Populația maori din Noua Zeelandă face un grătar cu totul special, folosind pietre încinse, pe care pune bucăți de carne de porc amestecate cu legume și înfășurate în foi de banan sau alte frunze aromate cuprinzătoare. Acest stil de a găti se cheamă hangi și poate fi imitate cu succes dacă pietrele încinse sunt înlocuite cu un grătar cu plită cu suprafață de rocă vulcanică, iar frunzele de banan sunt substituite de folie de aluminiu. Eu am mai adăugat și câteva elemente străine de tradiția gastronomică maori, un pic cam sobră după gustul meu…
Hanul Ancuței este un vestit han turistic situat de-a lungul unuia dintre principalele drumuri europene ce străbat România (E85), la o distanță de 27 km de municipiul Roman, înspre Suceava, și la 350 km de București. Hanul Ancuței a devenit celebru prin plasarea aici a acțiunii din volumul omonim (compus din 9 povestiri), publicat în anul 1928 de Mihail Sadoveanu (1880-1961).
Nu-i locuitor al urbei prăfuite care, măcar o dată în an, să nu calce prin oaza de verdeață din inima Bucureștilor care este bătrânul parc Cișmigiu. Sau om de lume care să nu fi dejunat sau măcar să fi auzit de faimosul restaurant Monte Carlo din parc! Aici, unde până și un cărturar de talia lui Eugen Lovinescu se lăsa uneori ispitit de o porție de ciorbă de burtă aburindă și cum se cuvine dreasă cu smântână grasă, s-au scris multe istorii culinare și s-au pus la cale, între un mizilic și o baterie de vin brumată, multe dintre marile afaceri...
Johnny Weissmüller, născut Peter Johann Weissmüller (2 iunie 1904, în cartierul Freidorf din Timișoara - 20 ianuarie 1984, Acapulco, Mexic), a fost un sportiv și actor american a cărui familie provenea din Banat. Părinții săi, șvabii bănățeni Petrus Weissmüller și Elisabeth Weissmüller născută Kersch, au emigrat în SUA împreună cu fiul lor în vârstă de șapte luni. Johnny Weissmüller a susținut ulterior că s-ar fi născut în Windber (Pennsylvania), pentru a putea fi selectat în lotul național de natație al SUA.