Pe lângă restaurantele locale haute cuisine, în orașul Bordeaux există și unul faimos aparținând cunoscutului chef britanic Gordon Ramsay, un chef care știe perfect cum să gătești cu vin și care la ultima masă din viață și-ar dori ravioli cu homar și să bea Dom Perignon rosé….

-Care e mâncarea din copilărie pe care ți-o amintești?
GORDON RAMSAY: Nu aveam prea mulți bani de cheltuit pe mâncare, însă mama avea grijă să nu fim niciodată flămânzi. Supele făcute în casă sau o porție de fish fingers mi se păreau adevărate delicatese! În plus, mama lucra la un mic bistro-ceainărie și ne aducea acasă tot ce rămânea nevândut. Îmi amintesc și acum fripturile și plăcinta aia de rinichi!
- Ce ai gătit prima oară la un restaurant?
- Am făcut un sos Béchamel din unt, făină, cuișoare, frunze de dafin și ceapă. (…)

- Gătești cu vin?
- Un bucătar mare știe întotdeauna cum să folosească acest ingredient. Bineînțeles că gătesc cu vin, sunt educat în Franța.
- Este gătitul o unealtă de seducție?
- Absolut! Servește-o cu stridii Rockfeller, cu șampanie, cu un fondant de ciocolată… și-ți garantez că va veni și la a doua întâlnire! Până la urmă, dragostea chiar trece prin stomac. (…)

- Nu prea îți plac vegetarienii. Totuși, cu ce ai putea înlocui savoarea unei bucăți de carne?
- Eu sunt de acord cu toate stilurile de gătit și respect dreptul oricui de a mânca numai ce vrea el. Însă cum Dumnezeu ai putea înlocui gustul și mirosul atât de ațâțătoare ale unei fripturi bine făcute cu aroma unei frunzulițe verzi?!?
- Ce-ți place mai mult: să gătești la restaurant, să gătești la televiziune sau să scrii cărți de bucate?
- …Să alternez aceste îndeletniciri minunate, astfel încât să nu mă plictisesc niciodată.

- Dacă ai ști că e ultima ta masă, ce ai vrea să mănânci?
- Ravioli cu homar și somon tras în unt cu lemongrass și hasmațuchi. De băut, cred că aș prefera un minunat Dom Perignon rosé…
O parte dintre aceste idei despre gastronomie se pot regăsi și în conceptul exclusivist restaurant pe care Gordon Ramsay îl deține în Bordeaux. Le Pressoir d’Argent a fost deschis în septembrie 2015 și a fost al doilea restaurant al lui Ramsay în Franța după cel de la Palatul Trianon din Versailles. A fost distins cu două stele Michelin în 2016.

Le Pressoir dʼArgent este situat la primul etaj al InterContinental – Le Grand Hôtel din Bordeaux,. Mâncărurile servite includ „homar la presă, aburit cu frunze de lămâie, porumb, dovlecei, coral și lămâie bisque” și „măduvă de vițel blond dʼAquitaine, fiartă cu legume cu rădăcini albe și ierburi moi”. Meniul restaurantului a fost dezvoltat de Ramsay împreună cu bucătarul șef Gilad Peled.
Denumirea restaurantului nu este o întâmplătoare, el luându-și numele de la piesea centrală din sala de mese – o presă rară de homar din argint masiv Christofle (una dintre cele cinci din lume). Gordon Ramsay oferă un meniu care aduce un omagiu unor produse regionale, cum ar fi trufe negre din Gironde, foie gras din Charente și homarul prins în zonă. Oferta gastronomică standard este de 680 de euro pentru 2 persoane. Un meniu de degustare cu 5 feluri costă 185 de euro pentru o persoană.

Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro