Crăciunița sau Steaua Crăciunului este una dintre plantele de apartament cel mai ușor de îngrijit. Planta este recunoscută de toata lumea ca fiind singura plantă cu proprietatea miraculoasă de a-și schimba culoarea frunzelor în roșu in preajma Crăciunului. 

Cum o îngrijim

– În ceea ce privește felul cum trebuie udată, planta nu este deosebit de pretențioasă. Este mai degrabă sensibilă la mișcări sau mutări decât la lipsa apei. Se pare ca planta poate rezista și o săptămână fără a fi udată. Totuși, este recomandabil să mențineți sănătatea plantei udând-o zilnic cu o cantitate mică de apă.

– Este interzis să udați planta în farfuriuța pe care stă ghiveciul. Este preferabil să mențineți doar pământul umed, deoarece acumularea umezelii stătute în ghiveci va ofili planta.

– Pentru ca o Crăciuniță să reziste de-a lungul iernii, va necesita temperaturi de minimum 15 grade. În cazul în care obișnuim să ne ținem plantele pe balcon, este bine ca iarna să mutăm Crăciunița în casă, chiar dacă balconul este închis.

– Se obișnuiește ca planta să se tundă periodic pentru a nu deveni deosebit de frunzoasă. Momentul cel mai potrivit pentru a o tunde este primăvara, când planta devine mai puțin sensibilă. Este bine să tundeți planta, scurtând lăstarii, pentru a stimula ramificarea plantei. – În timpul primăverii și verii, este bine ca planta să fie păstrată afară, într-un loc semiumbrit.

– După trecerea perioadei de înflorire, are nevoie de o perioada de repaus de cel puțin 2 luni, timp în care se vor rări udările și se vor suspenda fertilizările.

– Pentru o înflorire cât mai reușită, este bine să folosiți îngrășăminte a căror formulă sa conțină molibden, întrucat lipsa acestui element duce la degradarea și, în final, la moartea plantei. Cum o înmulțim Înmulțirea se poate realiza prin butășire sau prin semințe, însă procesul este anevoios și de lungă durată. Pentru butășire se recoltează de pe planta-mamă butași de 10-12 cm lungime, care să aibă vârsta de minimum 5-6 săptămâni.

Acești butași au o sevă lăptoasă, numită latex, care împiedică formarea rădăcinilor, prin procese de oxidare celulară, astfel că butașul, înaintea plantării, trebuie supus unui proces de eliminare a latexului. În acest scop, se introduce butașul cu baza în apă la temperatura de 25-30 grade Celsius, proces care favorizează eliminarea latexului. Se recomandă plantarea butașului în turbă amestecată cu nisip, la temperatura constantă de 20-22 grade Celsius, și acoperirea sa cu un clopot, care poate fi din sticlă sau din plastic.



Răzvan Grădinaru

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro