Am deschis aplicația unei rețele de socializare și, din postare în postare, am ajuns la poza unei artiste frumoase de la noi, un simbol aș spune, o femeie aflată la o vârstă respectabilă, care continuă să aibă grijă de ea, face sport și mănâncă sănătos. În timp ce mă gândeam că avem și noi divele noastre și că reprezintă un exemplu minunat pentru atâtea românce, observ un comentariu răutăcios:

,,Nu te mai farda atât, că tot babă ești! Ai o etate, lasă-ne cu dieta ta cu iarbă că ești o scândură fără forme."

Apoi, sub el, observ zeci de astfel de replici jignitoare. Intru pe pagina vedetei și-mi dau seama siderată că ele apar la aproape toate postările. Încerc să înțeleg fenomenul, căci majoritatea celor care comentează sunt femei. Deschid un profil care scrisese ,,Ești falsă, grandomană și nu răspunzi oamenilor la mes, te crezi vreo diva, fă ești babă.", pare cât se poate de real, al unei doamne de 40-45 de ani despre care nu ai fi zis că e capabilă de asemenea comentariu de ocară.

Mă gândesc dacă nu cumva este vorba despre invidia unui anumit segment de public față de silueta și frumusețea vedetei. Așa că trec direct la pagina unei prezentatoare TV tot româncă, frumoasă, dar care se simte bine în pielea ei chiar dacă este mai grăsuță. Mă aștept să nu mai văd atâtea atacuri, frustrarea să fie mai ponderată, dar în realitate sunt la fel de multe. Retorica se schimbă. ,,Baleno, degeaba te-ai coafat dacă ai 100 de kile!". ,,Soțul unde e? L-ai păpat?".

Ați înțeles ideea. 

Continui să mă documentez și sar de curiozitate la pagina unei cântărețe (tot din România), foarte naturală, care nu este nici slabă, nici grasă și care prezintă în social media o viață foarte asemănătoare cu cea a unei femei din pătura de mijloc, cu bucuriile simple ale vieții, îngrijind grădina de legume și savurând viața la țară. Ce credeți? Nici așa nu-i bine! ,,Mai spală-te pe cap! Te-ai delăsat în ultimul hal, îngrijește-te, că arăți cu 20 de mai mai bătrână."

Am mai navigat puțin și m-am convins că la orice femeie persoană publică m-am gândit, indiferent de vârstă, carieră, aspect fizic, am găsit astfel de comentarii jignitoare, postate în special de femei.

Cireașa de pe tort a fost când am observat pe flux comentariile în limba română la postările internaționale despre Angelina Jolie la Veneția.

Angelina, în vârstă de 49 de ani, a fost divină pe covorul roșu. Imaginile în care primește ovațiile publicului pentru interpretarea sa în rolul marii artiste de origine greacă Maria Callas, sunt foarte emoționante.

Angelina Jolie a avut un look desăvârșit dar ,,tanti Cici" din România a lovit și la nivel înalt, iar comentariile au fost de genul:

,,Oribil de slabă" , ,,Te-ai făcut blondă, păcat, înainte îmi plăcea de tine, acum nu mai ai nicio expresie.", ,,Te faci din ce în ce mai urâtă".

În concluzie, un segment destul de important al publicului online, în special de gen feminin, pe care l-am denumit sugestiv ,,tanti Cici" varsă constant venin pe unde apucă, indiferent cum este sau cine este persoana atacată.

Nu fiți ca tanti Cici!

De ce sunt unii oameni atât de încântați să-i critice sau să-i jignească pe alții - explicația psihologică

Există o explicație psihologică. Se numește ,,proiecție negativă" și înseamnă să ,,vedem" în ceilalți tot felul de defecte, neajunsuri și slăbiciuni. De cele mai multe ori, tendința de a le scoate în evidență, de a le arăta cu degetul și de a le analiza cu voce tare trădează o îndoială cu privire la aceste defecte, chiar în privința propriei persoane.

Pentru persoanele care procedează astfel, să proiecteze aceste defecte asupra altora înseamnă la nivel psihologic o menținere confortabilă a unei imagini bune despre sine, practic o estompare a aspectelor pe care le detestă la propria persoană. ,,Sunt mulțumit de mine, sunt mai deștept, mai bun, pentru că iată, x este incompetent, slab etc."  

Numai că, evitând confruntarea cu o imagine reală despre sine și utilizând aceste mecanisme des, cu intenție sau fără, ele devin la un moment dat automatisme. Și astfel, avem ocazia de a constata că sunt persoane care în mod constant vorbesc urât despre apropiații lor, atunci când aceștia nu sunt de față, fie că este vorba despre persoane din familie, prieteni sau colegi.

Din păcate, tendința aceasta, care necontrolată se amplifică, poate modifica și modul de gândire, determinând o persoană să gândească preponderent negativ. Să fie mai mult pesimistă, decât optimistă. Să vadă mereu partea goală a paharului, nu partea plină.

Nu în ultimul rând, criticarea altora se poate transforma pentru unele persoane într-o plăcere. Practic, așa se descarcă de stresul zilnic. Să-i jignească pe alții le face să se simtă bine, ca o gură de aer proaspăt. Se relaxează pur și simplu, spunând lucruri negative despre cineva, disecând situații care nu îi pun pe alții într-o lumină bună sau jignindu-le aspectul ori comportamentul.

Care este răspunsul cel mai potrivit la astfel de atacuri

Cel mai indicat răspuns este funcția block. Sau cel puțin report. A încerca să intri într-o discuție normală cu persoanele care se ocupă cu astfel de atacuri personale, să le oferi argumente sau să le demonstrezi că greșesc, este doar pierdere de timp și nu face decât să producă și mai multe comentarii mizerabile în pagină.

Cu funcția block se păstrează un nivel acceptabil de decență în secțiunea de comentarii și se descurajează astfel de apucături concretizate în atacuri la persoană, de cea mai joasă speță, care nu pot avea decât ecouri negative.

Block - este cea mai bună metodă de a le ,,spune" celor care le scriu că nu sunt acceptabile și nu pot fi tolerate.

Sursa foto - Image amator Instagram
Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro