C.P.: Știu că anul trecut ai fost la Mărculești, în Republica Moldova. Cum este acum?
T.T.: Mărculești a fost parte din România, în timpul războiului, iar acum este parte a Republicii Moldova; este un oraș fondat și locuit de evrei. Acum, Mărculești este tot evreiesc, dar fără evrei; este încă un oraș frumos, dar fără amintiri; vreau să spun că nu în cimitir. Este total distrus; mi-au spus că-l păstrează cum trebuie, dar nu e așa – vezi plăci de piatră sparte, nu mai este ce a fost.

C.P.: Hai să depășim momentul trist al acestei povești. Die Welt scrie despre tine: „Tuvia Tenenbom este Michael Moore și Borat, în același timp”. Ce ne spui despre asta?

T.T.: În general, nu comentez prea mult despre cum mă numesc oamenii. Dacă asta este impresia lor, este grozav.

C.P.: Unii oameni spun că ești foarte „incorect din punct de vedere politic”. Așa este?

T.T.: Probabil că da. Nu cred ceea ce spune presa...

C.P.: Dar faci parte din media...

T.T.: Da, fac parte din media, lucrez de mulți, mulți ani, cunosc multă lume din presă, dar am văzut și altă parte a presei care face lucruri – la dreapta, la stânga, la centru, nu contează ce publicație este – dar eu m-am concentrat pe lumea occidentală. Multe minciuni s-au spus; de exemplu, chiar despre această carte. Vreau să spun că înainte să ne ducem acolo, în Mea Shearim, care este unul dintre cele mai autentice spații ultraortodoxe, oamenii ne-au spus, mi-au spus mie, personal: „Nu vă duceți acolo, nu stați acolo. Este un loc agresiv, un loc plin de violență!” Și, în prima seară, oamenii se vor adună aproape de locul unde stai, dacă ai de gând să locuiești acolo, stau afară, sub fereastra ta, încep să arunce cu pietre, să țipe la tine, să urle: „Necredinciosule, ieși afară de aici!” Și mi-am zis: „Bine, dacă așa stă treaba, așa voi face”.

Dar s-a întâmplat contrariul – nimeni nu a aruncat cu pietre în mine, și, de fapt, ne-au invitat să le fim alături în casele lor, ne-au invitat, vinerea, în seara de Shabbat, apoi, în diminețile de Shabbat. A fost uluitor cât de ospitalieră poate fi această comunitate, cât de deschiși au fost. În această carte, veți găsi interviuri cu rabini... Este, de fapt, prima dată când un rabin este dispus să se așeze pentru un interviu. Nimeni nu le-a luat vreun interviu, deși toți doresc acest lucru. Eu le-am cerut un interviu și mi l-au acordat. A fost o experiență uimitoare și este un alt exemplu de cum presa relatează ceva care n-are nicio legătură cu realitatea. Știi, de obicei, presa, chiar și cea Israel sau din afară, numește Mea Shearim ca fiind un loc groaznic, violent, agresiv, nu contează. Chiar am văzut într-un ziar german, „...dacă ți se întâmplă să mergi în Mea Shearim, pleacă imediat, pentru că este un loc periculos, foarte agresiv.”

C.P.: Te-au acceptat și ca ultraortodox?

T.T.: Știau exact cine sunt, lucru surprinzător pentru mine, pentru că nu știam că ei știu; dar mi-au citit cărțile și puteau să-mi citeze pasaje întregi din ele, cuvânt cu cuvânt. Formidabil! Credeam că ei nu citesc cărți; nu numai că citesc, dar își mai și amintesc ce au citit, și îmi pot spune și numărul paginii, 1, nu contează, și paragraful..., rândul 7... este extraordinar – mai dulce ca mierea!

C.P.: Tu ai făcut exact același lucru cu ei, pentru că le puneai întrebări, le cereai să se documenteze exact despre ceea ce spun: „Unde este scris în carte?”

(va urma)

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro