În vizitele oficiale efectuate în străinătate, în mod natural un șef de stat este însoțit de ministrul de externe. Iar la ceremoniile oficiale desfășurate în acest context, cei doi lideri participă, de obicei, împreună cu soțiile lor. Ce se întâmplă, însă, când Prima Doamnă, de fapt Prima Tovarășă, este una extrem de ranchiunoasă, iar nevasta ministrului de externe este o actriță incredibil de frumoasă?

Situația aceasta s-a petrecut aidoma la vârful ierarhiei României Socialiste. În perioada de șapte ani în care ministrul în cauză a fost Ștefan Andrei, „ghinionul” acestuia a fost că avea o soție absolut superbă, pe actrița Violeta Andrei. Iar Elenei Ceaușescu tocmai asta i-a stat în gât, fiindcă la ceremoniile desfășurate pe „teren străin”, tocmai ea – „savantul de renume mondial” – era adesea ignorată, în vreme ce senzuala Violeta Andrei avea toți ochii ațintiți asupra ei.

Ștefan Andrei (29 martie 1931, Podari, Dolj – 31 august 2014, Snagov, Ilfov) a fost un important politician comunist român. A absolvit liceul din Craiova, după care a urmat Facultatea de Construcții Hidrotehnice a Institutului de Construcții București. S-a înscris în Partidul Comunist Român în 1957. Remarcat de însuși Nicolae Ceaușescu, care încă nu era șeful PCR, începând cu 1960 a ocupat funcția de șef al Relațiilor Externe al UTM. Această relație a continuat în timp. După ce, la moartea lui Gheorghiu-Dej, Ceaușescu a preluat puterea, în 1965 Ștefan Andrei a devenit adjunctul Gizelei Vass, care era șefa Secției Externe a PCR, apoi prim adjunct și, în 1972, a devenit secretar al CC cu problemele internaționale. A fost numit în postul de ministru de externe în 1978, ca succesor al lui George Macovescu, unde a rămas până în 1985. Destituit în fapt de Elena Ceaușescu, avea să fie numit într-o funcție absolut decorative, aceea de președinte al Consiliului Central de Control Muncitoresc al Activității Economice și Sociale, funcție pe care a ocupat-o în perioada 1985 - 1987, când Ceaușescu l-a promovat din nou, de această data în postul de viceprim-ministru al Guvernului. A deținut acest post până în decembrie 1989. Pentru că a făcut parte din elita fostului regim comunist al lui Ceaușescu, Ștefan Andrei a fost arestat și el în 1990. A stat în închisoare timp de doi ani și cinci luni, în ciuda faptului că Parchetul nu a putut susține acuzația inițială a Frontului Salvării Naționale condus de Ion Iliescu: „genocid" - uciderea a 60.000 de români la revoluție - și subminarea economiei naționale. După 1989, a fost coleg de celulă cu un alt fruntaș communist, Paul Niculescu-Mizil. Ion Iliescu l-a grațiat abia în 1996, pe cel poreclit „Machiavelli” și „stăpânul secretelor lui Ceaușescu”.

Ministrul de externe al României (care, în paranteză fie spus, a fost și un mare fan al echipei de fotbal Universitatea Craiova, pe care a sprijinit-o din răsputeri) a fost căsătorit cu o actriță mai tânără ca el cu zece ani - Violeta Andrei, cei doi având un fiu, Călin Andrei. De la frumusețea nevestei i s-au și tras toate belele! Inițial, însă, Ceaușeștii și l-au dorit ca ginere, sfătuindu-l să divorțeze pentru a se recăsători cu fiica lor, Zoia!

Violeta Andrei (29 martie 1941, Brașov) este o absolventă a U. N. A. T. C. „Ion Luca Caragiale” din București, în anul 1965.

„M-am născut lângă Braşov, la ferma tatălui meu care era şi horticultor. Numele meu de fată era Violeta Pop. Mama ar fi vrut să fac Arhitectura. Şi chiar m-am pregătit, la matematică! Dar eu dădusem examen la IATC, cu două săptămâni înainte şi, spre disperarea mamei, am intrat cu nota 10, din 2.500 de candidaţi! Şi am terminat tot cu 10!”. Violeta Pop făcuse și 11 ani de coregrafie, de la vârsta de cinci ani.

Cu viitorul ministru de externe comunist s-a căsătorit foarte devreme, la numai 20 de ani, în noiembrie 1961. A debutat la Teatrul Giulești, actualul Teatru Odeon, apoi a interpretat diferite roluri pe scena Teatrului „Lucia Sturza Bulandra” din București. În anul 1990, în contextual specific epocii, a fost îndepărtată din teatru. A debutat pe ecrane cu filmul „Golgota” (1966, în regia lui Mircea Drăgan). Fără a fi o mare actriță, dar beneficiind de atuul incontestabil al unui fizic de excepție, a jucat în peste 60 de filme românești, până prin 1984, când teribil de înfuriată, Elena Ceaușescu i-a blocat accesul la orice rol.

În jurul relației dintre Elena Ceaușescu și actrița Violeta Andrei, cunoscută din filmele Saltimbancii” și „Un august în flăcări” sau din serialul „Lumini și umbre”, s-au țesut multe legend, acreditate pentru presă din mai multe surse: „Atât de mult se pare că a urât-o soția dictatorului pe frumoasa și eleganta actriță, încât le-a ordonat responsabililor din domeniul cinematografiei să nu-i mai acorde niciun rol și i-a interzis accesul în televiziune”. Violeta Andrei a fost apreciată și peste hotare. A primit un mare premiu în Italia, oferit de Academia de Arte din Roma. „Nu m-au lăsat să merg să-l iau. L-au trimis aici la Ambasadă şi mi l-a adus soţul meu acasă. Am mai luat un premiu de interpretare alături de Franco Nero, şi s-a întâmplat tot aşa”, a povestit actrița.

Marea frumusețe de altădată, ajunsă acum la venerabila vârstă de 80 de ani, a susținut, cu destulă modestie, că nu știe exact cum a atras antipatia „Cabinetului 2”. „Pe Elena Ceauşescu n-am cunoscut-o, n-am vorbit niciodată cu ea, am dat mâna, atâta tot. Ea mă ura, pur şi simplu, eram persona non grata”, a declarat la un moment dat Violeta Andrei. „Memoria fotografică reține întâlnirea dintre tânăra actriță, înaltă, cu părul bogat, roșcat, îmbrăcată într-o rochie bleu cu imprimeu floral, și Elena Ceaușescu. Cadrul confirmă spusele Violetei. Se întâmpla după ce actrița devenise soția lui Ştefan Andrei, ministrul de externe al regimului Ceaușescu, socotit omul-cheie al promovării politicii externe româneşti.”

Soțul actriței a avut, totuși, o altă teorie despre relațiile glaciale dintre Violeta Andrei și Elena Ceaușescu. Se pare că Ceaușeștii îl admirau atât de mult pe Ștefan Andrei, încât își doreau să-l introducă în familie, în postura de ginere. L-au sfătuit chiar să divorțeze, asta după ce familia soției fusese atent puricată înainte de nuntă. Politicianul a rememorat pentru Adevărul cum s-a îndrăgostit de Violeta. Născuți în aceeași zi, dar la zece ani distanță, cei doi s-au căsătorit în cadrul unei ceremonii restrânse.

Cei doi se cunoscuseră la cel mai important eveniment international organizat în România la sfârșitul anilor 50: „Eu aveam doar 17 ani şi eram la Festivalul Internaţional al Studenţilor şi Tineretului. Ştefan era, cumva, şeful meu. Dar nu m-a sedus! Eram sălbatică! Toţi i-au spus să mă lase să cresc. Şi m-a urmărit, ca să nu mă piardă!”, spunea actrița. Violeta Andrei a mărturisit că s-a căsătorit neprihănită şi aşa a şi rămas un timp după nuntă, pentru ca Ştefan Andrei a avut eleganţa să aştepte să fie pregatită: „Mi-era frică de noaptea nunţii. După ce m-am căsătorit, nu am cedat două săptămâni!”, a fost o declaraţie dată unui tabloid.

„Am ţinut foarte mult să mă mărit fecioară, n-aş fi conceput altfel. Eu şi Ştefan ne-am iubit ca doi nebuni vreme de 53 de ani... Ne-au legat comunicarea şi dragostea frumoasă, romantică, lipsită de interes, transformată treptat într-o prietenie. Devii soţie, amantă, iubită, soră, mamă, infirmieră şi îl îngrijeşti până în ultima clipă ca pe un copil mic. Cu o seară înainte de a muri, am discutat vreo oră despre războiul din Ucraina, era foarte lucid. A fost un om deosebit, rafinat şi boem”, a rememorat actrița într-un interviu dat după moartea soțului ei, în 2014.

De la nunta Violetei şi a lui Ştefan Andrei nu s-au păstrat fotografii. Toate pozele actriţei au dispărut de-acasă, subtilizate de Călin (fiul cuplului, născut la un an după căsătorie). După moda ce bântuia atunci prin şcolile generale, băiatul a tot „schimbat" fotografii ale actriţei Violeta Andrei cu fotografiile idolilor vremii. Pentru „una cu mama", negocia „avantajos" cel puţin un Jean Marais şi o „Angelică, marchiza îngerilor".

În prezent, Violeta Andrei trăiește în casa de la Snagov pe care cei doi soți și-au ridicat-o în anii ’90. „Eu nu fac nimic ca să-mi păstrez frumuseţea. Am avut norocul să mă nasc aşa. Să am părul bogat, un fund bombat, pulpiţe, braţe subţiri şi sâni frumoşi. Nu ţin regim alimentar, mănânc şi acum cartofi prăjiţi în untură cu cârnaţi şi am de când mă ştiu aceeaşi greutate, 50 de kilograme”, a recunoscut, cu o cochetărie neafectată de trecerea timpului, femeia care a reușit s-o înnebunească de gelozie pe Elena Ceaușescu.

Lara Bobescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro