Că nu am stat destul de pomană anul trecut, suferind din grevă în grevă, când scenariștii când actorii, cu majoritatea producțiilor de film și televiziune în hiatus sau în haos! E adevărat, noile contracte de muncă ale artiștilor din Hollywood au fost socotite un important câștig, mai ales în ceea ce privește inteligența artificială și impactul (nedorit momentan) în procesul de creație.

Ne-am așteptat ca pacea restabilită să genereze un val de noi producții de film și seriale de televiziune care să ne țină ocupați și să ne facă (oarecum) bogați. Nici pomeneală. Producătorii au preferat doar să continue proiectele în desfășurare, cu promisiunea ca la începutul anului în curs vor fi finanțate (foarte) multe proiecte noi. Am mai așteptat un pic, cu sufletul la gură. Și degeaba.

Pentru că în primele șase luni ale anului producția scăzut cu o tremie, deci și rolurile au devenit din ce în ce mai puține și concurența și mai acerbă. Cele mai afectate au fost chiar studiourile din Los Angeles pentru că mulți producători, cu mic cu mare, au preferat să mute producțiile în zonele mai ieftine și cu impozite și taxe acceptabile. Actori de toate vârstele s-au mutat și ei acolo unde s-au mutat și rolurile, statele Georgia, Louisiana, chiar New York, inclusiv în Vancouver sau Toronto în Canada.

Cei care am rămas pe-aici alergăm cu sufletul la gură după probe și audiții și ne bucurăm de câte o zi de filmare pe ici-colo. Marile studiouri din Hollywood n-au avut cum să atenueze impactul crizei de producție. Warner Bros Discovery și Disney au disponibilat mii de angajați numai în ultimele luni. Și exodul nu s-a oprit aici. În urma pierderilor financiare Paramount Global a desfințat studioul de televiziune (și a anulat câteva seriale), transferând unele producții la CBS Studios.

Apoi a urmat oferta de achiziționare a studiorulor Paramount de către gigantul financiar Skydance Media. Chiar dacă afacerea nu s-a încheiat – în urma unei licitații prin care a intrat în joc mogulul Edgar Bronfman Jr – celebrul studio a anunțat deja că va concedia mii de angajați și colaboratori până la sfârșitul anului. Dintr-o dată numărul producțiilor de televiziune s-a micșorat datorită unui singur studio aflat în încurcătură. Noroc cu comenzile de film și televiziune ale giganților Netflix și Amazon, care au dat undă verde unor proiecte noi, mai ales seriale pentru platformele lor de streaming, că nu suntem în impasul și penuria de producții de anul trecut.

Pentru agenții (impresari) și managerii care reprezintă artiștii din Hollywood toate aceste aspecte par să dea impresia că există posibilitatea unui recul. Îmbucurător, e adevărat, dacă nu ar fi vorba de, probabil, anul viitor... Am așteptat până anul acesta, apoi până în vara asta și acum sperăm la anul viitor. De unde și lozinca la modă în rândul actorilor din cetatea filmululi: ”survive till twenty-five”.

De unde micul dar entuziastul grup de români din Hollywood (@RoHoClub #RomaniansInHolywood) a lansat traducerea rimată ”actorii se ratară/pân-la primăvară”.

Că așa e, desi actor aproape șomer românul e născut poet!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro