Saint-Julien este o Appellation dʼOrigine Contrôlée (AOC) pentru un vin roșu fabulos făcut în subregiunea Médoc din Bordeaux. Își ia numele de la comuna Saint-Julien-Beychevelle și este una dintre cele șase denumiri comunale din Médoc. Unsprezece proprietăți clasificate (Grand Cru Classé) fac parte din această AOC. Podgoriile se întind pe un pat de rocă sedimentară. Spre deosebire de solul de suprafață, care este o formațiune compactă de pietricele, subsolul este surprinzător de complex și este motivul pentru care vinurile Saint-Julien variază atât de mult ca și „caracter”. Soiurile de struguri cultivate sub această denumire sunt aceleași cu cele din toată zona Médoc, adică predominant este Cabernet Sauvignon, cultivat alături de Cabernet Franc, Merlot, Malbec, Petit Verdot și Carménère. Randamentul maxim permis pe hectar este de 45 de hectolitri, oriunde densitatea plantării este cuprinsă între 6.500 și 10.000 de vițe la hectar.

Această denumire este împărțită în mod tradițional în două domenii, deși acesta este un subiect de continuă controversă. Vinurile din sud, care sunt mai fine și mai „feminine”, sunt comparate cu vinurile Margaux, în timp ce vinurile din nord, care sunt mai robuste și mai puternice (vinurile Léoville, de exemplu, ale căror podgorii se învecinează cu cele din podgoriile Latour), au mai multe în comun cu vinurile Pauillac.

Château Léoville-Las Cases este un vin minunat cu AOC Saint-Julien. Grand Vin-ul este produsul unor terroir-uri excepționale din domeniul inițial Léoville. Acestea sunt situate în principal în Clos Léoville Las Cases, la granița dintre Saint-Julien și Pauillac. Se extind pe aproape 60 de hectare cultivate cu Cabernet Sauvignon și Cabernet Franc. În trecut, Domaine de Léoville aparținea unora dintre cele mai bogate și influente familii nobile franceze înainte de a fi dobândită de familia Las Cases. Moșia a fost împărțită între 1826 și 1840 ca urmare a Revoluției Franceze, conform principiului exproprierii bunurilor imigranților. Château Léoville Las Cases a fost creat pe trei cincimi din proprietatea originală, în inima domeniului inițial din secolul al XVII-lea. Pierre Jean, Adolphe și Gabriel de Las Cases au fost moștenitori succesivi ai proprietății până în 1900, când Théophile Skawinski a cumpărat o parte din acțiuni și a devenit administratorul domeniului. Léoville Las Cases este astăzi reprezentat de Jean-Hubert Delon, unic proprietar al acestui Château, el mai deținând Château Potensac în Médoc și Château Nénin din Pomerol.

Cea mai mare parcelă a podgoriilor Léoville-Las Cases, cunoscută sub numele de Grand Clos, este situată la limita nordică a Saint-Julien, doar afluentul Juillac separând podgoriile de cele aparținând Château Latour din Pauillac. Suprafața de vie se extinde în total la 97 de hectare plantate cu 65% Cabernet Sauvignon, 19% Merlot, 13% Cabernet Franc și 3% Petit Verdot. Podgoria a început o replantare majoră în anii 1950, iar astăzi vița de vie are în medie 50 de ani.

Léoville-Las Cases produce două vinuri, un Grand Vin și un al doilea vin numit Clos du Marquis, care a intrat în producție în 1902. Strugurii sunt recoltați manual, apoi presați și fermentați în cuve de lemn, beton sau oțel inoxidabil cu temperatură controlată. Se folosește, de asemenea, o mașină de osmoză inversă de ultimă generație pentru a ajuta la extragerea excesului de apă din mustul de struguri într-un an mai ploios. Utilizarea acestei mașini este considerată legală, dar extrem de controversată și, deși Léoville-Las Cases nu este singura proprietate care folosește această tehnică, puține domenii recunosc asta. După procesare și fermentare, vinul este transferat în butoaie de stejar timp de 18-20 de luni pentru maturare înainte de a fi tratat cu albuș de ouă și îmbuteliat. Producția medie anuală este de 180.000 până la 200.000 de sticle pentru Grand Vin și de 250.000 până la 270.000 de sticle pentru cel de-al doilea vin, Clos du Marquis.

Poveștile Vinului, un proiect OEVE – Consulat România, realizat de Eques Dan-Silviu Boerescu, Consilier de Imagine, și Eques Gratzian Mărgărit, Paharnic Consular. Urmăriți și https://oeve.ro. Abonați-vă la newsletter!

Este permisă reproducerea pe alte website-uri a unor scurte fragmente din articolele publicate pe Comentator.ro, în limita a maxim 500 de caractere, numai cu specificarea obligatorie a sursei informațiilor preluate, cu link către pagina sursă. Comentator.ro reprezintă un canal media de comunicare neutru, care nu intervine în conținutul articolelor publicate pe site. Opiniile, creațiile și materialele de orice natură realizate de autori, intră în responsabilitatea totală a autorilor care le semnează. În cazul în care considerați că un anumit conținut trebuie analizat, sau nu ar trebui să fie publicat, vă rugăm să ne semnalați situația la office@comentator.ro