Mutarea de business cea mai eficientă a Casei Piper-Heidsieck a fost ca la mijlocul secolului XIX să înceapă să se adreseze pieței americane de luxury. Peste un secol, compania din Reims o aproviziona lunar pe Marilyn Monroe cu lădițe conținând prețioasele sticle cu șampania favorită. Biograful ei, George Barris, a spus că actrița bea șampanie „ca și cum ar fi oxigen”. Se zvonește că Marilyn - care afirma cu nonșalanță că se culcă purtând... numai câteva picături de parfum Chanel no. 5 - a făcut odată baie în șampanie, în cadă aflându-se conținutul a nu mai puțin de 350 de sticle. Iar, în 1962, marele fotograf Bert Stern a convins-o să pozeze fără convenții (…și vestimentație!) pentru Vogue, folosind ca argument o sticlă de Dom Pérignon din vintage 1953. Cu toate acestea, se pare că, totuși, pe primul loc în topul preferințelor ei s-a aflat mai mereu cealaltă licoare cu bule magice de care și-a legat destinul: „Mă trezesc în fiecare dimineață cu un pahar de Piper-Heidsieck, care-mi pune sângele în mișcare”…


Istoria Casei este, însă, mult mai complexă și nu poate fi redusă în materie de PR la asocierea cu cea mai celebră blondă din istorie. Regina Marie Antoinette a devenit, implicit, primul ambasador al mărcii, după ce a primit în dar la Versailles o sticlă din această prețioasă șampanie în 1785 de la însuși creatorul ei, perseverentul autodidact Florens-Louis Heidsieck. Când acesta a pierit în 1828, nepotul său, Christian Heidsieck, s-a parteneriat cu vărul său, Henri-Guillaume Piper, un om cu o mare perspicacitate în materie de advertising. În 1838, Piper s-a căsătorit cu văduva lui Heidsieck. În acel moment, 14 case regale certificau deja Maison Piper-Heidsieck drept furnizor oficial. Iar în 1852, nepotul lui Christian Heidsieck, Christian, a pornit să cucerească America, accesând elita societății de peste Ocean. Manevra i-a reușit perfect, farmecul său personal și abilitatea sa de om de afaceri vizionar, care știa să se adapteze creativ segmentului de piață vizat, contribuind din plin. La New York, de pildă, sticlele sale aveau înscris pe etichetă „Champagne Charlie”.

În 1867, Charles Heidsieck a cumpărat pivnițele de la Crayères, care datau de la finalul epocii romane (secolul al III-lea d.Hr.), pentru a își putea păstra aici spumantele în condiții ideale: „mediu liniștit, lipsit de zgomot, temperatură și umiditate constante”. Aceste galerii subterane, similar într-o anumită măsură cu cele de la Cricova, se întind pe o suprafață de peste 8 km, la o adâncime de 30 de metri sub pământ și adăpostesc câteva milioane de bouteilles, așteptând perioada optimp de maturare de minimum 4 ani. Dar unele dintre ele, din ani de recoltă atent selectați, stau aici chiar până la 40 de ani până a fi scoase pe piață.

Piper-Heidsieck a lansat în ultimele decenii mai multe mărci de șampanie celebre: Cuvée Brut (non-vintage, 55% Pinot Noir, 15% Chardonnay, 30% Pinot Meunier); Rosé Sauvage (non-vintage, 45% Pinot Noir, 15% Chardonnay, 40% Pinot Meunier); Cuvée Sublime (non-vintage, demi-sec, 55% Pinot noir, 15% Chardonnay, 30% Pinot Meunier; Brut (Vintage 2006, o lansare specială dintr-un an considerat exceptional, asamblaj de Pinot Noir și Chardonnay); Cuvée Rare (vintage 2002, 30% Pinot Noir, 70% Chardonnay.) Nedeținând, spre deosebire de alte Case mari din regiune, podgorii proprii, Piper-Heidsieck selectează struguri din 60 de podgorii din regiunea Champagne și produce aproximativ cinci milioane de sticle de șampanie pe an.

Blancs des Millénaires face parte din spumantele „blanc de blancs” de la Piper-Heidsieck, adica acele vinuri care sunt produse exclusiv din struguri albi, în special din soiul Chardonnay, care reflectă puternic caracteristicile terroir-ului Côte des Blancs. Când spumantul nu e monovarietal, ca în vintage 2007, Chardonnay reprezinta 95% din acest vin de cupaj. Blancs des Millénaires 2007, maturat 12 ani pe drojdii și degorjat în iulie 2021, Este „un vin de un auriu profund, cu reflexii ușor verzui, care prezintă note florale de violete, salcâm, maquis mediteraneean; dacă rotești un pic paharul, apar notele de fructe precum caise, smochine, ananas sau curmale; pe palat, vinul dă dovadă de o textură remarcabilă, inițial salină, apoi cremoasă, cu note de fructe citrice, nougat și frișcă”. Prețul unei sticle pleacă de la 200 de euro.

Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro