Nu am fost niciodată exaltată în privința mijloacelor online. Această atitudine s-a schimbat însă de la Anul Nou chinezesc încoace, deși zvonuri despre virusul ucigaș din Wuhan circulau încă înainte de această dată de la sfârșitul lui ianuarie. Dar atunci, cu ocazia vacanței, numeroși chinezi s-au revărsat în lumea largă, câțiva aducând cu ei moartea. De ce nu și-a închis Europa granițele la timp? De ce leaderii au așteptat ca populația lor cea mai vulnerabilă să expire în chinurile infernale ale lipsei de aer? Nici Japonia, unde locuiesc, nu a luat la timp măsuri potrivite. Fapt este că ne regăsim acum cu toții izolați acasă, în noile timpuri ale distanțării sociale în care nimic nu poate fi mai bine venit decât un site online - Orice fel de comunicare virtuală este în ton cu vremea.

Nu este desigur oportun să călătorești acum în Japonia altfel decât virtual. Pentru noii mei amici de pe acest site, iată câteva cifre: aproape 17 mii de cazuri de coronavirus recunoscute (incluzând pe cele de pe vasul Diamond Princess) și 500 și ceva de morți. Multă lume spune că aceste cifre sunt ireale. Japonia testează foarte puțin – este chiar aproape imposibil să fii testat. Mulți oameni sunt bolnavi acasă. Unii dintre ei se însănătoșesc cu simple medicamente pentru răceală și noroc, dar alții mor în casele lor. Unii sunt găsiți morți pe stradă. Aproape niciodată nu sunt declarați decedați de corona. De ce nu testează Japonia? Pentru a ține ra..tul sub preș. De ce vrea așa?

Un motiv este acela de a ține economia pe linia de plutire. Apoi este dorința de a reînvia turismul, care începuse să înflorească în ultimii ani. Eu cel puțin nu aș sfătui pe nimeni să vină aici acum sau în viitorul apropiat – ar fi miza mai mare decât la ruleta rusească. 

Aud de la prieteni că în România, deși situația este alta, nu e mai bine. Oamenii nu vor să fie testați ca să nu fie trimiși în spitale sau chiar în săli polivalente unde este și mai dezastruos. Simptomele mai puțin grave pot fi într-adevăr tratate acasă. Dar, în România, sunt oameni de calitate, dar și oameni despre care nu se poate spune asta. Oamenii de bine ar sta acasă, dar hoții de buzunare infectați ar circula peste tot. Este tragic pentru oamenii de calitate să fie tratați ca hoți de buzunare care, dacă prinși, trebuie privați de libertate. Dar, într-o stare de urgență, guvernul acestei țări sărace și cu probleme nu a avut de ales. Tot ce pot să fac, de la zece mii de km depărtare, este să asigur pe cei din România că situația bogatei Japonii este și mai dezgustătoare. Oriunde am fi acum în lume, cel mai confortabil este poate în cyberspațiu.

Claudia Sumiya, Japonia

 

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro