Donald Trump a devenit campion mondial al procedurii de suspendare a preşedintelui, atât ca locatar al Biroului Oval, cât şi ca simplu cetăţean liber schimbist. Ambele încercări s-au transformat în circ politic şi au fost anulate în spirit de echipă de către republicanii din senatul american.
 
     Democraţii au demarat cea dea două procedură imediat după evenimentele din ianuarie de la Capitoliu. Se vede că mulţi dintre politicienii democraţi sunt avocaţi pentru că au găsit repede şi capul de acuzare. Incitare pentru că există şi în codul penal şi insurecţie pentru că se găseşte în al 14-lea amendament al constituţiei americane. Democraţii ştiau de la început că procedura nu are nici o şansă legală. Era destul de clar că discursul prezidenţial din 6 Ianuarie nu era incitare, folosind clar şi răspicat cuvintele "peacefully and patriotically" pe care le înţelege oricine din întreaga lume. Iar demonstraţiile de la Capitoliu, violente e adevărat, nu s-au transformat în nici un moment în insurecţie. Poliţistul transformat în martir ucis de manifestanţi criminali s-a demonstrat că de fapt a murit din alte cauze, iar singură victimă a fost de fapt o protestatoare împuşcată de poliţişti. Existau din plecare probleme legate de constituţionalitate, fapt pentru care judecătorul şef al curţii supreme de justiţie a refuzat să prezideze (aşa cum era legal). Până şi vice-presedinta Kamala Harris a refuzat să conducă procesul din senat ca să nu fie în luminile rampei când îşi va împlini ambiţiile în câţiva ani.
     Calculul democrat a fost însă mult mai amplu, ideologic şi politic. În primul rând au vrut neapărat să îl umilească pe Trump şi să-i marginalizeze pe aliaţii săi din congres, un pas important în încercarea democrată de a-l scoate pe fostul preşedinte în afara politicii pentru totdeuna. Apoi a fost momentul în care s-a coalizat idea că America este permeată de terorişti locali, susţinători ai supremaţiei albe, cu toţii albi-caucazieni rasişti şi xenofobi. Şi simpatizanţi şi votanţi ai partidului republican. Din această perspectivă s-a inoculat ideologic şi legal noţiunea de echitate. O discuţie mai lungă pe care o vom relua curând. Şi nu în ultimul rând, democraţii au reuşit să dezbine republicanii din senat şi să creeze tensiuni între Trump şi unii dintre foştii săi aliaţi. Încordare între republicani care va influenţa cu siguranţă pregătirile pentru alegerile din 2022, când democraţii spera să păstreze majoritatea în congres.
     Şi dacă vă miraţi cum de procesul din senat s-a terminat atât de repede cu achitarea fostului, există bineînţeles o speculaţie. După pledoariile mai mult sau mai puţin legale ale ambelor părţi ar fi urmat interogarea martorilor. Republicanii au ameninţat că primul lor martor va fi distinsă doanma Nancy Pelosi, puternica şi temuta preşedinta democrată a camerei reprezentanţilor. Care, murmură gurile rele, ştia de la servicii şi poliţie de pericolul unei răzmeriţe violente în Washington, DC după cavantarea lui Trump şi nu a luat nici o măsura. Nu cumva a incitat la insurgenta?

Tudor Petruț

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro