Încă din Antichitate, când amforele pline cu licori plecau de aici în tot Imperiul Roman, Catalonia produce unele dintre cele mai bune vinuri din arealul iberic, datorită climatului său ideal și tradiției vinicole vechi de milenii. Cele mai bune vinuri catalane sunt cele din regiunile Priorat, Empordà și Penedès. Aceasta din urmă produce o mare parte din renumita cava, un vin spumant perfect comparabil cu cel din Champagne.

…Este Toscana definită de Sangiovese? Dacă ne gândim la Chianti, Brunello di Montalcino sau Morellino di Scansano, întrebarea e una pur retorică. E loc și pentru alte soiuri, nespecifice regiunii? Supertoscanele au dovedit că da, în special prin Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. Masseto, un vin 100% Merlot, continuă, însă, să se deosebească de mai toată Toscana dar și de rudele sale din Bolgheri ca o expresie excepțională a unei singure podgorii.

Brave New World! …Și nu e vorba despre contra-utopia lui Huxley din 1931, în care lumea viitorului este un soi de terifiant Matrix avant la lettre, ci de Lumea Nouă a Vinului, adică, în principal, de Statele Unite (în special California, cu a sa Napa Valley), Argentina, Chile, Uruguay, Africa de Sud, Australia și Noua Zeelandă. Poate, și de Canada, în special pentru „icewine”. (Libanul, cu Valea Bekaa, poate fi considerat, în fapt, o extensie a Lumii Vechi, pe model cultural franțuzesc.) Acum, se fac eforturi colosale și în China, se pun...

…În ultimele noastre postări, ați întâlnit termeni ca Jeroboam sau Salmanazar și referiri la sticle „atipice” de vin – de 3, 6 sau 9 litri. Sticla așa-zicând standard de vin este de 0,75 litri, iar un „box” conține, de obicei, 6 sau 12 astfel de sticle. De ce 0,75 litri? Majoritatea butoaielor de stejar în care vinul petrece un prim stagiu în cramă au, de regulă, 225 de litri. Tras la sticlă, fără pierderi, ies 300 de „bouteilles” de 0,75 litri.