Material realizat de Roxana Andreea Rusu 

Un adolescent de 13 ani mi-a spus că băuturile lui preferate sunt cafeaua și energizantele. Dacă sunteți puțin atenți, o sa vedeți încă adolescenți pe stradă cu ghiozdanele în spate și cutiile cu energizante în mână.
Acest lucru se întâmplă deși, conform Legii 42 din 11 martie 2024 , privind modificarea și completarea Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, comercianților le este interzis să le mai vândă minorilor băuturi energizante.

Dar un alt adolescent mi-a explicat: Nu am voie să le cumpăr, dar nu mi le smulge nimeni din mână pe stradă. Ne organizăm să facem rost.

Așadar, legea este necesară, dar pe fondul ei educație rămâne un deziderat important, dacă vrem cu adevărat să-i ajutăm pe copii nu doar să știe că nu au voie să consume asemenea produse, ci mai ales să înțeleagă motivele și să le evite din proprie inițiativă, chiar și atunci când nu-i vede nimeni.

Energizantele au gust de suc și o aură de mister pentru copii. Cei care consumă așa ceva spun că se simt ,,mai mari", ,,mai interesanți" sau ,,mai importanți". Dar aceste băuturi sunt din aceeași categorie (specialiști susțin că mai rău) cu fumatul și consumul de băuturi alcoolice. 

Încurajez fiecare adult, fie că este părinte sau profesor, să abordeze acest subiect cu copiii

Discutați cu ei despre băuturile energizante, ingredientele și efectele lor. Chiar dacă vi se pare că situația nu cere această discuție.

Poate la un moment dat cei din grupul copilului dumneavoastră vor consuma, iar influența anturajului poate fi mare. Dacă are o personalitate puternică, poate chiar el îi va influența pe colegi în sens pozitiv, să nu mai consume.


Există multe studii care atenționează cu privire la efectele negative pe care băuturile energizante le pot produce copiilor, enumerate chiar și pe site-ul Institutului Național de Sănătate Publică:

* inducerea de anxietate
* probleme de somn
* palpității
* cresterea tensiunii arteriale
* ameteli
* stare de greata
* deshidratare
* osteoporoza
* erodarea smaltului dentar
* favorizarea diabetului
* reducerea abilitatilor cognitive si comportamentale
* moartea subita, in caz de abuz.

,, Efectul de creștere a atenției și concentrării urmează imediat după
consumul de energizant, însă pe termen lung aceste capacități se pierd
pentru că o astfel de băutură nu poate înlocui lipsa de somn,
oboseala sau stresul, doar le maschează.
"

Copiii și adolescenții sunt oameni în proces de dezvoltare. Efectele băuturilor energizante pot fi mai severe în cazul lor. De aceea, acest segment de vârstă prezintă un risc mai mare de a experimenta efecte adverse după consum. Efectele adverse includ dureri de cap, palpitații, greață, vărsături, diaree, probleme de somn și convulsii, notează dozadesănătate.ro

Lituania este prima țară din UE în care a intrat în vigoare legea care interzice comercializarea băuturilor energizante minorilor (în 2014). Actul normativ prevede amenzi de la 200 până la 400 de lite pentru comercianții care vând băuturi energizante copiilor până la 18 ani. În cazul în care adulții vor fi cei care vor achiziționa energizante pentru minori, riscă amenzi de la 50 până la 200 de lite.

În România, în trecut a existat un proiect de Hotărâre de Guvern pentru a interzice comercializarea băuturilor energizante către minori prin orice mijloace, amenda pentru acest lucru fiind de la 5000 la 10000 lei. Dar NU s-a concretizat! S-a recomandat adoptarea unei legi în acest sens, iar totul a rămas ,,în lucru", de ani de zile.

Abia anul acesta, în 2024, s-a interzis prin lege vânzarea de băuturi energizante minorilor, când foarte mulți copii sunt deja consumatori fideli de astfel de băuturi, pe care le-au putut cumpăra și consuma până acum fără opreliști.


Iată câteva informații pe care și profesorii trebuie să le cunoască și să le prezinte copiilor. Sunt culese din surse științifice și oficiale:


Organizația Mondială a Sănătății spunea: „Deoarece vânzările de băuturi energizante sunt rareori reglementate pe criterii de vârstă, față de alcool sau tutun, și pentru ca există efecte negative dovedite asupra copiilor, există posibilitatea ca această situație să ducă la probleme majore de sănătate publică”.

Este important de reținut că aproximativ 30% dintre adulti consuma în mod curent bauturi energizante.


Extras din Hotărâre de guvern din România, în care sunt menționate băuturile energizante și efectele sale:

(a) băuturi energizante sunt băuturile care includ combinații variate de carbohidrați cu
una sau mai multe substanțe: vitamine, minerale, cafeină, taurină, carnitină. , guarana,
glucuronolactona și alți compuși cu efect de stimulare a sistemului nervos central.
(b) cafeina este un alcaloid extras din cafea și ceai, cu efect excitant asupra sistemului
nervos și stimulent al inimii;
(c) taurina este un aminoacid produs în organism sau compus de sinteza cu efecte la
nivel cardiovascular, asupra sistemului nervos central și muscular;
(d) carnitina este un aminoacid care se formează în rinichi și ficat, din lizină și mențiune
fiind responsabilă cu transportul acizilor grași în mitocondrii, unde sunt transformați în
sursă de energie;
(e) guarana este o plantă (Paullinia cupana Kunth) originară din America de Sud care
conține guarană, substanță cu efect stimulant asupra sistemului nervos.
(f) glucuronolactona este un metabolit și carbohidrat natural al organismului, format la
descompunerea glucozei. Substanța chimică este adăugată în băuturile
energizante pentru rolul energizant.

Ministerul Sănătății din România explică într-o Notă de Fundamentare de ce sunt periculoase băuturi energizante: 

Componente au un efect extrem de negativ asupra sistemului nervos, iar consumatorii pot dezvolta boli cardiace. Organizația Mondială a Sănătății (OMS), cât și numeroși oameni de știință au atras atenția că băuturile energizante pot provoca schimbări ale tensiunii arteriale, ale ritmului cardiac și pot duce chiar la stop cardiac.

Un studiu al Universității din Siena (Italia) , arată ca un consum prea mare duce la contracte puternice ale inimii, situație care poate avea ca rezultat o serie de complicații. În Jurnalul American de Cardiologie, un studiu din 2016 arată o creștere importantă a tensiunii arteriale sistolice și diastolice, după un consum mic de băuturi energizante.

Un studiu al Asociației Americane a Inimii din 2017 arată că băuturile energizante sunt mult mai periculoase decât cafeaua sau ceaiul verde, din cauza combinației de ingrediente.

O lucrare științifică publicată în revista americană Neuropsychopharmacology arată că, în anumite situații, consumul cofeinei în exces poate duce la creșterea anxietății și chiar la atacuri de panică puternice.

Din datele raportate la Institutul Naţional de Sănătate Publică (INSP), în perioada 2014 – 2016, în Bucureşti s-au înregistrat 15 cazuri legate de consumul de băuturi energizante la copii cu vârste cuprinse între un an şi 17 ani, majoritatea la adolescenţi. Doi dintre copii au asociat consumul de bauturi energizante cu alcoolul.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a făcut în anul 2016 un studiu de percepţie a populaţiei asupra consumului de băuturi energizante. La studiul antemenţionat au participat 421 de tineri cu vârsta cuprinsă între 16 şi 18 ani şi 421 de oameni care aveau peste 55 ani.

* 74% dintre tinerii cu vârste între 16 și 18 ani, care au participat la studiu, și 42% dintre cei cu vârsta peste 55 ani au consumat băuturi energizante.

* 23% dintre adolescenții chestionați și doar 8% dintre persoanele cu vârsta peste 55 ani au spus că beau săptămânal băuturi energizante. Dintre oamenii cu vârsta peste 55 ani care au participat la studiu majoritatea nu le-ar permite copiilor să consume băuturi energizante.

De asemenea, în presă au fost relatate cel puțin două situații tragice în care doi adolescenți și-ar fi pierdut viața în urma exceselor de băuturi energizante.


Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro