Vestea de astăzi, de la 17.00 ora Japoniei, ne-a făcut pe soțul meu și pe mine să punem berea la rece. Într-o scurtă cuvântare, primul-ministru Shinzo Abe și-a anunțat demisia după opt ani neîntrerupți la cârma Japoniei. A invocat motive de sănătate. Om deloc frumos, dar charismatic, Abe a dus de nas poporul japonez în toți acești ani. Dacă nu ni-l lua natura, care, conform lui, i-a nenorocit sănătatea, continua să antreneze această țară într-un Paradis pentru super- bogătași și un Infern al oamenilor de rând.

Taxe mari pentru vulg, creșterea TVA-ului când orice era deja ultra-scump în Japonia, taxe mici pe profit pentru cei mai răsăriți – pe scurt, ingredientele complete ale unei țări bogate cu oameni sărăci. Ce a făcut prim-ministrul Abe cu acești bani? De exemplu, a cumpărat de la Trump interceptoare de rachete și tot felul de armament ultimul răcnet pentru a apăra Japonia de “nebunul din Coreea de Nord” etc, dar și pentru a participa la război.

Într-adevăr, avea de gând să schimbe Constituția pașnică a Japoniei în acest scop, dar nu a mai apucat. Datorită acestei Constituții, după al doilea război mondial, Japonia a avut o perioadă de grație, în care vulgul a putut măcar să se bucure de pace. Măsurile nepotrivite luate pentru a lupta cu coronavirus au pus însă capac oricărui fel de charismă.

Într-adevăr, există aici o luptă pentru a salva Economia Nipponă de coronavirus, nicidecum o luptă pentru a salva viețile oamenilor. Un singur exemplu: ministrul însărcinat cu măsurile împotriva coronavirus nu este deloc ministrul Sănătății, ci cel al Revitalizării Economiei.

Ce va fi după Abe? Majoritatea parlamentară o deține Partidul Liberal Democrat al lui Abe. Cel care va fi probabil ales după el, va fi o și mai mare rușine a Japoniei și viețile noastre în plină epidemie vor fi poate și mai în pericol. Oare, acum în plină epidemie, să fie anunțate alegeri pentru Parlament? Teoretic, acestea ar fi trebuit să fi fost declarate de Abe, înainte de a fi demisionat, ceea ce nu s-a întâmplat.

Noul premier va fi probabil ales în cadrul Parlamentului cu reprezentanți deja aleși de popor. Speranța mea de muritor de rând, este ca inocentul popor japonez să înțeleagă măcar la anul, când vor fi alegeri pentru Parlament în Septembrie, că opoziția, din care până în prezent majoritar este Partidul Constituțional Democrat, ar fi totuși o alternativă mai bună.

Claudia Sumiya
28 august 2020

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro