Ana este un tânăr antreprenor din București, care a trăit câțiva ani în „ecovillages" din India și Europa. Până când va reuși să înființeze o asemenea comunitate perfect sustenabilă și la noi, ea a deschis mai întâi o pagină Facebook dedicată fenomenului, apoi un magazin „zero waste" pe Calea Buzești, nr. 20, în București.
 
Aici, clienții vin cu propriile recipiente de acasă, își cântăresc produsele disponibile vrac și cumpără doar cât au nevoie pentru necesitățile zilnice. Nevoia de ambalaje din plastic dispare astfel aproape de la sine!

„Dorim să înlocuim produsele de unică folosință cu produse reutilizabile. Cumperi ceva ce poți să folosești din nou și din nou, și din nou și renunți la mentalitatea de a arunca la gunoi, care e foarte legată de modelul nostru de consum actual", explică ea. Ana și-a redus ea însăși consumul la minimum: de doi ani nu a mai cumpărat ceva care să conțină plastic, nu și-a mai cumpărat haine, este vegană, locuiește în aceeași clădire cu magazinul și, dacă ar putea, ar renunța și la mașină.

Conform Libertatea.ro, în România sunt deja cinci magazine „fără risipă", în Sibiu, Cluj, Timișoara, Piatra Neamț și București, și un singur astfel de restaurant, la Sf. Gheorghe.

„Un magazin zero waste este un loc din care poți să-ți faci cumpărăturile obișnuite pentru consumul tău de zi cu zi, într-un mod în care ție îți permite să nu arunci nimic la gunoi sau să elimini complet plasticul de unică folosință din viața ta", spune Ana. Ideea este simplă și încurajează folosirea recipientelor pe care le avem deja în casă, borcane, sticle, caserole. În ele pui ce ai nevoie: detergent, șampon, condimente, biscuiți, ulei etc. „Mărfurile din magazin vin în sistem circular de ambalaje și pleacă la fel din magazin. Economia circulară înseamnă reciclarea și reutilizarea materialelor și produselor cât mai mult posibil, astfel încât ciclul lor de viață să fie extins, iar deșeurile să fie reduse la minimum."

Dar prețurile? „Prețurile sunt comparabile cu cele din supermarketuri, unele produse fiind chiar mai ieftine în magazinul zero waste. O periuță de dinți din lemn, de exemplu, costă 18 lei în magazinul Anei, în timp ce în magazinele mari costă în jur de 25 de lei. Detergentul bio de la Herbaris este 19 lei litrul, în timp ce un produs asemănător costă între 18 și 50 de lei, în funcție de brand și de supermarketul în care se găsește", explică Ana Maria Răducanu.



Răzvan Grădinaru

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro