Lumea începe să se alerteze după ce un înalt oficial britanic, reluând afirmațiile unui savant, tocmai a declarat că este posibil ca vaccinurile existente să nu fie eficiente împotriva noii tulpini de coronavirus! Asta, mai ales de când au început să apară și la noi cazuri provocate de această mutație a virusului Covid-19! (Semnificativ este și faptul că România a inclus Africa de Sud pe lista țărilor pentru care a oprit circulația aviatică și impune carantină de 14 zile la intrarea în țară, încă din data de 3 ianuarie.)

Poate nu întâmplător multe țări occidentale au interzis complet călătoriile în Africa de Sud, țară care se află oricum în oragul instaurării carantinei la nivel național. În ultimele zile, tulpina a fost identificată la pacienți din Franța. Marea Britanie, Italia, Finlanda, Elveția, dar și în Canada, Japonia sau Australia.

Profesorul John Bell, renumit epidemiolog de la Universitatea Oxford, spune că este „îngrijorătoare” mutația pe care o produce tulpina sud-africană în proteina „spike”, cea care permite virusului să se atașeze de celulele corpului uman. Specialistul consideră, în context, că, dacă vaccinurile deja folosite vor fi eficiente împotriva tulpinii din Marea Britanie, în schimb se conturează „un mare semn de întrebare” în privința mutației sud-africane.

Deocamdată, se știe cu certitudine doar că tulpina din Africa de Sud este cea mai transmisibilă dintre toate mutațiile identificate până în prezent.Silviu Leahu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro