Numai de asta nu mai avea România nevoie acum!!!

Suntem o țară mică, o țară cu probleme, care tocmai a trecut prin experiența confuzantă a unor alegeri stranii, în urma cărora a apărut o nouă forță politică care face paradă de idei anti-minoritare („romii sunt o plagă socială”, „ăștia se împreunează ca dobitoacele” etc., din gândirea unor lideri de partid din Europa anului 2020).

...Am obiceiul prost să adorm la meciuri, exact când se întâmplă lucruri importante. Așa s-a întâmplat și acum. M-am trezit aproape spre 12 noaptea, ca să văd finalul unei partide în care Cristiano Ronaldo îl umilea pe Messi chiar la Barcelona. Chiar mă gândeam ce show va fi în media internațională pe tema asta! După câteva minute, însă, m-am lămurit, buimac, că alta era problema presei lumii, de la The New York Times la Bild sau L*Equipe. Un român, din păcate, furase spectacolul!!! S-a întâmplat ceva similar ca anul trecut,când Simona Halep câștigase triumfal Wimbledonul, desființând-o pe Serena Williams, iar după câteva ore, în România se vorbea numai de pumnul dat de o impresară (Ana-Maria Prodan) unui antrenor (Dan Alexa).

Acum, însă, scandalul crește exponențial în intensitate  și atinge cote delirante la nivel mondial. Fără nicio exagerare.

Ce s-a întâmplat? S-a întâmplat la finalul anului „20-20”, an marcat nu doar de pandemia SarsCov-2, ci și de frământările rasiale pornite din America și care au culminat cu mișcarea Black Lives Matter. Un an în care un polițist tembel face exces de forță și omoară un suspect, punându-i genunchiul în gât, în încercarea de a-l imobiliza. Polițistul era alb, suspectul era de culoare. De aici - dar nu numai de aici, în fapt! - o multitudine de consecințe, între care și rescrierea multor pagini de istorie, dărâmarea unor statui (la figurat... dar și la propriu!) sau chiar schimbarea retroactivă unor titluri de carte (de pildă, „Zece negri mititei” de Agatha Christie).

Așadar, la finalul acestui an fatidic, în seara zilei de 8 decembrie, un arbitru român devine inamicul public numărul 1 la nivel mondial. In-cre-di-bil!!! Se poate așa ceva?!? 

Da, se prea poate. La Paris, un meci cam fără importanță din grupele ligii Campionilor, între PSG și Istanbul Bașakșehir, este arbitrat de brigada românească a lui Ovidiu Hațegan, care tocmai stabilea o performanță deosebită: era delegată a șasea oară la rând la nivel înalt.

Minutul 14, la Paris. Fault brutal al lui Kimbempe (de la Paris Saint-Germain). Banca tehnică a oaspeților (Istanbul BB) explodează. Arbitrul de centru (Hațegan) este chemat la margine de arbitrul de rezervă (Sebastian Colțescu), care-i spune că un oficial al echipei turce (antrenorul secund, camerunez Pierre Webo) face scandal, are un comportament nesportiv. Până aici, nimic special. Adesea, sunt eliminați de pe teren jucătorii de pe bancă sau chiar antrenorii (un Șumudică sau un Dan Petrescu știu de ce). Numai că intervine un „detaliu”: românul Colțescu îi indică românului Hațegan că vinovat este Webo, identificat drept „cel negru”. Webo aude apelativul, înțelege și consideră descrierea drept una rasistă. În contextul „20-20”, sintagma este una cumplit de rasistă și trebuie să fii complet cretin să o folosești într-un cadru oficial, în văzul (și auzul) lumii întregi. Nimic scuzabil, oricum ai privi lucrurile.

De aici, iureșul, un scandal care atinge proporții nebănuite. Nu e vorba de faptul că fotbaliștii se retrag de pe teren și meciul se întrerupe, urmând a fi reluat în seara următoare, dar fără brigada de arbitri români. Este vorba că românilor în general li se va aplica eticheta de rasiști. Da, românilor, pe care mulți vest-europeni îi consideră - nu de ieri, de azi - „țigani”. (Să ne reamintim episodul de la Cupa Mondială de fotbal din 1994 când o astfel de formula peiorativă le-a fost aplicată  lui Hagi, Popescu, Ilie Dumitrescu & Co.: „Hagi și șatra lui de români”. Dar erau un pic alte vremuri, nu? Atunci s-a spus că era vorba de interpretarea greșită a unui „context cultural”...)

Paris, 8 decembrie 2020: rasism sau prostie? Întrebare retorică: rasismul este o prostie, în sine. Numele lui Colțescu nici nu mai contează acum. Ce urmează însă... 
 
P.S. Deși înșiși Neymar și Mbappe îi atrag atenția în timp real, Hațegan se prinde greu de gafa colegului său, insistă să-i arate cartonașul roșu lui Webo și nu ia nicio măsură împotriva lui Colțescu. Astfel, carierele ambilor sunt compromise definitiv. Dar nu asta e important, ci metonimia prin care „român” va fi multă vreme echivalat cu „rasist”. Dan-Silviu Boerescu

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro