Perrier-Jouët este un producător de șampanie cu sediul în regiunea Épernay. Casa a fost fondată în 1811 de Pierre-Nicolas Perrier și Rose Adélaide Jouët și produce atât cuvée-uri vintage, cât și non-vintage, aproximativ 3.000.000 de sticle anual, cu eticheta de prestigiu numită Belle Epoque. Perrier-Jouët deține aproape 108 hectare de podgorie în regiunea Champagne.

Povestea casei datează din 1810, când furnizorul de dopuri de plută din Épernay, Pierre Nicolas Perrier, s-a căsătorit cu Rose Adélaide Jouët, fiica unui producător din Calvados. Fiind căsătoriți de doar un an, tinerii soți încep să producă șampanie sub numele comun de Perrier-Jouët. Adèle s-a concentrat pe podgorie și vinificație; la rândul său, Pierre Nicolas s-a ocupat de vânzări și marketing. Livrările către Marea Britanie au început în 1815 și către Statele Unite în 1837.

Charles Perrier le-a succedat părinților săi între 1854 și 1878. După moartea sa, nepoții săi Henri și Octave Gallice au devenit directori Perrrier-Jouët. Henri Gallice și fratele său mai mic Octave erau amândoi iubitori de artă, dar în timp ce Henri conducea afacerea de familie din Épernay, Octave a petrecut o mare parte din acest timp la Paris, împărtășind entuziasmul „Belle Epoque” al acelor ani amețitori de la începutul secolului XX. În capitală, l-a cunoscut pe Emile Gallé, unul dintre pionierii mișcării Art Nouveau, expresia artistică revoluționară a perioadei. La cererea fratelui, Emile Gallé a creat un design pentru Maison Perrier-Jouët, bazându-se pe propria sa pasiune pentru botanică pentru a-și imagina un buchet de anemone albe japoneze. Patru magnum emailate cu acest motiv delicat au fost livrate în 1902, devenind emblema emblematică a Maison Perrier-Jouët.

Printre corespondențele culinare ale acestei șampanii se numără caviarul de Aquitania și stridiile de Normandia…
Una dintre cele trei sticle de șampanie vechi din colecția casei, un Perrier-Jouët din 1825, a fost deschisă și gustată în 2009, experții constatând că este perfect băubilă, ușor dulceagă, și remarcând notele oxidative de sherry, ca și cele de trufe, caramel, smochine și sare de mare.

…Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro