C.P.: Spune-ne despre ediția românească a cărții Haredi. Ce părere ai?

T.T.: Oamenii sunt uimitor de prietenoși, grijulii unii cu ceilalți. Vinerea noaptea sau sâmbăta noaptea, de Shabbat, potrivit calendarului evreiesc, nu există familie care să nu aibă masa îmbelșugată cu tot felul de preparate: salate, pește, prăjituri, tot ce vrei. Și dacă ești sărac și nu ai bani, poți fi sigur că, în seară precedentă, cineva face mâncare, și în puterea nopții, aduce câte ceva. Tot ce ai de făcut este să deschizi ușa și să primești; nici nu trebuie să vezi cine ți-a lăsat bucatele. Este formidabil! Este uimitor cum au grijă unii de ceilalți, au simțul umorului, sunt foarte nostimi; dacă nu spun o glumă..., trebuie să citiți cartea!

Apropo, ediția în limba română este una dintre cele mai frumoase, trebuie să spun asta, pentru că ai pus culoare. Fotografiile sunt color. Ești singurul care a pus culoarea, este foarte frumos și îți sunt foarte recunoscător pentru asta. Ai făcut o treabă grozavă!

C.P.: Eu am făcut cartea, dar voi ați făcut filmul.

T.T.: Da, este încă un film, care are camn o oră și 20 de minute, se numește „Dumnezeu vorbește idiș”, care este aproape de titlul în limba germană, a avut mare succes, soția mea a fost al doilea aparat de filmat... și a fost la Festivalul de film de la Berlin, am fost un festival evreiesc la Viena, în altă seară, ne-am întâlnit cu evreii din New York, au văzut filmul care a avut succes, oamenilor le-a plăcut.

C.P.: Cum te simți în România?

T.T.: Sunt foarte fericit că am venit în România. Pentru mine este ca și cum închid un cerc acum, pentru că rădăcinile mele sunt aici, ADN-ul meu, să zic așa, este aici; chiar, dacă au mai făcut rele pe afară, astăzi, românii sunt mult buni, adică sunt ospitalieri, frumoși, drăguți și pentru mine este reîntoarcerea la rădăcini cu această carte, poate va fi și un film. O întoarcere la rădăcinile familiei mele, este o mare experiență și sunt fericit să fiu aici. Sper ca cititorului român să-i placă această carte!...

C.P.: Ce ne spui despre următoarea carte?

T.T.: Următoarea carte; am semnat un contract cu Suhrkamp, a fost ideea lor, despre coloniști. După ce plecăm din România, mergem puțin în Statele Unite și, de acolo, pentru câteva luni, vom fi în West Bank, să trăim alături de coloniști și să vin cu cartea despre cine sunt coloniști. Este cam periculos, dar cred că este foarte captivant. O să vedem când ajungem acolo.

C.P.: Sună foarte promițător. Succes!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro