…Am încheiat anul cu o marcă de prestigiu din Champagne, Perrier-Jouët, să începem și 2024 tot cu un brand similar din aceeași regiune – Taittinger! În 1734, Jacques Fourneaux a înființat o cramă în Champagne și a lucrat îndeaproape cu mânăstirile benedictine care, la acea vreme, dețineau cele mai bune podgorii din regiune. După Primul Război Mondial, casa de vinuri a fost mutată într-un conac mare de pe Rue de Tambour în care locuise Teobald I al Navarrei (1201–1253). O veche legendă – contrazisă, însă, de analizele genetice - spune că acesta a fost cel care a adus strugurii Chardonnay din Cipru la întoarcerea dintr-o cruciadă din Evul Mediu…

Soții Taittingers erau o familie de negustori de vin care, în 1870, s-au mutat în regiunea Parisului din Lorena pentru a-și putea păstra cetățenia după războiul franco-prusac pierdut de Franța și Tratatul de la Frankfurt (1871). În 1932, Pierre Taittinger a cumpărat Château de la Marquetterie de la casa de vin din Forest-Fourneaux. Imobilul fusese folosit ca post de comandă în timpul Primului Război Mondial și proprietarul fusese depus acolo după ce a suferit un atac de cord în timpul luptelor.

Podgoriile castelului au fost plantate cu Chardonnay și Pinot Noir încă din secolul al XVIII-lea. Această proprietate fusese dezvoltată de Fratele Jean Oudart, un călugăr benedictin, unul dintre părinții fondatori ai vinului spumante tip Champagne, iar mai târziu aparținuse scriitorului Jacques Cazotte. Din 1945 până în 1960, afacerea a fost condusă de al treilea fiu al lui Pierre, François. Sub conducerea sa, crama Taittinger a fost mutată în Abația Saint-Nicaise, construită în secolul al XIII-lea în „gropi” de cretă galo-romane datând din secolul al IV-lea. După moartea lui François într-un accident, fratele său Claude a preluat și a condus afacerea din 1960 până în 2005. În acest timp, Taittinger a devenit o casă de șampanie de renume mondial.

Domeniul este condus în prezent de Vitalie Taittinger, care este fiica lui Pierre-Emmanuel Taittinger (născut în 1953), membru al comitetului consultativ al Banque de France. Casa de șampanie Taittinger are acum sediul la Reims. Vinurile emblematice ale casei sunt Comtes de Champagne (100% Chardonnay) și Comtes de Champagne Rosé (70% Pinot Noir și 30% Chardonnay). Ca urmare a modificărilor climatice, în 2017, Taittinger a putut planta primele vițe de vie în Anglia, într-un sat din Kent, o premieră pentru vinul spumant englezesc. Prima sticlă va apărea în curând!

Taittinger Comtes De Champagne Blanc 2007, costă în jur de 200 de euro și este un cupaj de Chardonnay cu Pinot Noir și Pinot Meunier. „Fin şi senzual, gustul dezvăluie arome proaspete de lămâie şi unt, completate frumos cu accente minerale. Buchetul se deschide cu nuanţe de fructe albe şi citrice, învăluite în accente florale şi tonuri minerale”, spun cunoscătorii.

În schimb, Comtes de Champagne Blanc de Blancs 2012, care costă în jur de 230 de euro, este 100% Chardonnay. A obținut 99 de puncte de la James Suckling: „Acesta este un Blanc de Blancs fantastic și rafinat. Atât de stratificat și complex, cu coajă de lămâie, cretă, alune, produse de patiserie, mere coapte și cornuri cu migdale. Structurat și bine echilibrat, cu bule aproape imperceptibile. Note sărate delicioase la final. Se poate bea acum dar merită să fie tezaurizat”.

Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro