trecerea în învățământ online integral.
  2. Sistem hibrid cu învățământ online pentru copiii care sunt nevaccinați și netrecuți prin boală și posibilitatea de a învăța față în față pentru copiii care sunt vaccinați sau trecuți prin boală în ultimele 180 de zile.

Referitor la mijloacele de protecție: Se menține obligativitatea purtării măștii în spațiile închise.

În spațiile deschise, masca nu este obligatorie, cu excepția ceremoniei de deschidere a anului școlar pentru că acolo anticipăm că vor avea loc aglomerații de persoane și că nu se va putea menține corespunzător distanțarea fizică.

Activitatea sportivă se poate desfășura preferabil în spații exterioare, dacă condițiile meteo nu permit, se poate desfășura în interior, până la incidența de 2 la mie, fără mască de protecție.

Suplimentar față de ce a fost prevăzut în anul anterior, măștile utilizate de către elevii din învățământul primar, gimnazial, liceal, precum și la nivelul universităților, trebuie să fie măști de uz medical, nu se mai permite utilizarea măștilor textile.

Avem în vedere aceste măsuri de utilizare a mijloacelor de protecție deoarece cifrele privind incidența infecției și severitatea ei la copii sunt îngrijorătoare la nivel internațional și național, vedem zilele acestea rate destul de crescute de spitalizare a copiilor infectați cu COVID-19. Atât ca principale modificări.”
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro