Părintele Căpriță Ciprian-Petru, parohul bisericii cu hramul sfinţiilor Nicolae şi Pantelimon din Bârlad, jud. Vaslui, îi îndeamnă pe binevoitori să participe cu donaţii pentru desăvârşirea picturii principale. Pictură este în tehnică fresca şi se întinde pe o suprafaţă de aprox. 1050 mp.

Orice ajutor este binevenit, căci, odată cu finalizarea lucrărilor, viața multor credincioși din parohie se va schimba. Aceștia își vor putea celebra credința și vor putea participa la slujbe în biserica mare, așa cum se cuvine.

Cei care doresc să binevoiască a dona pentru biserica din Bârlad, o pot face la următorul cont deschis:
Donaţii pictura Biserica Sf. Pantelimon Bârlad
Cont IBAN RO22RNCB0260153061720003


Biserica originală, realizată de Nicolae Ieșeanu, a fost construită din lemn, suferind mai multe reparaţii până în anul 1840, când s-a ruinat complet, fiind ulterior dărâmată. În anul 1842 s-a început construcţia la nouă biserică, terminată un an mai târziu şi sfinţită de protectorul Constantin Vrabie, cu încuviinţarea episcopului Eparhiei Huşilor. Altarul a fost refăcut după cutremurul din 1940 şi reconsolidat în 1957. Pronausul a fost anexat la corpul bisericii mai târziu, multe dintre reparaţiile şi modificările aduse bisericii fiind necesare ca urmare a distrugerii suferite din cauza cutremurului de la 1940.

În anul 1957 a fost din nou reparată atât la interior, cât şi la exterior, însă cutremurul din martie 1977 a distrus biserica până la temelii, făcând imposibilă recuperarea sa. Abia după 1997 s-a reuşit înlăturarea completă a ruinelor, în anul 2000 începându-se lucrările la fundaţie şi la zidărie. Din octombrie 2007, după mai bine de 30 de ani de exil pe la alte parohii vecine, credincioşii îşi pot desfăşura cultul în vechiul perimetru al bisericii lor.

Aceştia spera că, într-un viitor nu prea îndepărtat, îşi vor vedea finalizata şi noua lor biserică. Actualmente, slujbele sunt ţinute într-o capelă mică, adiacentă, aflată în curtea bisericii. Lăcaşul de cult este, din păcate, îmbătrânit, şi cel mai puţin încăpător din întreg judeţul, posibilităţile parohiei fiind foarte mici pentru finalizarea lucrărilor.

Vă mulțumim, vă binecuvântam și Sfântul Pantelimon să vă ocrotească de toate bolile!comentator.ro

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro