Ar fi putut fi o dinastie a muzicii ușoare românești... Adrian Romcescu a fost descoperit de Marius Țeicu pe când era elev de liceu și a triumfat la Festivalul de la Mamaia. Mircea Romcescu avea o trupă populară (Academica) și s-a căsătorit cu o cântăreață cunoscută, Olimpia Panciu. Amândoi frații au plecat în nordul Europei și nu s-au mai întors decât când și când în țară...

Cel mai cunoscut dintre frați, Adrian Romcescu (născut pe 2 ianuarie 1956, la București), este un cântăreț român de muzică ușoară și compozitor. A studiat la Liceul de Muzica „George Enescu" din București. A absolvit Conservatorul de Muzică „Ciprian Porumbescu" din București. Când avea 17 ani, în 1973, a participat pentru prima dată la Festivalul național de muzică ușoară de la Mamaia, unde a obținut Premiul I. În anul 1998, cu melodia „Eu cred” a câştigat selecţia naţională pentru concursul Eurovision, piesă ce a fost cântată de Mălina Olinescu la finala Concursului de la Birmingham, Marea Britanie.

La mijlocul anilor 1980 s-a stabilit în Danemarca, unde s-a căsătorit cu Gitte, o localnică. „Am plecat de nevoie, nu pentru iubire. Așa erau timpurile atunci. Aveam niște prieteni buni în Danemarca. Am plecat la sfârșitul lui 1986, apoi a venit Revoluția și în 1991-1992 mi-am reluat din plin activitatea. Am rămas în Danemarca vreo 30 de ani. Am și cetățenie daneză. În Danemarca făcuse soția mea un bussines”, declara cântărețul pentru Click!. „Cele mai mari satisfacții tot aici, în România, le-am avut. Eu nu mă mai întorc acolo. Am plecat român, m-am dus în Danemarca și m-am făcut danez. Acum soția mea vrea să se facă româncă. Ea iubește România mai mult decât țara ei. Vrea să trăiască aici cu tot sufletul. Soția mea a învățat românește, dar nu poate să poarte o conversație”, a mai spus artistul în 2021.

În 2017, Adrian Romcescu a fost protagonistul unei întâmplări ciudate. Gratiela Cismășeanu, o femeie de 34 de ani stabilita in Italia, susținea că ar fi fiica secretă a artistului. Femeia a declarat, intr-o filmare, ca mama ei nu i-ar fi marturisit compozitorului, la vremea respectivă, ca ii poarta in pantece copilul, in schimb s-a maritat cu alt barbat. La auzul acestei povesti, Adrian Romcescu a declarat ca tanara ar fi incercat sa vorbeasca cu el si pe o retea de socializare si ca, mai mult decât atât, ar fi luat legatura cu sotia lui, dar si cu... prietenul lui, Adrian Daminescu. Vedeta sustțne vehement ca nu are niciun moștenitor.

...În anul 1985, Olimpia Panciu a plecat in Danemarca, cu un contract fictiv, pentru a fi alaturi de Mircea Romcescu, iubitul ei (mai tânăr cu trei ani ca ea), cel care avea sa-i devina sot. Partenerul ei de la acea vreme se afla in Danemarca de o luna, alaturi de fratele sau, Adrian Romcescu. In aceasta tara, Olimpia Panciu si sotul ei s-au ocupat tot de muzica. In anul 2002, Mircea Romcescu, care a activat aici sub numele Michael Ronson, a dat lovitura cu piesa „Vis mig hvem du evr”, melodie care a reprezentat Danemarca la concursul Eurovision.

Olimpia Panciu si Mircea Romcescu au revenit in tara dupa 25 de ani, in 2009 fiind stabilit ca ei sa apara pe scena Festivalului de la Mamaia. În Romania, unde la un moment dat anunțau că s-au intors definitiv, Olimpia Panciu si partenerul ei de viata si-au deschis un studio muzical si au infiintat o scoala de muzica pentru copii. In plus, cantareata care ridica salile in aer in anii ’70 este si o specialista in portrete in creion. De altfel, Cei doi artişti, şi-au cumpărat o casă în Danemarca din banii pe care i-au câştigat ea ca desenator, iar el în caitate de compozitor. 

Olimpia Panciu şi Mircea Romcescu s-au cunoscut pe vremea când el era căsătorit, însă nici măcar asta nu a fost o piedică în calea fericirii lor. „Mă întâlneam cu ea la emisiunile lui Titus Andrei - „Studioul Muzical” -, îmi plăcea de ea, dar eram căsătorit şi mă gândeam că oricum era prea sus pentru mine. Eu nu am făcut niciodată primul pas. Îmi plăcea de ea şi aş fi vrut să îi spun asta, dar nu aveam curaj. Mă gândeam că, dacă nu iese, ce fac? Însă, simţeam că sentimentul era reciproc. Apoi, prin ’82-’83 am făcut o piesă cu ea şi am plecat cu trupa lui Petre Geambaşu, Star 2000, într-un turneu în Rusia. Acolo s-au legat lucrurile. Eu cântam seara la pianul hotelului în care stăteam şi ea venea mereu lângă mine şi mă acompania. În momentele acelea eram noi doi şi pianul, nu mai conta restul lumii. A fost însă doar o scânteie”, povestea artistul într-un interviu pentru Taifasuri.

„Mie îmi plăcea Mircea de mult timp, dar era căsătorit. Mai târziu a divorţat şi atunci am zis că asta e şansa mea. M-am îndrăgostit nebuneşte de el. Mircea este dragostea vieţii mele”, a declarat artista pentru Revista Taifasuri. Dar şi Mircea o iubea cu patimă, deşi credea că el nu-i de nasul unei femei atât de frumoase şi de talentate: „Şi mie îmi plăcea Olimpia, dar mă gândeam că e prea sus pentru mine. Eram după divorțul de prima mea soție, Diana, și lucram împreună de ceva timp și în TVR, dar și în formația „Star 2000” a lui Petre Geambașu. Eu pusesem ochii pe Olimpia de ceva vreme, petrecând așa de mult timp împreună, dar nu-mi permiteam să o abordez. Ea mi s-a părut totdeauna că era mult peste nivelul meu, într-o „ligă superioară” din toate punctele de vedere. Așa că am așteptat să facă ea un prim pas.Însă până la urmă am sfârşit împreună, iar apoi ne-am şi căsătorit”, a completat Mircea.

„Eu m-am îndrăgostit de Mircea când i-am auzit muzica. A fost pe sufletul meu. L-am întrebat atunci pe Adrian Romcescu, fratele lui, care era combinat cu o prietenă de-ale mele, ce e cu Mircea. A zis că este serios, dar însurat. În momentul acela mi-am propus să nu mă mai gândesc la Mircea, dar nu puteam renunța la muzica lui, care este ceva divin. Și uite așa am rămas îndrăgostită. Norocul meu, dacă pot să spun așa, a venit într-un turneu în Rusia, de o lună, pe care l-am făcut cu Petre Geambașu. La un moment dat, Mircea s-a îmbolnăvit. Și au venit rușii și i-au făcut injecții cu seringi de cal. Cât a putut să sufere, bietul de el! Ca un puiuţ de pisică era... Un coleg de-ai lui Mircea m-a rugat să mai stau cu el, să nu se simtă singur. Și atunci am aflat că se despărțise! În acel moment mi-am spus că eu pe ăsta nu-l mai las! (râde) Doamne, și acum îmi amintesc ce ochi avea... De la Dumnezeu a fost relația asta a noastră. Eu așteptam să găsesc pe cineva, să-l iubesc din priviri. Și așa s-a și întâmplat. Când ne-am întâlnit privirile, am simțit un fior. Eram moartă după el, dar fără să-i arăt. Asta ne-a fost soarta...”

Anul 1983 a fost decisiv pentru viitorul lor. Formau deja un cuplu, ambii erau celebri, însă nu se mai simţeau bine în România, unde simțeau că li se bloca spiritul artistic şi libertatea de creaţie: „Ideea plecării încolţise de ceva timp în minţile noastre, însă nu se ivise niciodată ocazia să fim toţi trei (eu, Adrian, fratele meu, şi Olimpia) în străinătate. În ’83, eu şi Adrian am plecat cu trupa Sfinx în Danemarca şi am hotărât să rămânem acolo. Problema era că trebuia să o aducem şi pe Olimpia”, a povestit Mircea. Şi, s-a găsit soluţia salvatoare: „Am aranjat atunci cu un prieten danez să îmi facă un contract fals, prin care să plec să cânt şi eu acolo. Era un contract de 2.000 de coroane (foarte mulţi bani pentru vremurile respective), însă Agenţia Română de Impresariat Artistic m-a lăsat cu greu să plec. Când am ajuns, am zis: «În sfârşit, libertate!». Eu şi Mircea ne-am căsătorit în Danemarca, în aceeaşi zi în care s-au căsătorit şi Adrian Romcescu cu soţia lui, pe 20 noiembrie 1986”, a mai dezvăluit Olimpia. O dată stabiliţi acolo, Olimpia, Mircea şi Adrian au format o trupă, alături de un chitarist danez, şi au plecat să cânte în Groenlanda, apoi au susţinut show-uri şi pe vase de croazieră. Cu banii câştigaţi din muzică şi-au cumpărat, în 1988, o casă cochetă, la 80 km de Copenhaga, dar în 2000 s-au mutat aproape de oraş, pentru că Mircea avea multe proiecte şi trebuia să fie cât mai aproape de televiziuni.

„În Danemarca aveam o casă superbă, foarte mare, situată pe o stradă numai cu vile și toți erau curioși să afle cine suntem. Eram totuşi străini pentru ei. Într-o zi, o vecină de peste drum tăia gardul viu și mi-a spus că trebuie să fac și eu la fel. Ca să nu cadă în curte. Noi aveam 1.000 de metri pătrați împrejmuiți de gard viu, așa că am cumpărat o mașină specială. Veneau copiii danezilor lângă mine, și fetițe și băieți, și le ceream să mă învețe limba lor. La capitolul copii, n-am avut noroc, nu a fost să fie! Am vrut să înfiem, însă danezii au spus că la 40 de ani suntem prea bătrâni și nu mai putem adopta. Le era frică să nu rămână orfani”, spunea Olimpia Panciu...

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro