C.P.: Care este relația dintre cei din Haredi și alte comunități?
T.T.: Din cauza celor scrise în presă – că sunt oribili, foarte agresivi – relația aproape că nu există și asta este trist.
Eu sunt fericit că mi s-a oferit ocazia, nu a fost chiar ideea mea, ci a companiei editoriale Suhrkamp din Berlin, să-i întreb dacă vor să scriu o carte despre ei, și îmi pare foarte bine că m-am dus și am stat cu ei. De obicei, poveștile pe care le afli despre ei, în media, vin de la oameni, de la jurnaliști care, probabil, au fost acolo pentru cinci minute sau o jumătate de oră, după care pleacă și scriu o carte despre cât de groaznic este acel loc.
Cei mai mulți scriu cărți despre ei, fără să știe să le vorbească limba – idiș. Cum poți să scrii cărți, articole cu un asemenea subiect, fără să le cunoști limba. Cum poți să-i condamni? Este același lucru și în alte părți: antisemitismul în lume. Presa scrie tot felul de lucruri despre Israel, acuzându-l de tot felul de lucruri la nivelul umanității, dar ei nu știu araba, ebraica, nu știu cum să le vorbească oamenilor și emit judecăți de valoare; asta este ceea ce se întâmplă, asta este media în care trăim, incluzând toată presa respectată din occident și din lume. Despre asta este vorba.
C.P.: Ai putea locui permanent în Mea Shearim?
T.T.: Da, în ceea ce mă privește, sigur că aș putea. Am fost acolo și ne întoarcem mereu și mereu; am fost de câteva ori. De fiecare dată când am fost acolo, am fost fericiți să fim cu ei; oamenii au un formidabil simț al umorului, și asta îmi place; dar, dacă am de gând să rămân acolo definitiv – nu, pentru că, dacă stai într-o comunitate, pentru totdeauna, trebuie să fii parte din acea comunitate; asta înseamnă că trebuie să crezi în ceea ce cred ei, iar eu nu cred în ceea ce cred ei, așa că de ce aș sta într-un asemenea loc; este foarte bine, foarte plăcut, dar dacă nu crezi în ceea ce cred ei, nu are sens să stai acolo. Dar, dacă aș fi bine primit acolo, asta da, cu siguranță!
C.P.: Am reținut că îți place foarte mult mâncarea evreiască. Care este felul preferat, dincolo de salata de ouă și gefilte fish?
T.T.: Îmi plac.. Îmi plac multe, multe mâncăruri... ciocolată..., trebuie s-o guști. E cea mai bună prăjitură din lume! Vreau să spun că parte din mâncărurile pe care le mănânci aici le făcea și mama, a mâncat și soția mea, la Mărculești. Este mâncarea care ne-a însoțit în Europa, și parte din evrei au venit din țările estice cu rețetele lor. Vreau să spun că nu este mâncare specific israeliană, nu e autentică; oamenii au venit din diferite părți ale lumii și au gătit mâncarea. Și îmi place grozav de mult.
C.P.: ...nesănătos de bun(ă)!
T.T.: Nu e nimic nesănătos! Contează cât de mult mănânci ceea ce îți place; atunci este sănătos. Să-ți spun un lucru: dacă mănânci ceva și îți place, este sănătos; dacă nu-ți place..., dacă mănânci doar zarzavaturi, frunze și ierburi, cum fac cei din California, din San Francisco, atunci este mâncare sănătoasă, dar devii nervos toată ziua, pentru că ești flămând tot timpul, ești neurotic și îți termini viața cu un stres major...
C.P.: ...și mult prea devreme...
T.T.: Și mult prea devreme.Vreau să spun, să mănânci orice te face fericit; tot ceea ce te încântă este sănătos. Orice preparat care nu-ți pace te va ucide... Asta este rețeta pe care eu, doctorul Tuvia, ți-o recomand pentru mâncare bună și o viață frumoasă!
(va urma) Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro
Dacă mănânci ceva și îți place, este sănătos / Interviu cu Tuvia Tenenbom (III)
- Detalii
- Costel Postolache
- Planeta